Ovengegaarde zalm in roomsaus – een echt lekkere manier van zalm bereiden is het langzaam garen in de oven. Het recept is ook te bereiden in een koekenpan.
Een zalige zacht kruidige roomsaus
Gegaarde zalm of andere rondvis wordt vaak geserveerd met een sausje, een bearnaise saus of hollandaise saus zijn een klassiek voorbeeld. Deze sauzen maak je bij een visgerecht, maar je kunt ook, zoals in dit recept van oven gegaarde zalm in roomsaus, de zalm garen in de saus of gebruikmaken van de olie of boter waarin de vis gebakken is. Hierdoor krijg je een saus waarin de smaak van vis maximaal benut is. De toevoeging van een klein beetje dille, mosterd en tomatenpuree maakt het helemaal af.
Ovengegaarde zalm in roomsaus
Als we verse zalm garen doen we dit meestal in een koekenpan, maar als je dit heerlijk stukje verse vis in een saus in de oven gaart is het resultaat een superzacht stukje licht gegaarde vis. Door het in de saus te garen droogt het niet uit en komen de smaken mooi in balans. Moeilijk is het niet want het maken van ovengegaarde zalm in roomsaus is een kwestie van mengen en in de oven schuiven. En in de tijd dat de zalmfilet gaart kun jij je focussen op de bijgerechten.
Gegaarde zalm uit de pan
Heb je geen oven of bereid je dit zalige recept liever in de pan? Dan kan dat natuurlijk ook. Let er dan wel op dat je de zalmfilets niet op een te hoog vuur bakt. Hoe je zalmfilet het beste bakt leggen we je uit in het artikel zalmfilet bakken.Â
Door de zalm eerst te garen en dan in dezelfde pan een snelle saus te bereiden maken we optimaal gebruik van alle smaken. Als laatste warm je de gegaarde zalm nog heel even op in de saus. In een kwartier heb je dit heerlijke visgerecht op tafel staan.
Zalmfilets met of zonder huid
Je kunt zalmfilets met en zonder huid kopen. Als je de filets met huid koopt, zal deze iets minder snel droog worden of uit elkaar vallen. Voor dit recept maakt het niet veel uit voor welke keuze je gaat, neem welke jou het beste lijkt.
Ovengegaarde zalm in roomsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 zalmfilets
- 150 ml slagroom
- 1 tl mosterd
- 1 tl tomatenpuree
- 1 teentje knoflook geperst
- zout/peper
- 4 takjes verse dille
- 2 takjes verse peterselie
- 1 tl maizena
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je oven gegaarde zalm in roomsaus;
Verwarm de oven voor op 80 graden. Neem een ovenschaal waar de zalm filets mooi in passen, houdt rekening met de saus. Bestrijk de schaal dun met olie. Bestrooi de filets met peper en zout en leg de zalmfilets met de huidkant naar onderen in de schaal. Hak de helft van de kruiden fijn, de rest mag grof deze zijn voor na de bereiding. Doe de tomatenpuree, mosterd, maizena, knoflook en slagroom in een kommetje. Voeg peper en zout toe en roer goed door. Voeg er de fijngesneden kruiden aan toe. Giet dit over de verse vis en zet alles 25 minuten in de oven. De vis blijft zo mooi zacht en rosé. Bestrooi de in de ovengegaarde zalm met roomsaus voor het serveren met de overige grof gesneden kruiden.
Bij bereiding in de pan:
Hak de helft van de kruiden fijn. De andere helft mag grof, dit is voor de afwerking. Bestrooi de filets met peper en zout en bak de zalmfilets in een beetje olie 2 minuten op de huidkant op een niet te hoge warmte. Draai voorzichtig om en bak nog rustig 2 of 3 minuten afhankelijk van de grootte van de filets. Haal de filets uit de pan en leg ze op een bord. Bak de knoflook zachtjes aan in de pan, voeg er de tomatenpuree en de mosterd aan toe en blus af met de slagroom. Meng de maizena met een eetlepel water en schenk dit al roerende bij de saus. Laat even doorkoken. Voeg er de fijngesneden kruiden aan toe en breng op smaak met peper en zout. Leg de zalmfilets terug in de pan in de saus en warm alles samen heel even door. Leg de filets op een bord en giet er de saus over. Bestrooi met de grof gesneden kruiden en serveer.
Tafel lekker !!
Zalm uit de oven gemaakt in de airfryeroven gemaakt was perfect gegaard voor herhaling vatbaar.
Wat fijn dat hij zo goed gelukt is in de airfryer.
Hij zit er nu 25 min in maar totaal nog niet gaar..Ik heb ook een 4 dubbele portie in de schaal betekent dat dat hij ook 4x zo lang moet?
Gewoon laten garen Evelien. Als je zalm op 80 graden gaart kan het geen kwaad om deze langer in de oven te laten. Kan het zijn dat de zalm niet op kamertemperatuur was toen die de oven in ging?
80 graden is dat niet te laag. Moet het 180 graden zijn?
Nee, zeker niet Bettina….. Zalm nooit op zo’n hoge temperatuur garen!
Dat denk ik ook!
Probeer het maar Wilma. Als je zalm op 180 graden in de oven doet voor 25 minuten komen alle eiwitten uit de vis. 80 graden is echt genoeg!
Ik heb het voor de kerst als amuse geserveerd.
Zalm in kleine blokjes snijden voor het in de oven gaat en dan serveren met wat saus er overheen geschept. Viel erg in de smaak!
Een aanrader echt heerlijk
Leuk om te horen Roeia, dank voor je reactie!