- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Kabeljauw met een stamppot van kastanjechampignons en witlof

Kabeljauw met een stamppot van kastanjechampignons en witlof – Als we stamppot op tafel zetten denken we zo vaak aan de geijkte versies. Boerenkool met een rookworst of hutspot met een bal gehakt en er zijn nog meer van die “ouderwetse” stamppotten. Maar als je soms een beetje out of the box denkt kun je je tafelgenoten echt verrassen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je alles maar door elkaar kan gooien. We zien nog wel eens stamppotten voorbijkomen die niets meer te maken hebben met pure smaken. Ga altijd uit van verse en kwalitatief goede ingrediënten. En denk ook eens aan vis! Zo maak ik regelmatig onderstaande kabeljauw met een stamppot van kastanjechampignons en witlof. Een fantastisch gerecht dat het hele jaar door kan maar natuurlijk vooral bij de herfst- en wintermaanden past.

En bij dat out of the box denken bedoelen we natuurlijk ook dat je gerust voor een ander visje dan kabeljauw kan kiezen. Experimenteer vooral eens met vissoorten die in eigen land gevangen en aan wal gebracht worden. Daarmee maak je je gerecht ook nog eens duurzamer.

Kabeljauw met een stamppot van kastanjechampignons en witlof

Visgerecht[1] voor 4 personen

De aardappels schillen en in ca. 18 tot 20 minuten gaarkoken. De stronkjes witlof heel grof snijden en aan braden in de boter. De vis kruiden en licht bestuiven met bloem. Wanneer het witlof bijna gaar is de champignons toevoegen kruiden met peper en zout en verder laten garen. De aardappels met een vork heel grof prakken en het witlof-champignons mengsel erdoor scheppen.

Verhit een goede klont boter in een pan en bak hierin de kabeljauw. Bak tot deze net niet uit elkaar valt.

Verhit een stukje boter in een pan en stoof hierin de verse zilveruitjes licht aan. Blus af met de witte wijn en voeg dan de visfond toe. Voeg de room erbij en laat even licht inkoken. Als de gewenste dikte is bereikt gieten we de saus door een zeef en brengen deze verder op smaak met kappertjes, zout en peper.

Garneer op het bord met de frisse, nootachtig smakende rucola en leg er een lepeltje forel eitjes op.

Tafel lekker!

Links in dit artikel
  1. Visgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/met-vis/
  2. kabeljauwfilet: https://lekkertafelen.nl/special/kabeljauw/
  3. Bestel Online: https://vis-winkel-online.nl/product-categorie/verse-vis/kabeljauw/
  4. aardappels: https://lekkertafelen.nl/special/aardappelen/
  5. kastanjechampignons: https://lekkertafelen.nl/special/champignons/
  6. witlof: https://lekkertafelen.nl/special/witlof/
  7. visfond: https://lekkertafelen.nl/kookschool/bouillon-fond-en-glace/
  8. wijn: https://lekkertafelen.nl/rubriek/wijn/