Sous vide zalm met noedels en gewokte groenten – Sinds ik in het bezit ben van een sous vide, ben ik verkocht aan deze manier van koken. Alles is zoveel intenser van smaak en sappiger van structuur…. Neem nu vis, deze is echt nu net zoals ze hem serveren in de betere restaurants! Wat nog een bijkomend voordeel is: terwijl de vis rustig traag aan het garen is, heb je voldoende tijd om een lekker bijgerecht of een sausje te maken en/of misschien een aperitiefje te drinken.
Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee
De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.
Sous vide zalm met noedels en gewokte groenten
Voor 4 personen:
- ½ zoete rode paprika
- ½ gele paprika
- 150 gr broccoli roosjes
- 100 gr peultjes (sluimererwten voor de Vlaamse lezer)
- 100 gr fijne groene asperges
- 1 knoflookteentje
- 1 ui
- 100 gr champignons
- 100 gr wortelen
- 250 gr Chinese eierpasta
- 4 stukken roze zalm met vel
Saus bij de wokgroenten:
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel soja saus
- 1 eetlepelginger sojasaus (of: ½ el. sojasaus en ½ el. gembersiroop)
- 1 eetlepel tomatenpuree geconcentreerd
- 1 eetlepel honing
Saus bij de zalm:
- 250 ml. kippenbouillon
- 1/2 glaasje witte wijn
- 250 ml. lichte room
- 1 uitje
- 1 el. mosterd
Vacumeer de stukken zalm samen met beetje olijfolie, peper en zout. Laat deze in een sous vide op 52 ° garen gedurende 45 minuten.
Snijd ondertussen en alle groenten in ongeveer de zelfde grootte. Kook de Chinese eierpasta gaar volgens de instructies zoals ze op de verpakking staan vermeld. Doe een beetje olijfolie in een wok of grote koekenpan en wok ze op een hoog vuur in enkele minuten beetgaar. Voeg ondertussen de ingrediënten toe voor de saus. Schep vervolgens de Chinese eierpasta erdoor.
Na 45 min kan de zalm uit de sous vide en kan je deze even kort aanbakken op de vel kant.
Maak ondertussen het sausje voor bij de sous vide zalm:
Laat de kippenbouillon met het scheutje witte wijn samen met een fijngesnipperd uitje inkoken. Zeef het en voeg 1 eetlepel mosterd toe. Voeg tenslotte de room toe en laat de saus verder laten zachtjes inkoken tot gewenste dikte.
Vacumeren van producten die vocht bevatten, zoals hier olijfolie, zijn niet te vacumeren met een huis-tuin-keukenvacumeerapparaat. Het vocht wordt meegezogen en verhindert het sealen van de zak. De waterverplaatsingsmethode werkt redelijk bij grotere hoeveelheden vocht.