Soufflé van tongfilet met een frisse komkommerdressing – Tijdens een geweldige kerst kookworkshop bij Kookhuis Jantrus in Gouda hebben we deze heerlijke soufflé van tongfilet gemaakt. Klinkt dit te sjiek? Toch kun je dit echt zelf thuis ook prima klaarmaken, zonder uren in de keuken te staan. Hierbij het recept:
Soufflé maken; hier vind je tips en tricks
Een soufflé maken is leuk om te doen. Zet iets origineels op tafel. Soufflé maken wordt als moeilijk ervaren, met deze tips is dat het niet.
Komkommer, fris, gezond en vooral lekker!
Komkommer, een heerlijke groente, die je overal voor kunt inzetten. Niet alleen als snack of salade, maar ook op verrassende andere manieren!
Platvis; Heerlijke vissoorten die vaker op tafel mogen
Platvis is er van groot tot klein, hier vind je de lekkerste recepten en tips om thuis heerlijk bereide platvis te serveren.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Soufflé van tongfilet met een frisse komkommerdressing
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 zeetongen
- whisky
- 2 eiwitten (bewaar de dooiers voor de dressing)
- 2 dl geslagen room
- peper en zout
- 100 gr wilde spinazie
- 1 mespunt roomboter
- 1 grote sjalot, gesnipperd
- 0,5 dl azijn
- 1,5 dl zonnebloemolie
- 1 sjalot (gepeld, grof gesneden)
- 1 eierdooier
- halve eetl mosterd
- halve komkommer
- 1 eetl honing
Bereidingswijze van dit recept
Een soufflé van tongfilet met een frisse komkommerdressing maak je zo:
Bereiden Oven op 180 graden aanzetten. Van 2 hele tongen de filets verwijderen, tongfilets licht pletten (tussen plastic pletten, anders sla je de vis kapot). De afsnijdsels en de overige twee tongfilets in de keukenmachine met mes samen met het eiwit snijden. Op smaak brengen met enkele druppels whisky, peper en zout. Dezelfde hoeveelheid room toevoegen als hoeveelheid vulling. Luchtig doorspatelen en zo nodig nog verder op smaak brengen. Proef! Koud zetten.
Spinazievulling: De spinazie, wanneer nodig, ontdoen van grote nerven en stelen en goed wassen. De boter smelten en de sjalot snippers hierin fruiten. De spinaziebladeren toevoegen en door snel omschudden gaar maken, op smaak brengen met peper en zout. Let op; dit is echt zo klaar dus de spinazie echt maar kort in de pan.
Dressing: Uit de komkommer kleine bolletjes halen (meloenboor of een kleiner bolletjesboortje), snijdt de rest in grove stukken. De bolletjes apart houden voor garnituur. De azijn, de sjalot, mosterd, eidooier, honing, peper, zout, olie en stukken komkommer in een hoge kom doen en met de staafmixer fijn maken (of in een blender). Spinaziebladeren op een bolzeef uit laten lekken, hiervan gelijke bolletjes maken, ter grootte van de bodem van de vorm. Soufflévormpje goed invetten en druk de geplette tongfilets tegen de rand met de witte kant (graatkant) naar buiten. Leg de bolletjes spinazie op de bodem en schep met een lepel de vulling erin. Alles in de oven ca. 15 minuten. Soufflé uit de bakjes halen op een ander bord plaatsen zodat het vocht eruit kan lopen. Dressing op een bord doen, soufflé in het midden, komkommerbolletjes eromheen garneren.
En heb je toevallig rivierkreeftjes liggen, neem deze dan mee in je garnering. Twee stukjes bieslook erop en een prachtig voorgerecht is klaar.
Wat kun je vooraf doen? De dressing (zonder de eidooier) kun je een dag of twee vooraf maken. En natuurlijk kun je de filets ook al snijden en in de koelkast bewaren. De vormpjes kun je dezelfde dag vullen en ‘s avonds in de oven plaatsen. Tip: Open niet te vaak de oven om te kijken hoe het met de vis staat, deze soufflé komt niet veel omhoog, maar door vaak de oven te openen, zakt hij in.
Serveer de soufflé van tongfilet met een frisse komkommerdressing direct.
Tafel lekker !!
Beste Marleen
Leuk verzonnen maar…
Je begrijpt dat als ik 2 peperdure zeetongen heb liggen ik deze niet in een soufflé draai…
Sorry maar het is de mening van een uitgekookte jongen… nou ja uitgekookt.. nog fanatiek hoor.. vraag het de BAAS mr.T..
Beste Rik, niemand bij Lekker Tafelen vertelt je dat je iets moet doen. Echter, voor de mensen die eens wat verder willen kijken dan een tongfilet uit de pan, geven we graag een alternatief.
Om BAAS Mr T te vragen hoe uitgekookt je bent pas ik voor. Het Ateam is al lang geleden opgehouden.
Overigens heet ik geen Marleen, maar ik neem aan dat je mij bedoelt!