Griet met kappertjessaus; snel, lekker en supermakkelijk, dit is typisch een gerecht met de kracht van de eenvoud.
Grietfilet lekker en makkelijk te bereiden.
Griet is een iets minder bekende maar zeker niet minder lekkere platvis. De bereiding van griet is zeer eenvoudig. Je kruid de verse vis en haalt deze kort door de bloem, schud de overtollige bloem af en bak de filets in boter met een beetje olie. Een paar minuutjes is al voldoende. Voor meer informatie lees je het artikel over visfilets bakken.
Maak in de pan met de resterende boter de kappertjessaus om de smaak van de griet goed tot zijn recht te laten komen.
Kappertjessaus perfect bij vis
Kappertjes zijn geen groente of kruiden zoals vaak wordt gedacht, maar gepekelde bloemknopjes met een door het pekelen zoutige smaak. Door de ziltige smaak zijn kappertjes een perfecte match met vis. Kappertjes vind je in een potje, je kunt ze zo uit het potje zowel warm als koud in vele soorten saus. In dit recept bakken we ze in roomboter met een beetje knoflook. Voor een frisse toets bij de vis voegen we er citroensap aan toe om af te blussen. Breng dit op smaak met peper en zout en klaar is je kappertjessaus voor bij de griet.
Griet met kappertjessaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 griet filets
- bloem om te bestuiven
- 4 eetlepels roomboter
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 teentje knoflook
- 1 citroen
- 2 eetlepels kappertjes
- peper/zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je griet met kappertjessaus:
Hak de knoflook fijn. Rasp een klein beetje schil van de helft van de citroen, snijd dan de citroen doormidden. Snijd een helft in partjes om bij de griet met kappertjessaus te serveren. Pers de andere helft uit.
Kruid de filets van griet met een beetje peper en zout. Bestuif deze met bloem. Verwarm 2 eetlepels boter in een ruime pan waar alle filets goed in passen of bak de filets in porties van 2. Voeg een beetje olie toe en bak de filets in ongeveer 3 minuten aan beide zijden tot deze gaar zijn. Haal de filets van griet uit de pan en leg op een bord. Dek af met aluminiumfolie om de vis warm te houden.
Doe de resterende boter in de pan waar je de vis in gebakken hebt. Bak de knoflook samen met de kappertjes op een zacht vuurtje gaar. Blus af met het citroensap en 2 eetlepels water. Breng op smaak met peper en zout naar smaak. Kook dan nog even door. Verwarm de gebakken griet kort in de saus tot deze weer lekker warm is.
Verdeel de filets van griet over borden en schep op iedere filet een beetje kappertjessaus. Bestrooi licht met de citroenrasp en serveer er een partje citroen bij. Lekker met aardappelpuree en sugarsnaps.
Tafel lekker !!