Kabeljauwburgers – Een krokante visburger met een oosters tintje. Heerlijk op een broodje of bij de warme maaltijd.
Ook visburgers maak je makkelijk zelf
Kabeljauw is een hele populaire vis. Het visvlees van kabeljauw laat zich prima verwerken in veel visrecepten en dus ook in burgers van verse vis. Burgers zijn een ideale manier om vaker vis op tafel te zetten. Maak er gelijk meer en vries ze in. Zo heb je altijd iets bij de hand voor een snelle maaltijd.
Door het toevoegen van verse gember en limoen krijgt de vis een fris kruidige smaak, die je al snel aan Thais eten doet denken. In het recept van de kabeljauwburgers is koriander gebruikt Ben je hier niet zo dol op? Gebruik dan platte peterselie. De burgers krijg je het beste in de perfecte vorm als je het mengsel goed koud verwerkt. Het is daarom handig om dit mengsel al eerder te maken.
Maak er kleine balletjes van en frituur ze, dit is een leuke afwisseling op de bitterbal
Kabeljauwburgers
Kabeljauwburgers zijn heel geschikt voor op een broodje. Maak er een verse salade bij en je hebt een heerlijk en volwaardige maaltijd. Maar ook als onderdeel van de warme maaltijd met vis zijn de kabeljauwburgers een goede optie. Serveer ze bijvoorbeeld met rijst en wokgroenten, een stamppot met spinazie of met gebakken aardappels en sla. Wil je er een saus bij serveren, dan is ravigottesaus wellicht een goede optie.
Gebruik panko voor een perfect krokante korst
Er zijn veel soorten paneermeel. Het maakt echt veel uit welk soort paneermeel je gebruikt en hoe je de kabeljauwburgers daarmee paneert. Hoe grover het paneermeel is, hoe krokanter de korst. Je wilt natuurlijk graag een perfecte krokant korst, dus dan kun je het beste panko gebruiken. Panko is heel grof van structuur en tegenwoordig overal te koop. Maar ook onder het paneermeel moet een laagje zitten. Zeker als je veel gespetter wilt voorkomen. Burgers paneren doe je het beste door ze eerst door de bloem, dan door het eiwit en ze daarna pas door de panko te wentelen.
Kabeljauw; de lekkerste recepten voor jouw inspiratie
Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.
Kabeljauwburgers
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram kabeljauw
- 1 kleine ui gesnipperd
- 1 theelepel limoenrasp
- 1 eetlepel limoensap
- 1 volle theelepel verse gember geraspt
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 eetlepel vissaus
- 6 takjes koriander gehakt
- 3 lente- uitjes
- 1/2 rode peper zonder zaadjes, fijngehakt
- 1 eidooier
- 200 gram oud brood, zonder korst
- 2 eiwitten
- 200 gram bloem
- 250 gram panko
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kabeljauwburgers:
Verwarm een koekenpan met een klein beetje olie en bak hierin de vis in ongeveer 8 minuten gaar. Haal de vis uit de pan en laat afkoelen.
Doe de fijngesneden uitjes in dezelfde pan. Smoor ze tot ze zacht en glazig zijn. Voeg er de knoflook aan toe en warm even goed door.
Snijd het brood in heel kleine stukjes en de lente-ui in ringetjes.
Doe de dooier in een kom en voeg er de vissaus, limoenrasp en sap, de beide soorten ui, de peper, gember en een beetje zout en peper aan toe. Roer goed door elkaar.
Doe nu het brood erbij en meng tot een massa.
Voeg er nu de vis in stukken aan toe en meng dit er even kort door, er mogen grove stukken vis in zitten. Proef of de vis massa op smaak is. Bedenk dat het net iets pittiger mag zijn dan je lekker vindt, omdat er ook nog een krokante laag op komt. Zet indien mogelijk het vismengsel een tijdje koel weg om op te stijven.
Zet 3 bakjes klaar om te paneren, 2 met bloem, 1 met eiwit en 1 met panko.
Vorm 4 porties van de vis en haal ze eerst door de bloem, dan door het eiwit en als laatste door de panko. Breng ze mooi in vorm. Als je een steekring hebt, is die hiervoor heel handig. Heb je die niet? Geen probleem, vorm dan de burger met de handen.
Wentel de burgers eventueel nog even door de panko.
Verwarm een laagje olie in een pan en bak hierin de kabeljauwburgers mooi goudbruin.
Serveer de burgers op een broodje met sla en ravigottesaus, of bij de warme maaltijd.
Tafel lekker !!