Griekse garnalen – Als je van spicy houdt en van grote garnalen, dan is dit een gerecht voor jou. De garnalen worden gegaard in een pittige tomatensaus, die je zelf maakt van verse tomaten. Je topt het gerecht af met plakjes feta, je zet het nog even in de oven om goed heet te worden en de feta zacht te laten worden. En dan heb je heerlijke, Griekse garnalen. Serveer de garnalen met gekookte rijst en een Griekse salade en je hebt een maaltijd die je doet terug verlangen naar je vakantie in Griekenland!
Welke garnalen gebruik je voor dit gerecht?
Je kunt het beste rauwe, gepelde en ontdarmde, grote garnalen voor dit gerecht gebruiken. Je herkent rauwe garnalen aan de grijze kleur. Ze zullen oranje kleuren op het moment dat je ze gaat verhitten. Gebruik geen al gekookte garnalen, want dan loop je het risico dat ze taai worden. Er worden in Nederland vooral Vannamei garnalen en black tigers verkocht. Deze zijn prima geschikt om Griekse garnalen mee te bereiden.
Wat je moet weten over feta…
Als Griekse garnalen gaat bereiden, gebruik dan alsjeblieft echte, originele feta. En geen ‘witte kaas’ of ‘salade kaas’ of iets dergelijks. Dit zijn gewoon geen alternatieven voor echte feta. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten, in de meeste supermarkten koop je echte feta voor een bedrag dat niet veel scheelt met namaak. Echte feta wordt gemaakt van schapen- en geitenmelk, en niet van koemelk. Het moet volgens Europese wetgeving uit specifieke regio’s in Griekenland komen en moet worden geproduceerd volgens traditionele methoden om de naam feta te mogen dragen.
Griekse garnalen – tips
Als je saus voor de Griekse garnalen van tevoren bereidt, dan hoef je later alleen nog de garnalen in de saus te garen en het visgerecht even in de oven te zetten. Dat scheelt veel tijd.
Liever iets minder spicy? Halveer de hoeveelheid chilipeper en haal het zaad eruit.
Recepten met garnalen; een feestje op je bord!
Recepten met garnalen, je kunt er niet genoeg van hebben. Lekker, gezond, en in veel gerechten te gebruiken. Kook ook eens met garnalen!
Tomaten, het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Griekse garnalen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram gepelde en ontdarmde grote garnalen, vers of diepvries
- 750 gram tomaten
- 1 ui, in halve ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 groene paprika, in reepjes
- 2 rode chilipepers, in ringetjes
- 1,5 eetlepel gedroogde oregano
- 200 gram feta, in plakjes
- peper en zout
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Griekse garnalen:
Verhit een scheut olie in een braadpan en bak hierin de ui, de knoflook en de rode chilipeper aan. Niet bruin laten worden, als de uien glazig zijn is het goed. Voeg de paprikareepjes toe en bak deze mee. Doe dan de tomaten erbij, en bak deze ook even mee. Voeg ook de oregano toe. Laat dit op een zacht vuurtje, met het deksel op de pan een half uurtje pruttelen tot een dikke saus. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Voeg de garnalen toe aan de saus en verwarm tot ze oranje kleuren.
Schep alles over in een vuurvaste schaal. Als je braadpan ovenbestendig is, kun je de Griekse garnalen daar ook in laten zitten.
Verdeel de plakjes feta over het gerecht. Zet de schaal in 15 minuten in de oven en laat de feta zacht worden.
Serveer direct. Lekker met een Griekse salade, rijst of vers stokbrood.
Tafel lekker !!
Leuke recepten
Dankjewel Anka