Mosselen in blauwe kaassaus – Mijn favoriete kaas is Cabrales. Echte kaasliefhebbers weten wat Cabrales is. Voor de mensen die het niet kennen… Cabrales is een blauwader kaas, gemaakt van koemelk, in Cabrales, Noord-Spanje. Cabrales wordt gerijpt in grotten. De smaak is ziltig en houtachtig. Deze houtachtige smaak ontstaat doordat de kaas verpakt wordt in esdoornbladeren uit de regio waar de kaas geproduceerd wordt.
Behalve dat het erg lekker is om zo te eten, op een stukje stokbrood met een goed glas wijn erbij, kun je er nog meer leuke dingen mee doen!
Vandaag aten we mosselen … met Cabrales! En dat was een enorm succes… Dit is meteen een klassieker. Niet het gezondste recept, gezien de hoeveelheid kaas en crème fraîche. Maar dit visgerecht is zo ontzettend lekker!
Wij aten het met stokbrood, maar ongetwijfeld ook erg lekker met friet.
Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem
Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.
Mosselen in blauwe kaassaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 kg mosselen (wanneer nodig, gespoeld)
- 1 ui, fijngesnipperd
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- 500 gram crème fraîche
- 400 gram Cabrales* in stukjes
- 250 ml droge witte wijn
- Olie om te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je mosselen in blauwe kaassaus:
Verwarm wat olie in een sauspan. Fruit hierin de ui en de knoflook glazig. Zet dan het vuur laag en voeg de crème fraîche toe. Laat deze, al roerend, goed warm worden. Doe dan de kaas erbij en laat deze smelten.
Doe de wijn in een grote pan en breng deze aan de kook. Voeg de mosselen toe en laat op een hoog vuur een minuut of 6 koken, met het deksel op de pan. Als alle schelpen open zijn gegaan zijn ze klaar.
Giet de mosselen heel goed af. Schenk de saus bij de mosselen in de pan en schud ze, met het deksel op de pan, even goed, zodat alle mosselen met een laagje saus bedekt zijn.
Serveer de mosselen in blauwe kaassaus met vers stokbrood of friet en drink er een lekker glas droge, witte wijn bij!
*Het is in Nederland niet altijd even makkelijk om aan Cabrales te komen. Je kunt het vervangen door een pittige Franse blauwader kaas als Roquefort, Saint Agur of iets dergelijks, of eventueel Danish Blue. Deze zijn ook in de meeste supermarkten verkrijgbaar.
Tafel lekker !!