Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Langzaam gegaarde zalm uit de oven

Perfecte zalm eten? Probeer dan deze langzaam gegaarde zalm uit de oven. Op eenvoudige wijze worden geweldig mooie smaken gecombineerd tot in één gerecht.

0 387

Langzaam gegaarde zalm uit de oven met salsa verde en gepofte tomaatjes – Zalm is het aller lekkerste als je hem heel langzaam gaart. Hierdoor wordt de zalm perfect gaar, blijft hij lekker sappig en krijgt hij een heerlijke textuur. Als je zalm te snel én op te hoge temperatuur gaart komen er van die witte vlokjes. Dit is eiwit wat als eiwitvocht stolt bij hoge temperaturen. Je kunt dit prima eten, maar het ziet er niet zo smakelijk uit. Daarnaast droogt de zalm ook flink uit als je hem op te hoge temperatuur gaart, wat de smaak zeker niet ten goede komt. Dus ik gaar zalm altijd heel langzaam in de oven op 60 graden (of in de sous vide, dit is ook heerlijk!). Daarnaast is het ook super makkelijk omdat je er geen omkijken naar hebt. De oven doet het werk.

Bij de langzaam gegaarde zalm heb ik gepofte tomaatjes en salsa verde geserveerd. Een heerlijke combinatie van uitgesproken zoete (door de tomaatjes) en pittige (door de salsa verde)  smaken.

Salsa verde is een verzamelnaam voor groene kruiden sauzen. Als je gaat zoeken op salsa verde kom je heel veel verschillende varianten tegen. Bijvoorbeeld de Italiaanse salsa verde met kappertjes en ansjovis. Of de Franse salsa verde met dragon of salie. Of de pittige Argentijnse versie met veel pepers, ook wel chimichurri genoemd. Welke variant je wilt maken hangt helemaal af van jezelf en waar je het bij wilt serveren. Ik heb gekozen voor deze variant omdat ik de combinatie het lekkerste vind bij de zalm en de tomaatjes.

Door het langzaam garen wordt de zalm perfect, blijft hij lekker sappig en krijgt hij een heerlijke textuur.


Langzaam gegaarde zalm uit de oven met salsa verde en gepofte tomaatjes

Visgerecht voor 4 personen

  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 kleine augurkjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 100 ml olijfolie
  • 15 gram basilicum
  • 15 gram peterselie
  • 5 blaadjes munt
  • zout en peper
  • 4 moten zalm (120 a 150 gram per moot) ( online bestellen )
  • 500 gram cherrytomaten aan tak

Zo maak je langzaam gegaarde zalm uit de oven:

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Pak een grote braadslede of ovenschaal en leg hier de tros tomaatjes in. Besprenkel deze met wat olijfolie en bestrooi met een snufje zout en peper. Pof de tomaatjes 30 minuten in de oven.

Mix ondertussen in de keukenmachine de kruiden (zonder stelen), de knoflook, de augurken en de kappertjes door elkaar. Voeg daarna beetje bij beetje de olijfolie en het citroensap toe en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper. Dit is de salsa verde. Zet deze tot gebruik apart.

Haal de tomaatjes uit de oven. Schakel de temperatuur van de oven terug naar 60 graden. Wrijf de zalmmoten in met olijfolie. Schuif de tomaatjes naar de zijkant van de ovenschaal en leg de zalmmoten ernaast.

Gaar de zalm, samen met de tomaatjes, in 25 minuten langzaam in de oven.

Serveer de langzaam gegaarde zalm uit de oven met de salsa verde en de gepofte tomaatjes.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer