• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, april 19, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Rijstgerechten

Paella….een niet te overtreffen Spaans recept

door Redactie
in Rijstgerechten, Visgerechten
0
0
paella

Paella….een niet te overtreffen Spaans recept – Deze klassieke Spaanse rijstschotel, traditioneel in de open lucht gekookt als een lente maaltijd, ontleent zijn naam aan de ondiepe pan met twee handvatten waarin hij wordt bereid, een paella, het Latijnse woord voor pan.

In paella kunnen allerlei ingrediënten worden gebruikt: vis en schaaldieren, vlees, kip of groenten. Er gaat niets boven dit gerecht als u een groot aantal mensen een echte Spaanse maaltijd wil voorschoten, maar het kost wel even tijd en aandacht om een goede paella te maken. Paella kan als hoofdgerecht geserveerd worden, maar ook kleinere porties als tapas geserveerd.

Welke rijst voor paella?

Anders dan risotto is de rijst voor een goede paella niet kleverig van de saus; wel moet iedere korrel vochtig zijn van olie. Traditioneel wordt hier een rondkorrelige rijstsoort voor gebruikt. De arroz Bomba wordt gezien als de beste rijst om paella te maken.

Tijdens het koken mag er niet in de rijst worden geroerd. Door geleidelijk de vlam lager te draaien naarmate er meer vocht is opgenomen en de paellapan af en toe om te schudden, voorkom je dat de rijst gaat plakken.

Paella

paellaRijstgerecht met vis voor 4 personen

  • 1 rode paprika, in kleine stukjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook in plakjes gesneden
  • 150 g erwtjes
  • olijfolie
  • 8 kippenbouten
  • 20 scampi’s gepeld en ontdaan van het donkere darmkanaal
  • 4 langoustines
  • enkele inktvisringen
  • 200 g venusschelpen
  • chorizo in plakjes gesneden
  • 1 1/2 l. kippenbouillon
  • 2 dl witte wijn
  • paella kruiden
  • 4 saffraan draadjes
  • kippenkruiden
  • 500 gr rizo bomba/arroz bomba
  • peterselie fijn gesnipperd
  • zwarte peper van de molen
  • citroen, in partjes gesneden

Kruid de kippenboutjes met de kippenkruiden. Deze kruiden zijn vooral een mix van sterke smaken zoals kerrie, koriander, kurkuma, mosterd, komijn, peper, pilipili, knoflook, fenegriek, venkel, kruidnagel, kardemom zout, paprikapoeder, peper en cayennepeper. Indien je deze kruiden mix niet in de keuken hebt geen nood. Laat jullie eigen creativiteit werken door een zelfgemaakte mengeling te maken van bovenstaande kruiden.

Bak de kippenboutjes gedurende 10 min. goudbruin. Leg apart. Bak de scampi’s, de inktvisringen en de langoustines langs beide zijden aan en leg ze apart.

Bak de chorizo goudbruin in dezelfde olie en leg apart.

Stoof de ui en de knoflook aan. Voeg de paella kruiden en de saffraan draadjes aan toe. De paella kruiden heb ik van op mijn vakantie uit Spanje meegenomen. Ze bevatten oa. tijm, laurier, pimenta, paprikapoeder, knoflook en kurkuma. Kruiden met een mengeling hiervan doe je naar eigen wens. Laat de aroma’s vrijkomen.

Nu is het tijd om de rijst toe te voegen. Zie dat de rijst al de aroma’s opneemt. Blus met de wijn en laat even de alcohol uitstoven.

Doe er nu een groot deel van de bouillon bij. Leg er de kippenbouten op en laat gedurende een 20 min. op zacht vuur sudderen. Doe er op het laatst de scampi’s, de inktvisringen, de langoustines, de chorizo, paprika en de erwtjes bij zodat ze de warmte kunnen opnemen.

Gaar de venusschelpen in een aparte pan en als ze open zijn leg ze op de paella.

Werk af met peterselie en een flinke draai van de zwarte peper. Serveer de paella met partjes citroen.

Tafel lekker

Tip: verwijder het donkere darmkanaal van de scampi’s aan de rugkant door met een fijn, scherp mesje een overlangse snede te maken van kop naar staart.

Tags: SpaansVis - GarnalenVis - Schaal- en schelpdierenVis - Schaal- en Schelpdieren - SchaaldierenVis - Verse vis
DeelPin403Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Scholrolletjes met Dijonaisesaus
Visgerechten

Scholrolletjes met Dijonaisesaus

Quinoa met spinazie, tomaat en warm gerookte zalm
Hoofdgerecht

Quinoa met spinazie, tomaat en warm gerookte zalm

Omelet met spinazie
Ontbijt en lunch

Omelet met spinazie, zalm en kaas

Aspergesoep met zalm en garnalen
Soep

Aspergesoep met zalm en garnalen

Oosterschelde kreeft
Kookschool

Oosterschelde kreeft: een bijzondere vangst

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Kippenvleugeltjes, dat betekent party-time
Specials

Kippenvleugeltjes, dat betekent party-time!

Als borrelhapje op een feestje, als snack tussendoor, of als onderdeel van een warme maaltijd... kippenvleugeltjes zijn altijd een goed...

Lees verder
Raapstelen

Raapstelen, de eerste groente van de lente!

frittata recepten

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Nieuwe recepten

Salade met jonge kaas en honing-mosterd dressing
Salade

Salade met jonge kaas en honing-mosterd dressing

Een frisse salade van lollo rosso en lollo biondo met jonge kaas, tomaatjes en avocado met een zalige honing-mosterd dressing.

Lees verder
Wokschotel met krieltjes en spinazie

Wokschotel met krieltjes en spinazie

Komkommer salade met feta en zoetzure uitjes

Komkommer salade met feta en zoetzure uitjes

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij...

Lees verder
eieren in beslag

Eieren in beslag; Wat doen ze daar eigenlijk in?

Kippenvleugeltjes bereiden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst
  • Nelleke Damen op Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst
  • Redactie op Mango chutney zelf maken
  • Ineke Dorrepaal op Mango chutney zelf maken
  • Gerard van der Leeuw op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Redactie op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Jona op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen