• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, juni 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Visgerechten

Belgische mosselen met friet en saffraansaus

Redactie door Redactie
in Visgerechten
0
0
Belgische mosselen met friet en saffraansaus

Belgische mosselen met friet én saffraansaus – Moules-frites, of te wel: Belgische mosselen met frieten zijn de trots van onze zuiderburen. Ik heb een aantal jaar in Brussel gewoond en daar heb ik dit gerecht goed leren waarderen. Maar de ene moules-frites is de andere niet. De lekkerste variant herinnerde ik mij met een saffraansaus, die zowel lekker was voor de mosselen, als om de frietjes in te dopen. Een ware traktatie. En of dit precies hetzelfde recept is, weet ik niet, maar ik heb het geprobeerd te imiteren. Met succes, want het hele huishouden hier heeft het er nog lang over gehad.

Om te beginnen heeft het echt zin om goede mosselen te kopen. Ik kreeg ze van onze Chris van Viswinkel Online. Ze waren niet heel groot, maar des te lekkerder. Grote mosselen doen hun naam van weekdieren vaak eer aan: ze voelen én smaken week. Zo niet deze romige mosseltjes met een zachte bite. Vandaag besteld, morgen in huis dus. In een polystyrene verpakking met ijs-elementen erin.

Ook lekker zonder saffraan…

Goed, tot zo ver de lofprijzingen over de kwaliteit van de mosselen. Nu zelf aan de slag! Overigens, als je geen saffraan in huis hebt hoef je dit recept niet over te slaan. Ook zonder is het nog de moeite waard, maar eerlijk is eerlijk: saffraan maakt het nét af.

Belgische mosselen met friet en saffraansaus

Voor 2 á 3 personen:

  • 1 pak van 2 kg. mosselen
  • 1 klein uitje of sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 kleine venkel
  • 1 el. olijfolie
  • scheutje droge vermouth (bijvoorbeeld Noilly Prat)
  • 1/2 citroen
  • 1 tl. azijn
  • 125 gram boter
  • 2 eidooiers
  • snufje saffraandraadjes of -poeder
  • handje verse bieslook of peterselie
  • peper en zout
  • frietjes

Veiligheid voorop, dus dat betekent: open en kapotte schelpen weggooien. Doe alle mosselen in de gootsteen en zet ze onder met kraanwater. Geen zout toevoegen! Verwijder schelpen die nadat je er op tikt niet dicht gaan en kapotte schelpen.

Nu de voorbereiding, want het gaat best snel, wanneer de mosselen eenmaal in de pan terecht komen. Dus: als je zelf gaat frituren, zet de frituurpan vast aan of vraag aan een huisgenoot om hiervoor naar de snackbar te rennen. Zorg dat de tafel al is gedekt.

Snipper de ui of het sjalotje, snijd de venkel fijn (verwijder de harde kern). Hak de kruiden fijn en zorg dat de eidooiers al zijn gesplitst van het eiwit. Doe de eidooiers vast in een RVS-steelpannetje, samen met het sap van de halve citroen en de azijn. Roer even goed door.

Zet een grote (mossel)pan op het vuur en doe er de olijfolie in. Voeg de ui en de venkel toe en laat het een paar minuten smoren. Dit is overigens ook het moment om de frietjes in de friteuse te doen.

Zet het vuur dan hoog en voeg de mosselen toe in de pan. Schenk een scheutje vermouth erbij , doe er de helft van de saffraan bij en doe het deksel op de pan. Schud af en toe wat om. Tussen de 5 en 10 minuten moeten de mosselen klaar zijn. Dat zijn ze wanneer ze open zijn. Zet het vuur uit, laat de mosselen in de pan en voeg langzaam aan 1 dl. van het kookvocht in een steelpannetje. Zet het vuur zacht op en klop er de boter door, samen met de rest van de saffraan(draadjes). Klop door totdat je een mayonaise-achtige substantie hebt, hij mag ook nog wel iets dunner zijn. Nog wat zout en peper naar smaak toevoegen en klaar zijn je Belgische mosselen.

Voeg nog wat kruiden toe aan de saus en sprenkel de rest over de mosselen.

Nu snel aan tafel met de frietjes, de mosselen en de heerlijke saus. Groenten komen morgen wel weer!  O, ja en vergeet nu niet de dichte mosselen weg te gooien! Die zijn ook niet goed.

Tags: Vis - Verse vis
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

verse zalm uit de oven
Ovenschotel

Verse zalm uit de oven; Zo houd je de vis sappig

Zeebaars in zijn geheel, met venkel, kerstomaatjes en krieltjes
Visgerechten

Zeebaars in zijn geheel, met venkel, kerstomaatjes en krieltjes

zalmspiesjes voor de barbecue
Visgerechten

Zalmspiesjes voor de barbecue

gegrilde makreel met gekarameliseerde ui
Visgerechten

Gegrilde makreel met gekarameliseerde ui

Forel uit de oven met een heerlijke marinade van citroen en honing
Visgerechten

Forel uit de oven met een heerlijke marinade van citroen en honing

pastasalade met verse zalm
Pastagerechten

Pastasalade met verse zalm

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Zelfgemaakte eiersalade is een TE simpel recept, maar ook met het recept voor eiersalade kun je variëren. Lekker op brood of op toast.

Check het recept of lees de info
yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta

Zomerse recepten met feta

mosselen eten

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Recept in de picture

Kipcurry spiesjes
Vleesgerechten

Kipcurry spiesjes; van de barbecue

Eigenlijk is het gewoon curry aan een stokje, deze kipcurryspiesjes. Gemarineerd in yoghurt met jouw favoriete currypasta, daarna op de BBQ!

Check het recept of lees de info
Mango-yoghurtsaus

Mango-yoghurtsaus; lekker, en gezond!

komkommersoep

Komkommersoep; verkoeling in de zomer

Handige kooktips

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

Snijbiet - Een 'vergeten' groente die gelukkig steeds vaker verkrijgbaar is. Verwant aan spinazie, is hij makkelijk klaar te maken en gezond.

Check het recept of lees de info
groenten om te grillen

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Hervekaas

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Elviera op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Redactie op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Redactie op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • RUTTEN FREDDY op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Margreet Anceaux op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • Redactie op Oma’s draadjesvlees; Smelt op je tong
  • Redactie op Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen