- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Gebakken zeetong met verse, knapperige groenten

Gebakken zeetong met verse, knapperige groenten [1] – De zeetong behoort tot de platvissen en is echt veel aanwezig in onze eigen Noordzee. Het gaat goed met de tong en er wordt dan ook steeds meer tong aan land gebracht. Reden genoeg om eens van de geijkte vissoorten af te wijken en een lekker tongetje op het menu te zetten. Vandaag een zeetong die ik serveer met veel verse groenten en een botersausje. Een bordje puur en vers genot. Je hebt er even werk aan maar dan schuift iedereen ook echt met plezier aan tafel. De knapperige groenten in combinatie met het smaakvolle visvlees en de romige botersaus is subliem. Laat je verleiden om het ook eens te maken.

Een tong moet 3 keer zemmen: In de zee, in de boter en in de maag.


Gebakken zeetong met verse, knapperige groenten

Visgerecht[1] voor 2 personen

Vraag je visboer om de tong schoon te maken. (Lees hier hoe je dat ook zelf kunt doen[5]) Vet een grillpan of grillplaat in met een beetje olie en verhit op hoog vuur. Wrijf de tong in met wat olie. Let erop dat je niet teveel olie gebruikt. Leg ze op de hete grillpan, in een hoek van 45 graden ten opzichte van de grillstroken. Laat ze kort aanbakken en draai de filets 90 graden. Zo krijg je een mooie ruitvorm.

Grill de tongen aan 1 kant. Ze hebben het grillen nauwelijks nodig, het grillen is alleen om de grillsmaak erin te krijgen. Leg de tong daarna met de grillkant naar boven op een bakplaat.

Besmeer de in parten gesneden ui met knoflookboter. (deze gaat samen met de vis [2] in de oven)

Verdeel de bloemkool en broccoli roosjes in kleinere roosjes. Pocheer de wortels, bloemkool, broccoli, peultjes en lente-uien in kokend water met wat zout tot ze beetgaar zijn. Laat daarna schrikken in ijswater om het gaarproces te stoppen.

Verhit wat olie in een pan en bak hierin de paddenstoelen heel licht aan. Breng op smaak met peper en zout. Let op, de paddenstoelen moeten echt beetgaar zijn.

Besprenkel de kerstomaatjes met wat olijfolie en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.

Doe alle groenten in een ovenschaal of aluminiumschaaltje. Verdeel over de wortels, peultjes en courgette een stukje kruidenboter. Op de andere groenten leg je stukjes knoflookboter.

Maak ondertussen de gnocchi volgens dit recept[6]. Doe de gnocchi in een kom met een schep boter en wat fijngesneden peterselie.

Plaats de vis en de groenten in een op 180 graden voorverwarmde oven en laat 10 a 12 minuten garen.

Warm de gnocchi op in een pan met de boter en de peterselie. Verwarm ondertussen de borden voor in de oven.

Verwarm een flinke klont boter in een steelpan met peterselie, wat grof zout en een kneepje citroensap.

Haal de vis uit de oven, leg op de voorverwarmde borden en lepel er botersaus over. Verdeel er wat garnalen over. Dan de gnocchi erover verdelen en als laatste de groenten ertussen verdelen. Afwerken met de gebakken paddenstoelen.

Tafel lekker!

 

Links en afbeeldingen in dit bericht van www.lekkertafelen.nl:
  1. Visgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/met-vis/
  2. die kun je ook zelf maken: http://lekkertafelen.nl/recepten/zelf-gnocchi-maken/
  3. die kun je ook zelf maken: http://lekkertafelen.nl/kookschool/zelf-boter-maken-voor-dummies/
  4. die kun je ook zelf maken: https://lekkertafelen.nl/recepten/saus/zelfgemaakte-kruidenboter/
  5. Lees hier hoe je dat ook zelf kunt doen: http://lekkertafelen.nl/gallery/zeeverse-vismarkt-wieringen/
  6. dit recept: http://lekkertafelen.nl/recepten/zelf-gnocchi-maken/