Gepocheerde Skrei op Noorse wijze – Skrei is een kabeljauw die leeft in de Barentszzee. Eén keer per jaar gaan de skreien op zwerftocht en zwemmen 800 kilometer naar het zuiden. Ze komen dan terecht bij de Lofoten-eilanden, een eilandengroep voor de kust van Noorwegen. Hier gaan ze paaien. Wanneer de skrei er is, is het feest in Noorwegen en begint de vangst. De Noren eten het liefst gepocheerde skrei en drinken er geen witte- maar rode wijn bij.
Traditioneel Noors
In de Lofoten wordt het echte traditionele gerecht met deze vis gegeten, namelijk Mølje. Daarbij worden de skrei, de lever en de eitjes apart bereid en samen gegeten. Een ander traditioneel Noors gerecht is het hieronder weergegeven gerecht van licht gepocheerde skrei met een saus van boter, hard gekookt ei en peterselie. Het doet denken aan hoe wij de eerste asperges van het seizoen eten. Het wordt gecombineerd met aardappeltjes en geraspte rauwe wortel, besprenkeld met citroensap.
Skrei is in ieder geval een bijzonder smaakvolle, sappige en stevige vis die qua smaak absoluut boven een gewone moot kabeljauw uitspringt.
Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken
Skrei is verkrijgbaar van jan. tot en met mrt. en met deze skrei recepten wordt dat een prachtig seizoen. Skrei kopen dus! en aan de slag.
Gepocheerde skrei met eiersaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 moten skrei
- water, gezouten of visbouillon
- 100 gram boter
- 60 ml pocheervocht
- 2 hardgekookte eieren, fijngehakt
- 1 tomaat, zonder vel en zonder pitjes/vocht en fijn gehakt
- 1 el verse bieslook, gesnipperd
- 1 el verse peterselie, gesnipperd
- zout, peper
- citroensap
- wat grijze garnaaltjes ( optioneel )
Bereidingswijze van dit recept
Gepocheerde skrei met eiersaus maak je zo:
Bekijk de skrei op eventuele graten en verwijder deze met een gratentang. Breng een laag van 10 centimeter gezouten water of visbouillon in een ruime pan aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de stukken skrei toe. Zorg er voor dat het vocht niet meer gaat koken en pocheer de moten in 4 tot 6 minuten gaar. Om de gaarheid te testen: druk lichtjes met een lepel op de moot: wijken de lamellen dan is het tijd om de pan van het vuur te halen of gebruik een kerntemperatuurmeter: tussen 50-60 graden is de skrei gaar.
Smelt tijdens het pocheren al de boter op een zacht vuur en zet de overige ingrediënten, op het citroensap na, klaar. Voeg om de saus af te maken 60 ml van het pocheervocht toe, het ei, de tomaat, bieslook, peterselie. Maak verder op smaak met zout en peper en verwarm alles nog even goed door.
Serveer de gepocheerde skrei met eiersaus, gekookte aardappeltjes en wortelsalade (of met groene asperges) met citroensap.
Tafel lekker !!