Skrei uit de oven met een pittig korstje – Zet jij minimaal een keer per week vis op tafel? Dan kom je aan het begin van het jaar skrei tegen in de vitrine van de visboer. Dit visje is maar een paar weken per jaar verkrijgbaar in de periode van januari tot en met maart. Het visvlees is heerlijk zacht en spierwit van kleur. De filet is stevig en val dus niet zo snel uit elkaar.
Stevig en zonder graat
Het stevige visvlees zorgt dat skrei uit de oven met een pittig korstje eigenlijk altijd een succes wordt. De wat minder enthousiaste visliefhebbers zullen al snel beginnen over graten in de vis. Dan heb je hier een kans. Skrei is namelijk vrij van graten en ook nog eens heel makkelijk te bereiden.
Tip: Vraag de visboer om skrei mootjes van gelijke dikte, voor een gelijkmatige garing.
Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken
Skrei is verkrijgbaar van jan. tot en met mrt. en met deze skrei recepten wordt dat een prachtig seizoen. Skrei kopen dus! en aan de slag.
Skrei uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 flinke moten skrei
- 1 rode ui, fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
- 1 Spaans pepertje, in fijne ringetjes gesneden
- 2 citroenen
- 2 eetlepels bladpeterselie, gesnipperd
- 1 eetlepel verse of gedroogde basilicum
- 1 koffielepel cayennepeper
- 1 koffielepel zeewierkruiden
- 1 koffielepel verse tijm
- 1 koffielepel verse marjolein
- +/- 0,5 dl. olijfolie
- peper en zout
- 4 stukjes kruidenboter
Bereidingswijze van dit recept
Skrei uit de oven met een pittig korstje maak je zo:
Was de citroenen en pers een citroen uit. De andere citroen snijd je in flinterdunne plakjes. Meng al de kruiden samen met het citroensap en voeg olijfolie toe tot je een dikke massa krijgt. Dep de vis droog en breng de skrei op smaak met peper en zout. Verdeel een beetje kruidenboter over de vuurvaste schotel. Leg de vis in de schotel en beleg de moten met de fijne plakjes citroen. Op de citroen verdeel je het kruidenmengsel.
Zet afgedekt de vis even in de koeling voor minsten 30 minuten. Verwarm de oven voor op 180°. Afhankelijk van hoe dik de vis is, moet de vis 20 a 30 minuten garen in de oven.
Skrei uit de oven op deze manier klaargemaakt is lekker met rijst, pasta of zelfs gewoon met een broodje erbij.
Tafel lekker !!