Ovenschotel met gerookte heilbot en verse groenten – Dit is wat je nodig hebt. Klaar in slechts 25 minuten, makkelijk te maken, dat is deze ovenschotel met gerookte vis en verse groenten. De combinatie van courgette, tomaat, olijven en basilicum samen met de gerookte heilbot maakt van dit visgerecht een zomerse, bijna mediterrane ovenschotel. Heb je niet veel tijd op een doordeweekse avond, maar toch zin in een verse maaltijd? Dan is de ovenschotel met gerookte heilbot en verse groenten jouw perfecte recept!
Gerookte vis in een warme ovenschotel? Ja, het kan!
Had je er ooit eerder aan gedacht om gerookte vis te verwerken in een ovenschotel? Het lijkt eerder ongewoon om gerookte vis in een warme bereiding te verwerken. Meestal eet je gerookte heilbot koud, op een Noorse visschotel, bij een salade of tussen een broodje. Daar is niets mis mee, maar het kan ook eens anders. Doorbreek die gewoonte en probeer dit recept voor een ovenschotel met gerookte heilbot en verse groenten eens uit. Warm komt de rokerige smaak van de heilbot extra naar voren. Verse, in linten gesneden courgette verzachten de zoute smaak van de vis een beetje en de volrijpe tomaten in plakken voegen een frisse en zoete noot toe aan de ovenschotel met heilbot. Frisgroene basilicum en hartige zwarte olijven maken het geheel af.
Ook koud is dit lekker
Is het gerecht niet helemaal opgegaan? Geen nood. Je kunt de ovenschotel met gerookte heilbot en verse groenten ook heel goed koud serveren, na het bakken uiteraard. De ovenschotel een tweede keer opwarmen zou het geheel al snel te droog maken. Een restje is perfect om de volgende dag koud te verwerken. Als lepelhapje, in een salade of tussen een broodje, het hapt allemaal lekker weg. Wedden dat je de volgende keer een extra grote ovenschotel met gerookte heilbot en verse groenten maakt, net omdat je die extra’s wil!
De manier om iedereen vis te laten eten
Verse vis is niet altijd vanzelfsprekend op tafel. Vaker wordt er voor vlees gekozen en bij vis hoor je wat sneller: “dat lust ik niet”. Met dit recept heb je de ultieme manier te pakken om iedereen vis te laten eten. Het recept is makkelijk te maken en staat snel op tafel. Je zet ook nog eens een echt gezond visgerecht op tafel. Iedereen aan tafel zal dit visgerecht met heilbot waarderen en waarschijnlijk zelfs vragen of je het recept nog een keer maakt.
Vis & Schaal- en schelpdieren
Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!
Ovenschotel met gerookte heilbot
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram gerookte heilbot
- 2 courgettes van 300 gram per stuk
- 4 tomaten
- 6 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels zwarte olijven, ontpit en in ringetjes
- 10 blaadjes verse basilicum
Bereidingswijze van dit recept
De ovenschotel met gerookte heilbot en verse groenten maak je zo:
Snijd de tomaat in flinterdunne plakjes. Snijd de courgettes in dunne plakjes met een mandoline of een dunschiller. Giet in een ovenschotel wat olijfolie, leg hierop enkele plakjes courgette en daar bovenop een paar plakjes heilbot. Leg er een laag tomaat op. Lepel er een flinke scheut olijfolie over. Bouw zo verder de laagjes op en eindig met een laagje courgette. Lepel over elke laag een flinke scheut olijfolie. Zet de schaal 20 minuten in de oven op 180 °C. Overgiet na 10 minuten het geheel met het bakvocht dat langs de zijkant vrijkomt. Bedruip voor het serven nogmaals met het bakvocht. Sprenkel de olijven en de basilicum bovenop je ovenschotel en kruid enkel met zwarte peper uit de molen.
Serveer de ovenschotel met gerookte heilbot eventueel met knapperig stokbrood of aardappelpuree.
Tafel lekker !!