- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Soufflé van tongfilet met een frisse komkommerdressing

Soufflé van tongfilet met een frisse komkommerdressing – Tijdens een geweldige kerstkookworkshop bij Kookhuis Jantrus[1] in Gouda deze heerlijke soufflé van tongfilet gemaakt. Klinkt dit te sjiek? Toch kan je dit echt zelf thuis ook prima klaarmaken, zonder uren in de keuken te staan. Hierbij het recept:


Soufflé van tongfilet met een frisse komkommerdressing

Ingrediënten voor de farce (vulling van een mengsel ingrediënten)

Spinazievulling

Dressing

Bereiden Oven op 180 graden aanzetten. Van 2 hele tongen de filets verwijderen, tongfilets licht pletten (tussen plastic pletten, anders sla je de vis kapot). De afsnijdsels en de overige twee tongfilets in de keukenmachine met mes samen met het eiwit snijden. Op smaak brengen met enkele druppels whisky, peper en zout. Dezelfde hoeveelheid room toevoegen als hoeveelheid vulling. Luchtig doorspatelen en zo nodig nog verder op smaak brengen. Proef! Koud zetten.

Spinazievulling: De spinazie, indien nodig, ontdoen van grote nerven en stelen en goed wassen. De boter smelten en de sjalot snippers hierin fruiten. De spinaziebladeren toevoegen en door snel omschudden gaar maken, op smaak brengen met peper en zout. Let op dit is echt zo klaar dus de spinazie echt maar kort in de pan.

Dressing: Uit de komkommer kleine bolletjes halen (meloenboor of een kleiner bolletjesboortje), snijdt de rest in grove stukken. De bolletjes apart houden voor garnituur. De azijn, de sjalot, mosterd, eidooier, honing, peper, zout, olie en stukken komkommer in een hoge kom doen en met de staafmixer fijn maken (of in een blender). Spinaziebladeren op een bolzeef uit laten lekken, hiervan gelijke bolletjes maken, ter grootte van de bodem van je vorm. Soufflévormpje goed invetten en druk de geplette tongfilets tegen de rand met de witte kant (graatkant) naar buiten. Leg de bolletjes spinazie op de bodem en schep met een lepel de vulling erin. Alles in de oven ca 15 minuten. Soufflé uit de bakjes halen op een ander bord plaatsen zodat het vocht eruit kan lopen. Dressing op een bord doen, soufflé in het midden, komkommerbolletjes eromheen garneren.

En heb je toevallig rivierkreeftjes liggen, neem deze dan mee in je garnering. Twee stukjes bieslook erop en een prachtig voorgerecht is klaar.

Wat kan je vooraf doen? De dressing (zonder de eidooier kan je een dag of twee vooraf maken. En natuurlijk kan je de filets ook al snijden en in de koelkast bewaren. De vormpjes kan je dezelfde dag vullen en ‘s avonds in de oven plaatsen. Tip: Open niet te vaak de oven om te kijken hoe het met de vis staat, deze soufflé komt niet veel omhoog, maar door vaak de oven te openen, zakt hij in. Eet lekker!

Links in dit recept:
  1. Kookhuis Jantrus: https://www.agakookhuisjantrus.nl/