Mosselen met rouille – mosselen moeten we met z’n allen echt vaker op tafel zetten! Zelf!
Het is maar al te makkelijk om uit eten te gaan voor een pannetje mosselen, op een zomers terrasje. En dat smaakt best, tot je de rekening gepresenteerd krijgt. Uit eten voor een pannetje mosselen is best duur geworden, zeker als je voor een niet alledaagse bereiding kiest! Terwijl mosselen, als je ze bij de visboer haalt, best wel budgetvriendelijk zijn. De enige oplossing om niet al te diep in je buidel te moeten tasten en te genieten van een overheerlijk, niet alledaags mosselrecept is om het zelf te maken.
Dit recept voor mosselen met rouille is om duimen en vingers bij af te likken, letterlijk en figuurlijk. Zo at je mosselen nog nooit. Best de moeite om eens uit te proberen, als je graag van een pittig recept voor mosselen geniet.
Wat is rouille, en waarom zou je dat eten bij mosselen?
Rouille is een typisch Frans-Provençaals sausje, dat vaak geserveerd wordt bij bouillabaisse, een lekkere maaltijdsoep met vis, mosselen en zeevruchten. De combinatie van rouille met alleen mosselen kan dus niet fout gaan.
Dit mosselrecept belooft een pittig en romig mosselgerecht. Bovendien is dit recept zo origineel dat je het exclusief mag noemen.
Wil jij je gasten voor je mosselsoupeetje echt verrassen? (Voor degene die het niet weten, een soepeetje is een late maaltijd op een gezellige avond) Dan moet je dit recept voor mosselen met rouille zeker eens maken. Wedden dat ze je allemaal vragen hoe je zo een lekker mosselrecept hebt kunnen maken?
Dan kun je ervoor kiezen om niks te zeggen en de eer helemaal zelf op te strijken, maar het is natuurlijk beter dat je deelt waar je je inspiratie haalde. Heel Nederland aan een pannetje mosselen, dat is het doel! En, niets liever dan met dit recept voor mosselen met rouille, uiteraard! En jij komt vast terug, dit recept wil je vaker gaan maken!
Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem
Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op...
Mosselen met rouille
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 kg mosselen, schoongemaakt
- 8 teenjes knoflook
- 0,5 gram saffraan
- 2-4 eetlepels vers broodkruim van witbrood
- 1 chilipeper
- 500 ml zonnebloemolie
- optioneel: piment d'espelette (gedroogde specerij)
- optioneel: 1 theelepel cayennepeper (gedroogde specerij)
- zout en peper uit de molen
- optioneel - om de saus in te dikken: maïzena
Bereidingswijze van dit recept
Mosselen met rouille maken:
Maak eerst de rouille:
Snijd de chilipeper zo fijn mogelijk, pers de knoflook. Eventueel kun je dit nog even vijzelen of pletten om alle sappen en smaken mooi vrij te geven.
Verkruimel het kruim van het witbrood zo fijn mogelijk.
Doe een eidooier in een kom. Sla met een garde de eidooier los en voeg er druppelsgewijs, terwijl je blijft kloppen met de garde, de zonnebloemolie aan toe tot je een gladde saus krijgt.
Voeg het sap van 1/4 citroen toe.
Voeg 0,5 gram saffraan en de mespunt fleur de sel/zout toe. Dit is ook het moment waarop je de optionele gedroogde specerijen toevoegt.
Meng de chilipeper, de knoflook en het broodkruim door de saus. Roer tot het broodkruim is “opgegaan” in de saus.
Maak dan de mosselen klaar:
Doe de mosselen in een ruime kookpot en laat de mosselen openen op hoog vuur. Van zodra de mosselen geopend zijn en ze hun kookvocht hebben afgegeven meng je de rouille door de mosselen. Voeg wat maïzena toe als de saus te lopend zou zijn en laat de mosselen nog 5 minuten pruttelen.
Mosselen met rouille zijn het lekkerst met stokbrood!
Tafel lekker !!