Kabeljauwballetjes – Wij kiezen graag een keertje voor vis in plaats van vlees. Toch blijkt dat nog wel een dingetje om ons heen. Vis bereiden vinden we gemiddeld niet zo makkelijk als het bereiden van vlees.
Kabeljauw of….
Velen laat zich verleiden door de aankoop van pangasius of tilapia. Dit is goedkoper en daarmee is die keuze vaak (te) snel gemaakt. Maar kabeljauw is echt veel fijner om mee te werken. Het stevige, helderwitte visvlees leent zich voor talloze gerechten.
De kabeljauwballetjes zijn heerlijk om zo te eten of om ze met een sausje op de borreltafel te zetten.
Kabeljauwballetjes
Ja, je leest het goed. Een visje wordt vaak even snel gebakken of verwerkt in een snelle curry. Maar net als dat je balletjes kunt draaien van gehakt kun je ook balletjes draaien van vis. In onderstaand recept maken we kabeljauwballetjes. Vraag je visboer gewoon om kabeljauwfilet. Dat hoeven niet eens mooie stukken te zijn! Je gaat van dit visvlees tenslotte toch balletjes vormen.
Met volop aardappelen en verse groenten
De kabeljauwballetjes zijn heerlijk om zo te eten of om ze met een sausje op de borreltafel te zetten. Wil je ze tijdens het diner serveren dan moet het natuurlijk wat meer zijn dan alleen de kabeljauwballetjes. We maken dan ook een compleet en gebalanceerd gerecht met volop aardappelen en verse groenten. We verwerken verse prei, gekleurde wortels, bleekselderij en venkel. De room in de saus is echt geen doodzonde!
Met een heerlijke lichtgebonden saus
Dit gerecht is niets zonder de heerlijke saus. In de saus komen de smaken van de groenten en de vis terug. Samen maakt dit een heerlijke saus die het gerecht complimenteert. Dit is smullen met een hoofdletter S.
Kabeljauwballetjes van tevoren maken
Maak dit gerecht zeker een uur of drie van tevoren. Je hoeft dan op het moment zelf het alleen maar langzaam op te warmen en doordat je er meer tijd voor neemt komen de smaken ook goed tot hun recht.
Kabeljauw; De lekkerste recepten voor jouw inspiratie
Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.
Kabeljauwballetjes in een verrukkelijke groentesaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kabeljauwfilet
- 150 gram paneermeel
- 2 eieren
- zout
- cayennepeper
- 1 theelepel lemon peper ( euroma )
- 1 theelepel ceviche kruiden ( euroma )
- 1 ui
- 1/2 venkelknol
- 9 wortels in verschillende kleuren
- 2 stengels bleekselderij
- 1 1/2 liter visbouillon
- 2 preien
- 300 ml. room
- maïzena
- 12 kleine vastkokende aardappels
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de kabeljauwballetjes:
Schil de aardappels en kook of stoom de aardappels gaar.
Mix de rauwe kabeljauw fijn (zoals gehakt) en meng het met paneermeel, eieren, lemon peper en ceviche kruiden. Kneed dit tot een smeuïg mengsel. Voeg eventueel wat zout en cayennepeper toe. Rol er met vochtige handen balletjes van en zet nog even in de koelkast.
Snij de bleekselderij, wortels, prei, venkel en ui in smalle reepjes (julienne).
Verhit een klontje boter in een pan en stoof hierin de bleekselderij, ui, venkel en wortel even aan. Voeg na ca. 5 minuten ook de prei toe en laat nog een minuut of 2 stoven.
Giet de visbouillon en de room bij de groenten en laat ca. 5 minuten pruttelen. Zet het vuur heel laag.
Voeg er in kleine beetjes wat maïzena aan toe tot je een licht gebonden saus krijgt.
Leg de kabeljauwballetjes voorzichtig in de saus en laat ze ca. 20 minuten zachtjes garen op laag vuur. Controleer of de balletjes volledig gaar zijn.
Doe de aardappels erbij en zet het nu gerust een uur of drie opzij. Daarmee krijgen de smaken mooi de kans om zich te ontwikkelen.
Op het moment van serveren verwarm je de stoofschotel 15 minuten op laag vuur. Werk af met wat selderij blaadjes voor je het serveert.
Tafel lekker !!