Poké bowl met gerookte vis – een koud rijstgerecht met lekker veel knapperige groenten en gerookte vis.
Poké in een bowl
Poké betekent: “in blokjes gesneden” en is een gerecht afkomstig uit Hawaï. Oorspronkelijk zijn het in kleine blokjes gesneden rauwe vis in een marinade, niets geen rijst of groente, maar alleen vis met misschien een beetje sesam of nori, maar dat is het dan wel. Zoals met veel gerechten is ook de poké een eigen leven gaan leiden en staat nu bekend als poké bowl met sushirijst, groente en vlees, vis of in een vega versie.
Poké bowl met gerookte vis
Gerookte vis is erg geschikt om te gebruiken in een poké bowl. Het handige hiervan is dat je deze alleen maar in hapklare stukjes hoeft te snijden. De meeste soorten gerookte vis zijn hiervoor geschikt. Wij maakten gebruik van zalm en heilbot. De zalm omdat dit de meest geliefde soort is op de poké bowl en de heilbot juist omdat deze vrij onbekend is. Andere soorten die erg lekker zijn in een poké bowl zijn gerookte paling, gerookte forel en gerookte makreel.
Poké bowl eet je koud
Dat wil niet zeggen dat je niet hoeft te koken want de basis begint met sushirijst. Deze kan zowel lauwwarm als koud gebruikt worden voor een poké bowl, het meest wordt de sushirijst koud verwerkt. Ook de groenten gaan koud in de poké bowl. Welke groenten je voor dit visgerecht neemt, is aan jou en de keuze is groot. De groente wordt vaak beetgaar gekookt, op zuur gelegd of rauw verwerkt.
Poké bowl met gerookte vis en veel groente
Bij de poké bowl met gerookte zalm hebben we gebruikgemaakt van tuinbonen, bloemkool, bleekselderij en wortel met als fris fruit honing meloen.
Bij de poké bowl met heilbot namen we tuinbonen, wortel, venkel en komkommer met als fris fruit mango.
De tuinbonen zijn beetgaar gekookt en na het koken van hun buitenste laagje ontdaan zodat er een mooi groen boontje overblijft. De rest van de groenten hebben we een dag vooraf op zoetzuur gezet. Hoe je dat doet, lees je in het recept voor wortelsalade zoetzuur. De bereiding hiervan is voor alle soorten groenten hetzelfde.
Je hoeft echt niet precies dezelfde groenten te gebruiken, maak een keuze en speel met de kleuren en smaken. Venkel en wortel bijvoorbeeld zijn zoetzuur en dat is erg lekker bij de poké bowl met gerookte vis. Broccoli en bloemkool kun je het beste even kort blancheren net als soja en/of sperziebonen.
Afwerking van de poké bowl met gerookte vis
Voor je de poké bowl serveert werk je deze af met onder andere sesamzaadjes, gesneden lente-ui, plakjes radijs, rode peper, zeewier of kroepoek. Ook hier is het een kwestie van keuze maken, niets moet en bijna alles kan. Wij hadden nog rijstvellen liggen deze hebben we in stukken kort gefrituurd in de zonnebloemolie, zo heb je in no-time een leuk en origineel bijgerecht bij de poké bowl. Sojasaus, wasabi en ingelegde gember kun je er eventueel naast serveren zodat iedereen zelf kan nemen waar hij of zij zin in heeft.
Poké bowl met gerookte vis
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram sushirijst
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel sushiazijn
- 400 gram gerookte vis naar keuze
- 300 gram mango of meloen
- 3-4 soorten groentes rauw, geblancheerd of zoetzuur van ieder 200 gram
- voor erover: sesam - lente-ui – rode peper
- voor erbij: sojasaus – kroepoek- wasabi
Bereidingswijze van dit recept
Poké bowl met gerookte vis zo maak je het:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met een snuf zout, de rijst moet net gaar en plakkerig zijn. Breng op smaak met de sushiazijn en de suiker. Doe in een kom en laat onder een theedoek afkoelen.
Snijd het fruit in blokjes, blancheer wanneer nodig de groenten, laat de zoetzure groente uitlekken.
Roer de rijst een beetje los en verdeel over 4 schaaltjes. Leg nu de groenten en het fruit in porties verdeeld over de rijst. Snijd de gerookte vis in hapklare stukjes en leg deze bij de groente. Bestrooi met sesamzaad, gesneden lente-ui en schijfjes rode peper. Serveer de poké bowl met sojasaus en kroepoek.
Tafel lekker !!