Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kabeljauw uit de oven met tapenade en kruimige korst

Eet eens vaker een visje. Dat is niet alleen gezond, maar ook gewoon écht lekker. Dit is een lekker toegankelijk recept voor een gewone doordeweekse dag.

0 564

Kabeljauw uit de oven met tapenade en kruimige korst – Vis, wat een heerlijke variatie in je weekmenu. Er zijn zoveel soorten en smaken vis maar in dit recept gaan we voor kabeljauw.

Kabeljauw is een vrij stevige witvis die zich het beste voelt in koudere wateren. Ze komen daarom voornamelijk voor in noordelijke zeeën en kunnen tot wel 1,5 meter lang worden. Dat zijn wel de uitschieters want de gemiddelde kabeljauw wordt zo’n 80 a 90 cm lang.

Kabeljauw is een niet vette vis en een bron van eiwitten. Ook is het een erg toegankelijke vis en vinden veel mensen het lekker. Zelfs de mensen die geen visliefhebbers zijn, lusten deze vis vaak wel. Dat komt waarschijnlijk door de iets mildere vissmaak.

Omdat de vis een mooie structuur heeft kan je er veel kanten mee op. Deze keer gingen we voor kabeljauw uit de oven met een tapenade laagje en kruimige korst. Kies voor heerlijk verse vis van de markt of de visboer en haal ook de overige ingrediënten zo vers mogelijk. Dan presenteer je zeker een prachtgerecht bij je avondeten.


Kabeljauw uit de oven met tapenade en kruimige korst

Visgerecht voor 4 personen

  • 3 (redelijk dikke) stukken kabeljauw van zo’n 150 gr per stuk
  • 2 sneetjes geroosterd brood
  • 4 teentjes knoflook
  • 0,5 blikje ansjovisfilet (met kappertjes op olie, 50 gram)
  • 5 zongedroogde tomaatjes
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 0,5 tl oregano
  • 1 tl paprika-chili kruiden
  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • 1 citroen
  • balsamico azijn
  • olie
  • peper en zeezout

Verwarm de oven voor op 180 graden
Maal het geroosterde brood grof in de keukenmachine. Voeg 2 teentjes knoflook en 1 el olie uit het blikje van de ansjovis toe en maal nog 2 a 3 keer.
Doe het broodkruim in een schaaltje. Doe het halve blikje ansjovis met kappertjes en alle olie uit het blikje in de keukenmachine, schep de zongedroogde tomaten, 2 teentjes knoflook, tijm, rozemarijn en oregano en de helft van de Parmezaanse kaas erbij. Voeg het sap van 0,5 citroen en een scheut balsamicoazijn toe. Maal dit een paar keer tot het ongeveer zo dik is als tapenade.
Doe een flinke scheut olie in een ovenschaal. Strooi de paprika chili kruiden erin en wat peper en zeezout. Meng dit en wentel de vis hierin.
Verdeel het tapenademengsel over de vis in een dikke laag. Strooi het broodkruim en de overgebleven kaas erover en sprenkel er nog een beetje olie over. Zet het geheel ongeveer 20 minuten (ligt een beetje aan de dikte van de vis) op een wat hogere plaats in de oven tot de vis gaar is en het korstje geroosterd is. Eet smakelijk!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer