Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Skrei uit de oven met een pittig korstje

Skrei is een delicate soort kabeljauw die slechts enkele weken per jaar tussen januari en maart wordt gevangen. Skrei uit de oven is eenvoudig te bereiden en heel feestelijk om op te dienen. Leuk voor een etentje, maar kan ook prima door de week.

1 4.212

Skrei uit de oven met een pittig korstje – Eens in de week wordt hier vis geserveerd, en toen ik deze ochtend bij de visboer was, moest ik dan ook niet lang nadenken toen ik deze heerlijke Skrei zag liggen.

Wat is skrei?

Skreid betekent ‘zwerver’ of ‘reiziger’ in het Noors en is eigenlijk een winterkabeljauw.

Deze uitzonderlijke seizoenvis is slechts enkele weken per jaar verkrijgbaar tussen januari en maart. Het visvlees van de Skrei is opvallend delicaat en spierwit van kleur. De filet is stevig, hij valt dus niet zo snel uit elkaar. Omdat hij geen graten heeft, is de Skrei zeer gemakkelijk te bereiden. Proberen dus! Klik hier voor meer achtergrondinformatie over skrei.

Tip: probeer bij de visboer stukken van gelijke dikte te krijgen, dan zijn al je moten tegelijk gaar.


Skrei uit de oven

Visgerecht voor 4 personen:

  • 4 moten skrei
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngesnipperd
  • 1 Spaans pepertje in fijne ringetjes gesneden
  • 2 citroenen
  • 2 eetlepels gesnipperde bladpeterselie
  • 1 eetlepel verse of gedroogde basilicum
  • 1 koffielepel cayennepeper
  • 1 koffielepel zeewierkruiden
  • 1 koffielepel verse tijm
  • 1 koffielepel verse marjolein
  • +/- 0,5 dl. olijfolie
  • (Peper en zout om de vis te kruiden)
  • 4 stukjes kruidenboter

Vind hier een mooie bijpassende wijn

Was de citroenen en pers één citroen uit. De andere citroen snijd je in flinterdunne plakjes. Meng al de kruiden samen met het citroensap en voeg olijfolie toe tot je een dikke massa krijgt. Dep de vis droog en breng de skrei op smaak met peper en zout. Verdeel een beetje kruidenboter over de vuurvaste schotel. Leg de vis in de schotel en beleg de moten met de fijne plakjes citroen. Op de citroen verdeel je het kruidenmengsel.

Zet afgedekt de vis even in de koeling voor minsten 30 minuten. Verwarm de oven voor op 180°. Afhankelijk van hoe dik de vis is, moet de vis 20 a 30 minuten garen in de oven.

Skrei uit de oven op deze wijze klaargemaakt is lekker met rijst, pasta of zelfs gewoon met een broodje erbij.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. vermeulen albert zegt

    .heel lekker,voor mij in de oven .

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer