Rode poon filet met groenten en rode pesto – Rode poon wordt meestal in zijn geheel geserveerd en door vele visliefhebbers erg gewaardeerd. Maar niet iedereen is fan van een hele vis op zijn bord. In de meeste gevallen wordt de poon dus niet van tevoren gefileerd. Misschien moet je toch eens proberen dat visje te fileren. Het is misschien een beetje vloeken in de kerk, maar zo kun jij ook enorm genieten van een stukje rode poon op je bord. De filets bak je kort en serveer je met aardappelpuree en kort gebakken groenten vermengd met een heerlijke zelfgemaakte rode pesto.
De Knorhaan
Rode poon wordt ook wel knor of zeehaan genoemd. Hij loopt met zijn borstvinnen over de bodem. De naam knorhaan heeft hij te danken aan het geluid dat hij maakt bij gevaar.
De smaak van rode poon heeft iets weg van garnaal. De vis is het lekkerste in het voorjaar en zomer dan is de aanvoer ook het grootst. De poon wordt als hele vis of als filet verkocht. Let er op bij hele vis dat de ogen helder zijn en de huid glanst. Uiteraard is de beste graadmeter de geur, deze moet fris zijn en niet naar “vis” ruikt.
Rode poon filet met groenten en rode pesto
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 rode poon filets
- 1 kleine courgette
- 3 stengels bleekselderij
- 200 gram kerstomaatjes
- 100 gram diepvries doperwtjes
- 50 gram zongedroogde tomaten op olie
- 50 gram pijnboompitten
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 teentje knoflook
- 50 gram olie van de tomaten
- ½ eetlepel balsamicoazijn
- 500 gram bloemige geschilde aardappels
- boter/melk voor de puree
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rode poon filet met groenten en rode pesto:
Zet als eerste de aardappels op zodat deze goed gaar kunnen koken. Haal de vis uit de koelkast en laat een beetje op temperatuur komen. Snijd de courgette en de bleekselderij in kleine blokjes. Rooster nu de pijnboompitjes licht. Doe de gedroogde tomaat, olie, pijnboompitten, fijngesneden knoflook en kaas in een kommetje en maal dit fijn. Gebruik de staafmixer, maar met een blender of een hulpstuk met mesjes voor bij de staafmixer lukt het ook. Breng op smaak met zout, peper en balsamicoazijn. Bak de courgette en de bleekselderij kort in een beetje olie of boter. Doe er op het laatst de erwtjes en de tomaatjes bij en verwarm deze kort door. Maak de aardappelpuree. Breng de vis op smaak met zout en peper. Verwarm een beetje boter in een pan en bak de vis op de velkant tot de randen wit worden en de vis minder glazig begint te zien. Dit duurt afhankelijk van de grootte en de begintemperatuur van de filets ongeveer 5 minuten. Draai het vuur uit en draai de vis om en laat dit even staan. Roer 2 royale eetlepels van de pesto door de groente. Doe eerst de aardappelpuree op een bord, daarop de groenten en dan de vis. Serveer er de rest van de pesto apart bij.
Tafel lekker !!