Oostends vispannetje- Mijmerend terugdenken aan vakantie aan de Belgische kust? Dan komt een makkelijk recept voor een Oostends vispannetje goed van pas! Dit klassieke gerecht, dat je op menig menukaart aan de hele Belgische kustlijn vindt, kun jij nu makkelijk zelf maken! Mét Noordzeevis, uiteraard, want de Noordzee is ook van ons.
Een ovenschoteltje met aardappelpuree, fijngesneden reepjes groenten (jullienne), verse vis, gegratineerd met kaas, dát is een Oostends vispannetje. En ja, dat smaakt altijd. Een Oostends vispannetje kan zowel hartverwarmend zijn op een frisse zomeravond, maar kan evengoed op een barre winteravond.
Best een makkelijk recept, als het vispannetje in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar
Dit recept voor een Oostends vispannetje is perfect voor een feestje met je vakantievrienden, om terug te denken aan hoe het was, of om je idee voor een volgend uitje alvast wat kracht bij te zetten. Er blijft genoeg tijd voor jou om folders en vakantiefoto’s te bekijken, want als het vispannetje in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar. Jij kunt gezellig mee aan de apero (aperitief). Je kunt het vispannetje makkelijk van tevoren maken, tijdens het aperitief gaart het vispannetje in de oven. Tegen de tijd dat je glaasje leeg is, is de hele ruimte gevuld met de heerlijke geur van dit recept. Iedereen aan tafel kijkt intussen reikhalzend uit naar dat lekkere gerecht dat ze mogen verwachten.
In een Oostends vispannetje hoort Noordzeevis en een goede wijn
Jij vertelt daar uiteraard bij dat je dit recept voor een Oostends vispannetje hebt gemaakt met nagenoeg allemaal Noordzeevis, lokaal gevangen en lokaal gehaald bij je visboer.
Serveer het Oostends vispannetje met een lekker glaasje witte wijn. De fles was toch al open, je hebt immers wijn nodig in dit recept. Kies voor een Sauvignon blanc, Chardonnay, Riesling of een Pinot Grigio, deze wijnen zijn perfect, zowel voor het maken van dit recept als om erbij te drinken.
Vis & Schaal- en schelpdieren
Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!
Oostends vispannetje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram verse roomboter + een beetje voor het invetten
- 3 teentjes knoflook
- 4 bospenen
- 2 preiwitten
- 250 gram schelvisfilet
- 250 gram scholfilet
- 50 gram grijze Hollandse garnalen
- 150 gram zalmfilet
- 16 grote garnalen
- 100 ml witte wijn
- 100 ml water
- 250 ml room
- 800 gram aardappelen
- 100 gram vers geraspte gruyèrekaas
- optioneel-om de saus te binden: maïzena
- zout en peper uit de molen
- nootmuskaat
Bereidingswijze van dit recept
Zo waan jij je op vakantie aan de Belgische kust en maak je een Oostends vispannetje:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de bospeen en prei in julienne. Hak de knoflook fijn. Stoof de groenten en de knoflook aan in 50 gram gesmolten roomboter en kruid met zout en peper uit de molen.
Blus het geheel met de witte wijn en voeg 100 ml water toe. Voeg de room toe en laat de groenten zachtjes pruttelen tot de peen beetgaar is. Is de saus te lopend, bind dan met wat maïzena.
Schil intussen de aardappelen. Kook de aardappelen gaar en pureer ze samen met de rest van de roomboter tot een smeuïge aardappelpuree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Vet vier ovenschaaltjes in met wat boter en schik er de in dobbelsteentjes gesneden vis en grote garnalen in. De scholfilet oogt leuk als je die overlangs doorsnijdt en er rolletjes van maakt. Leg ook die in de ovenschaaltjes. Verdeel de helft van de grijze garnalen in de vispannetjes, de rest van de grijze garnalen houd je over voor decoratie. Verdeel de saus over de schoteltjes.
Maak quenelles van de aardappelpuree en schep ze in de ovenschaaltjes (toefjes puree uit de spuitzak, of bolletjes met de ijsschep kunnen ook). Verdeel de gemalen kaas over de ovenschaaltjes en bak de vispannetjes in de voorverwarmde oven op 180 °C, gedurende 25 minuten.
Voor het serveren strooi je de rest van de grijze garnaaltjes over de ovenschoteltjes. Groene kruiden, zoals peterselie en bieslook, zijn ook erg mooi als decoratie.
Serveer het Oostends vispannetje heet.
Tafel lekker !!