• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Pastagerechten

Spaghetti Vongole met Hollandse kokkels!

door Elise de Haan
in Pastagerechten, Visgerechten
0
0
Spaghetti vongole met Hollandse kokkels

Spaghetti Vongole met Hollandse kokkels! – Misschien heb je op vakantie in Italië, of gewoon bij je favoriete Italiaanse restaurant in Nederland wel eens spaghetti vongole gegeten. Spaghetti vongole is een pastagerecht met venusschelpen, oftewel de vongole. Het is zo’n typisch Italiaans gerecht, waarbij je met een handjevol ingrediënten een fantastisch lekkere maaltijd op tafel tovert. Het is zeker geen ingewikkeld gerecht om te bereiden, dus laat je vooral niet tegenhouden om het eens te proberen. Voor dit recept hebben we overigens geen venusschelpen gebruikt, maar kokkels. We denken dat je het erg lekker gaat vinden, en dat je beslist vaker spaghetti vongole met Hollandse kokkels op tafel gaat zetten! Met een lekker frisse groene salade, vers stokbrood en een goed glas witte wijn erbij waan je je zo op vakantie aan de Italiaanse kust!

Kokkels, uit onze eigen wateren!

Zoals eerder gezegd, voor dit recept hebben we geen venusschelpen gebruikt, maar kokkels. Kokkels komen in onze eigen Nederlandse wateren voor, en bij Lekker Tafelen vinden we dat wat erg lekker is, niet altijd van ver hoeft te komen. Er worden veel kokkels uit de Waddenzee gevist. Slechts een klein gedeelte hiervan komt in ons eigen land op de markt. De meeste kokkels worden naar Spanje geëxporteerd. Dat laatste is best jammer, kokkels zijn heerlijk, dus ze mogen best wat vaker gegeten worden in Nederland. Want waarom eten veel mensen wel mosselen en geen kokkels? Voor onze spaghetti vongole hebben we daarom kokkels gebruikt. Buiten dat ze net zo lekker zijn en bijna hetzelfde smaken als venusschelpen, zijn ze ook nog eens een stuk voordeliger. Als je hebt besloten om eens spaghetti vongole met kokkels te gaan bereiden, bestel ze dan even van tevoren bij de visboer, dan weet je zeker dat je niet misgrijpt.

Wij hebben voor 4 personen 2 kilo kokkels gebruikt. Dat lijkt heel veel, maar besef dat de schelpen het meeste wegen en dat er dus geen enorme hoeveelheid kokkelvlees overblijft.

Spaghetti met kokkels

Kokkels

Kokkels; iets lekkers uit onze eigen Waddenzee!

We eten wel veel mosselen in Nederland. Maar heb je al eens kokkels geproefd? Een delicatesse! Lekker uit onze eigen Waddenzee!

Spaghetti Vongole met Hollandse kokkels

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 kg kokkels
  • 350 gram spaghetti
  • 2 flinke sjalotten, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1 rode chilipeper, naar wens met of zonder zaad, in halve ringetjes
  • 2 tomaten, fijngesneden
  • 250 ml droge witte wijn
  • 2 eetlepels citroensap
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 bosje peterselie, gehakt
  • zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je spaghetti vongole met Hollandse kokkels:

Verwijder kapotte schelpen en exemplaren die niet willen sluiten nadat je er een tik op hebt gegeven. Doe de kokkels in een emmer koud water en doe daar een flinke hand zout bij. Laat een half uurtje staan en spoel ze dan onder de kraan af. Vul de emmer nog een keer met schoon water, voeg de kokkels en nog een flinke hand zout toe en laat nog een half uur staan. Zo spoelen de kokkels het zand dat zich nog in de schelpen kan bevinden er uit. Laat ze voor je gaat koken uitlekken in een vergiet.

Kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Terwijl de spaghetti kookt, verhit je in een grote pan met een dikke bodem een scheut olijfolie. Bak hierin de sjalotten, de knoflook en de chilipeper glazig. Let er op dat de knoflook niet verbrandt, want dan wordt ze bitter van smaak. Voeg de tomaten toe en bak deze heel even mee. Dan doe je kokkels in de pan en bak je ook deze even een minuutje mee, terwijl je ze voorzichtig omschept. Vervolgens blus je de kokkels af met de wijn en het citroensap. Breng weer aan de kook, en laat met de deksel op de pan koken tot alle schelpjes open staan.

Giet de spaghetti af en laat even uitlekken in een vergiet en doe over in een grote schaal. Schep de kokkels met een schuimspaan uit de pan en verdeel door de spaghetti. Roer voorzichtig de peterselie er door.  Als het gerecht nog wat extra vocht kan gebruiken, voeg dan wat van het kookvocht van de kokkels toe.

Serveer de spaghetti vongole met Hollandse kokkels direct. Dit gaat het handigst in diepe borden of grote kommen.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - Schaal- en schelpdierenVis - Schaal- en Schelpdieren - SchelpdierenVis - Verse vis
DeelPin70Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Spaghetti carbonara
Pastagerechten

Spaghetti Carbonara

Pasta met kabeljauw en groente
Pastagerechten

Pasta met kabeljauw en groente

Lasagne bolognese recept met bechamelsaus
Pastagerechten

Lasagne bolognese (met bechamelsaus) om samen te delen

spaghetti bolognese
Pastagerechten

Spaghetti bolognese

macaroni met ham, kaas en prei 1
Pastagerechten

Macaroni met ham, kaas en prei

macaroni ham en kaas
Pastagerechten

Macaroni met ham en kaas

mac and cheese
Pastagerechten

Mac and cheese

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas
Hapjes

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Deze friszoete rode kool stamppot met appel en ananas is door zijn kleur een feest om te zien en favoriet bij jong en oud.

Check het recept of lees de info
Ham-kaasrolletjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Linda op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen