• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, juni 4, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Visgerechten

Kokkels koken; een basisrecept

Kokkels zijn duurzaam en lokaal

door Elise de Haan
in Visgerechten
0
2
Kokkels koken

Kokkels koken; een basisrecept! – Dat mosselen koken niet zo ingewikkeld is weten de meeste liefhebbers van schelpdieren wel. Dat dat datzelfde geldt voor kokkels, is iets wat veel mensen dan weer niet weten. Kokkels koken is net zo makkelijk als mosselen koken, er kan weinig aan mis gaan. Wil jij eens iets anders eten dan mosselen? Kokkels zijn misschien nog wel lekkerder en verfijnder van smaak dan mosselen. Je kunt er natuurlijk een fantastische spaghetti vongole mee maken. Want kokkels smaken ongeveer hetzelfde als de venusschelpen die de Italianen daar voor gebruiken. Maar wat ook een heel leuk idee is, is om ze gekookt te serveren. In plaats van mosselen met friet kun je gekookte kokkels met (zelfgemaakte) friet eten. Vers stokbroodje, een groene salade, wat huisgemaakte sausjes en een fles koude witte wijn erbij en je zet een feestmaal op tafel waar nog lang over nagepraat wordt! We delen ons recept graag met je!

Kokkels koken is net zo makkelijk als mosselen koken

Kokkels kopen

Kokkels zijn schelpdieren in een tweekleppige schelp. Ze leven net onder het zand van de zeebodem. Kokkels komen veel voor in de Waddenzee, maar ook wel in de deltagebieden van de Oosterschelde. Een Nederlands product dus! Kokkels mogen in Nederland alleen met de hand worden gevist. Dat is om overbevissing en schade aan de zeebodem te voorkomen. Je gaat geen verse kokkels in de supermarkt vinden. Dat betekent dat je de viswinkel met een bezoekje zult moeten vereren. Houd er daarbij rekening mee dat de visboer mogelijk geen kokkels op voorraad heeft. Maar hij of zij zal ze ongetwijfeld graag voor je bestellen. Schrik niet van de prijs, kokkels zijn duurder dan mosselen. Dat heeft uiteraard te maken met het feit dat ze met de hand gevist worden. Ook worden kokkels niet zoals mosselen gekweekt. Je koopt echter wel een duurzaam, en lokaal Nederlands product. En je gaat iets fantastisch lekkers eten, want dat zijn gekookte kokkels. En dat mag best wat kosten toch?

Kokkels worden met de hand gevangen in de waddenzee en zijn daarmee een duurzaam en lokaal Nederlands product.

Kokkels

Kokkels; iets lekkers uit onze eigen Waddenzee!

We eten wel veel mosselen in Nederland. Maar heb je al eens kokkels geproefd? Een delicatesse! Lekker uit onze eigen Waddenzee!

Kokkels koken; een basisrecept

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 kg kokkels
  • 300 ml droge witte wijn
  • 1 winterpeen, in kwart schijfjes
  • 1 prei, in halve ringen
  • 4 teentjes knoflook, in dunne schijfjes
  • 1 citroen, in halve of kwart schijfjes
  • 2 sjalotten, in dunne, halve ringen
  • 1 rode chilipeper, naar wens met of zonder zaad, in halve ringetjes
  • 10 gram verse dille, grof gesneden
  • olijfolie, om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gekookte kokkels:

Verwijder kokkels waarvan de schelp stuk is en openstaande exemplaren die niet sluiten nadat je er een tik op gegeven hebt. Doe de schelpdieren in een emmer koud water en doe daar een flinke hand zout bij. Laat een half uurtje staan en spoel ze dan onder de kraan af. Vul de emmer nog een keer met schoon water, voeg de kokkels en nog een flinke hand zout toe en laat nog een half uur staan. Zo spoelen de kokkels het zand dat zich nog in de schelpen kan bevinden er uit. Laat ze voor je gaat koken uitlekken in een vergiet.

Verhit in een grote pan wat olijfolie en bak hierin de sjalotten, de knoflook, de chilipeper, de winterpeen en de prei even aan. Laat ze niet bruin kleuren. Doe dan de kokkels in de pan en bak ze een minuutje mee, terwijl je ze voorzichtig omschept. Blus dan af met de wijn en voeg de dille en de citroen toe. Breng de schelpdieren weer aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat de kokkels koken tot alle schelpen open zijn.  Draai dan het vuur uit en serveer de gekookte kokkels direct. Zo uit de pan, of in een mooie schaal. Lekker met friet, vers stokbrood, wat verschillende sausjes en een frisse salade.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - Schaal- en schelpdierenVis - Schaal- en Schelpdieren - SchelpdierenVis - Verse vis
DeelPin10Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Ovenschotel met heek en zalm
Ovenschotel

Ovenschotel met heek en zalm; serveer verse vis op z’n best

Garnalen van de barbecue
Visgerechten

Garnalen van de barbecue; in een heerlijke marinade

Langoustines met asperges
Visgerechten

Langoustines met asperges; eenvoudig maar lekker luxe

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
Ovenschotel

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Wrap met zalm en guacamole
Ontbijt en lunch

Wrap met zalm en guacamole

Oosterse zalm
Visgerechten

Oosterse zalm uit de oven

lekkerbek
Visgerechten

Lekkerbek zelf maken doe je zo

Griekse garnalen
Visgerechten

Griekse garnalen; een lekker spicy visgerecht

Reacties 2

  1. Edith De buck says:
    5 maanden geleden

    vroeger aten we altijd wannekes (kokkels) en we bakten ze maar daar vind ik nergens een recept over graag wat hulp aub

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      5 maanden geleden

      Je zou wat olijfolie in een wok kunnen verhitten, daarin een teentje gehakte knoflook en een fijngesnipperd uitje kunnen aanfruiten, eventueel een rode chilipeper in ringetjes meebakken. Breng dat op smaak met peper en zout. Hier de gespoelde kokkels aan toevoegen en voorzichtig roerbakken tot alle schelpen openstaan. Uiteraard kun je kruiden en groenten naar smaak toevoegen. Succes Edith!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

achttien − 1 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?
  • Pasta met zalm saffraan en spinazie

Uitgelicht

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

Varkensvlees op de barbecue is een ware traktatie voor liefhebbers van lekker eten. Kies het juiste vlees en marinade en je hebt een feestje!

Check het recept of lees de info
exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

Recept in de picture

exotisch fruitsalade
Salade

Exotische fruitsalade; een salade met passie

Fris, zuur en zoet; deze fruitsalade met een dressing vol passie heeft en een explosie van smaken die je blijven verrassen.

Check het recept of lees de info
Gegrilde lamskoteletten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham

Perfect gebraden beenham

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen