Heek met notencrumble – Heek, in de volksmond ook wel “Mooie Meid” genoemd, lijkt misschien erg op de kabeljauwachtigen, maar hoort er officieel niet bij. Wel kun je heek in een recept in plaats van kabeljauw gebruiken en andersom. Het visvlees van de heek is zacht en heeft een losse structuur, maar wordt steviger tijdens de bereiding. In Noord-Europa wordt deze vis nog wat ondergewaardeerd, terwijl de Zuid-Europeanen er wel raad mee weten. Daar wordt hij vaak verwerkt in kruidige ovenschotels als een Spaanse Zarzuela. Tijd om daar verandering in te brengen, want heek is echt de moeite van het proberen waard.
Seizoen
Je eet dit lekkere visje het beste tussen mei en december. Want ook vis kent seizoenen en daar staan we eigenlijk maar heel weinig bij stil. Combineer zo’n visje dan ook met ingrediënten van het seizoen. Heek met notencrumble is dan ook typisch een gerecht voor de herfst- en wintermaanden.
Boterzachte vis onder een krokant laagje van panko en walnoten is super simpel te maken en staat in ca. een half uur op tafel.
Heek met notencrumble
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 heekfilets
- 50 gram gehakte walnoten
- 3 eetlepels panko
- 2 eetlepels platte peterselie
- 4 eetlepels olijfolie
- 75 gram boter + een paar extra blokjes
- citroen
- zout, peper
Bereidingswijze van dit recept
Heek met notencrumble maak je zo:
Meng de walnoten, panko, gehakte peterselie en olijfolie door elkaar. Vet een grote ovenschaal goed in met een laagje boter. Dep de visfilets droog met keukenpapier en leg ze met de velkant in de ovenschaal. Kruid met peper en zout naar smaak. Verdeel het notenmengsel erover. Verdeel een paar blokjes boter in kleine stukjes en verdeel over de vis. Zet de ovenschaal gedurende 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Leg de laatste 5 minuten 75 gram boter naast de vis in de ovenschaal zodat je een botersausje krijgt. Serveer heek met notencrumble met extra peterselie, fleur de sel en een schijfje citroen.
Tafel lekker !!
De eerste keer dat ik mooie meid gegeten heb, maar wat een goed recept!
We hebben zalig gegeten en zeker voor herhaling vatbaar!
Goed om te horen Karin, en leuk dat je dit deelt!