Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rode poon filet met groenten en rode pesto

Rode poon serveer ik graag gefileerd, ja je leest het goed, met volop verse groenten en aardappelen. Ontdek dit heerlijke visje ook.

0 3.378

Rode poon filet met groenten en rode pesto – Voor alles is een eerste keer, en rode poon had ik nog nooit gegeten. Rode poon wordt meestal in zijn geheel geserveerd en door vele visliefhebbers erg gewaardeerd. Zelf ben ik alleen niet zo’n fan van een hele vis op m’n bord. Dat ligt echt helemaal aan mijzelf, maar ik kan de aanbik van een hele vis echt niet waarderen. Daarom heb ik de stoute schoenen aangetrokken en de prachtige rode poon gefileerd. Het is misschien een beetje vloeken in de kerk maar ook ik kan nu enorm genieten van een stukje rode poon op het bord. De filets heb ik kort gebakken en geserveerd met aardappelpuree en kort gebakken groentes vermengd met een heerlijke zelf gemaakte rode pesto.

De Knorhaan

Rode poon wordt ook wel knor of zeehaan genoemd. Hij loopt met zijn borstvinnen over de bodem. De naam knorhaan heeft hij te danken aan het geluid dat hij maakt bij gevaar.
De smaak van rode poon heeft iets weg van garnaal. De vis is het lekkerste in het voorjaar en zomer dan is de aanvoer ook het grootst. De poon wordt als hele vis of als filet verkocht. Let er op bij hele vis dat de ogen helder zijn en de huid glanst. Uiteraard is de beste graadmeter de geur, deze moet fris zijn en niet naar “vis“ ruikt.


Rode poon filet met groenten en rode pesto

Visgerecht voor 4 personen

 • 4 rode poon filets ( online bestellen )
 • 1 kleine courgette
 • 3 stengels bleekselderij
 • 200 gram kerstomaatjes
 • 100 gram diepvries doperwtjes
 • 50 gram zongedroogde tomaten op olie
 • 50 gram pijnboompitten
 • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
 • 1 teentje knoflook
 • 50 gram olie van de tomaten
 • ½ eetlepel balsamico azijn
 • ongeveer 500 gram bloemige geschilde aardappels
 • boter/melk voor de puree

Zet als eerste de aardappels op zodat deze goed gaar kunnen koken. Haal de vis uit de koelkast en laat deze een beetje op temperatuur komen. Snij de courgette en de bleekselderij in kleine blokjes. Rooster nu de pijnboompitjes licht . Doe de gedroogde tomaat, olie, pijnboompitten, fijngesneden knoflook en kaas in een kommetje en maal dit fijn. Ik gebruikte de staafmixer maar met een blender of een hulpstuk met mesjes voor bij de staafmixer lukt het ook. Breng op smaak met zout, peper en balsamico azijn. Bak de courgette en de bleekselderij kort in een beetje olie of boter . Doe er op het laatst de erwtjes en de tomaatjes bij en verwarm deze kort door. Maak de aardappelpuree. Breng de vis op smaak met zout en peper. Verwarm een beetje boter in een pan en bak de vis op de velkant tot de randen wit worden en de vis minder glazig begint te zien. Dit duurt afhankelijk van de grootte en de begin temperatuur van de filets ongeveer 5 minuten. Draai het vuur uit en draai de vis om en laat dit even staan. Roer 2 royale eetlepels van de pesto door de groente. Doe eerst de aardappelpuree op een bord, daarop de groentes en dan de vis. Serveer er de rest van de pesto apart bij.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer