Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto – Je kent ze vast uit de supermarkt, de vierkanten blokken vis met een gratineer laag erop. Met het schaaltje en al in de oven en klaar! Hoe makkelijk en zo veel lekkerder is dit zelf te maken? Geen bergen E-nummers en echte lekkere vis. Eenmaal dit geproefd hoef je die andere nooit weer.
Zwarte heilbot
De zwarte heilbot is familie van de schol, een platvis dus en kan tot wel 3 meter lang worden. De structuur is lekker vlezig en de zwarte heilbot is dan ook uitermate geschikt om te stomen, bakken of grillen. Heilbot is het hele jaar door verkrijgbaar. Bij het maken van heilbot met broccoligratin is de stevige structuur van de vis een pre.
Vis is simpel en snel
Leer houden van vis en leer verse vis ook combineren met andere ingrediënten. Er is echt megaveel mogelijk. Je kunt het simpel houden door de vis te kruiden, door de bloem te wentelen en dan te bakken. Helemaal lekker en absoluut niets mis mee, maar ga ook eens een klein stapje verder en maak een mengsel van broccoli en oude kaas, waar je de vis mee gratineert. Serveer het visgerecht met wat verse pasta of een risotto met venkel. Let er bij het gratineren wel op dat je de vis echt kort bakt, anders wordt die snel droog en dat zou zonde zijn.
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Verse broccoli; Gezond, maar vooral lekker eten
Heel veel recepten met verse broccoli (gemaakt in eigen keuken), aangevuld met handige tips en weetjes. Ontdek verse broccoli opnieuw!
Platvis; Heerlijke vissoorten die vaker op tafel mogen
Platvis is er van groot tot klein, hier vind je de lekkerste recepten en tips om thuis heerlijk bereide platvis te serveren.
Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 stukjes heilbot van ongeveer 100 gram
- 100 gram oude kaas
- 100 gram broccoli
- een scheutje olijfolie
- zout en peper
- bloem
- 200 gram risottorijst
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 venkel, grof geraspt
- 1 glas witte wijn (liefst droge)
- 700 ml bouillon
- 50 gram roomboter
- 50 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
- de rasp van 1 citroen
- vers geperst sap van 1 citroen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je heilbot met broccoligratin:
Rasp de kaas en hak de broccoli zo fijn mogelijk. Dit gaat het beste in een keukenmachine, maar met een mes kan het ook. Voeg wat peper en een klein beetje olijfolie toe zodat het aan elkaar blijft plakken. Tot zo ver kun je het voorbereiden, de rest van de bereiding moet je echt pas op het laatste doen voor het beste resultaat.
Verwarm de grill van je oven voor op de hoogste stand.
Dep de stukken vis droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper naar smaak.
Doe een paar eetlepels bloem in een bordje en haal hier de vis doorheen zodat die bedekt is met een dun laagje bloem.
Verwarm een scheutje olijfolie en laat dit goed heet worden. Bak de vis aan beide zijden ongeveer 2 minuten en haal ze uit de pan. Leg ze op een ovenvaste schaal en verdeel er het broccolimengsel over.
Zet nog ongeveer 3 minuten onder de hete grill totdat het begint te verkleuren en de vis goed heet is. Serveer bovenop de heilbot met broccoligratin een heerlijk frisse venkel risotto.
Zo maak je de venkelrisotto:
Smoor de sjalot, ui en venkel kort in de olijfolie en roer er de rijst doorheen. Smoor de rijst even mee totdat de korrels wat glazig gaan zien.
Voeg het glas wijn toe en daarna in gedeeltes de bouillon. Voeg steeds bouillon toe als de vorige is opgenomen. Blijf tussendoor steeds goed roeren. De rijst heeft 18 minuten nodig om te garen.
Verdeel de boter en de Parmezaanse kaas over de rijst en leg de deksel op de pan. Grill ondertussen de vis. Roer de kaas en de boter door de rijst en breng op smaak met citroenrasp en sap.
Schep op een bord en leg er voorzichtig de gegratineerde vis bovenop.
Tafel lekker !!