Moules marinières – Als je de naam van dit recept letterlijk vertaalt uit het Frans, dan zijn dit “zeemansmosselen”. Op een mosselboot heb je geen heel gamma aan ingrediënten op voorraad, dus hoogstwaarschijnlijk komt de eenvoud van dit mosselrecept puur daar vandaan. Vissers en zeelieden die mosselen vingen, zouden deze eenvoudig bereiden met wat ze bij de hand hadden: knoflook, uien of sjalotten en kruiden. En, eigenlijk heeft een lekkere, verse mossel ook niet veel meer nodig.
Dit recept voor moules marinières is de Franse versie van ons basisrecept voor mosselen
Op een menukaart in een Franse brasserie vind je in het mosselseizoen wellicht steeds “moules marinières” Dat zijn dan dus de mosselen die jij kent als “basisrecept mosselen”. Als je thuis mosselen maakt, zul je er meestal voor kiezen om dat basisrecept van mosselen te maken. Dat recept ga je dan dus maken met uien, bleekselderij en peen. Het bekende basisrecept staat ook bekend als heel makkelijk. In 10 minuten zet je dat op tafel. Toch kan het nog makkelijker, met dit recept voor moules marinières. Er hoeven bijna geen verse groenten gesneden te worden. Je hoeft alleen een sjalotje fijn te snijden en een teen knoflook fijn te hakken.
Moules marinières zijn nog makkelijker dan het basisrecept van mosselen
Goedkoop mosselen eten, investeer in een goede fles witte wijn voor erbij
Als je met dit makkelijke recept voor mosselen aan de slag gaat kun je straks genieten van een grote schaal mosselen, zoals op vakantie, en daar hoef je niet zoveel geld voor neer te tellen. Onderweg betaal je vaak een behoorlijke prijs voor een pannetje mosselen, thuis is dat anders. Dus, verwen jezelf en koop er dan een goede witte wijn bij. Kies voor een Muscadet, die is licht, droog en fris en past perfect bij dit mosselrecept. Maar ook een Chablis, een Pinot Gris en een Sauvignon blanc misstaan niet bij verse mosselen. Ben je geen wijndrinker? Niet getreurd! Ook een fris witbier past goed bij mosselrecepten.
Dus duik een paar minuten de keuken in om dit heerlijke recept te maken. Je gaat er geen spijt van krijgen.
Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem
Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.
Moules marinières
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 kg mosselen, schoongemaakt
- 1 glas witte wijn
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 sjalotten, fijngehakt
- 100 gram verse roomboter
- 3 eetlepels bloem
- 3 laurierblaadjes
- 3 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
- verse tijm, naar smaak
- peper uit de molen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak jij zelf moules marinières zoals op vakantie in Frankrijk:
Stoof de sjalot glazig in 40 gram boter. Doe de bloem erbij en schenk er al roerend de witte wijn bij.
Doe de mosselen in de pan en voeg de laurier, tijm, peterselie en peper uit de molen toe.
Als de mosselen opengaan, voeg je de rest van de boter toe. Neem de pan van het fornuis en roer de boter goed door de mosselen.
Besprenkel de mosselen met een restje gehakte peterselie. Serveer de moules marinières met lekker boerenbrood.
Tafel lekker !!