Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Vis en papillotte met jeneverbesboter en prei

Vis en papillotte is een voorbeeld van een makkelijke, gezonde en snelle manier om vis te bereiden. In dit recept tref je vis en papillotte met prei.

0 1.693

Vis en papillotte met jeneverbesboter en prei – ‘Vis en papillotte’  is een voorbeeld van een makkelijke, gezonde en snelle manier om vis te bereiden. Bereiding ‘en papillotte‘ is het garen van een verpakt product met weinig vloeistof, waardoor er nauwelijks verlies van smaak, geur, vocht, vitaminen en mineralen optreedt. De techniek ‘en papillotte’ is het snel  (à la minute) garen in een omhulsel van bijvoorbeeld vetvrij papier of aluminiumfolie bij een oventemperatuur van rond de 175 graden.

Dus, je wikkelt de vis plus toebehoren in papier en draait aan de beide uiteinden van het vispakketje om het te sluiten. Net zoals de ouderwetse toffees ingepakt zijn, zeg maar. Je draait en je hebt een papillot. (Je kan het pakketje trouwens ook sluiten door de uiteinden naar beneden toe dicht te vouwen, als je dat praktischer vindt.) Vis en papillotte is afhankelijk van de dikte van de vis in 5 tot 15 minuten klaar. Je serveert de vis bij voorkeur in het gesloten pakketje en opent de papillot vlak voor consumptie. Zo blijft de geur het langst bewaard en treed er minder snel warmteverlies op. Bovendien ziet zo’n papillot er gezellig uit, zeker als je wit (bak)papier gebruikt.

* Ik gebruikte deze keer roodbaarsfilet, maar andere vis, bijvoorbeeld zeebaarsfilets of dorade kan ook. De jeneverbesboter kan je desgewenst vervangen door een andere kruidenboter.

Vis en papillotte met jeneverbesboter en prei

Visgerecht voor 4 personen

  • 6 jeneverbessen, fijngehakt
  • 50 gram zachte boter
  • 3 dunne preitjes
  • 1 el citroen- of sinaasappelrasp
  • 4 visfilets naar keuze, ca. 100 gram per stuk ( online bestellen )
  • peper en (zee)zout naar smaak

Roer de boter tot een crème en meng met de fijngehakte jeneverbessen, maak op smaak met peper en zout. Verdeel de boter over een vel bakpapier en draai het mengsel tot een dunne rol. Leg de rol tot gebruik in de koelkast.

Haal de visfilets tijdig uit de koelkast, zodat ze niet te koud zijn. Verhit de oven voor op 180 ⁰C.

Breng een grote pan met water aan de kook. Was de prei en snijd hem tot aan het donkergroene gedeelte in stukken van ongeveer de zelfde lengte als de visfilets. (De donkere stukken gebruiken we niet.)  Blancheer de prei 3 minuten en dompel ze daarna meteen in koud water. Laat ze uitlekken in een vergiet.

Halveer de preistukken in de lengte en leg 2 à 3 stuks op een vel bakpapier. Leg de visfilet er bovenop. Snijd de boterrol in schijfjes en verdeel deze over de vis. Vouw het papier om de vis en draai of vouw de uiteinden dicht. Maak zo vier papillottes.

Gaar de papillottes in de oven in 5 tot 15 minuten, al naar gelang de dikte van de vis.

Vouw de pakketjes open en garneer de vis en papillotte met sinaasappel- of citroenrasp.

Als je eenmaal gemerkt hebt hoe makkelijk het is om op deze manier een stukje te vis te bereiden, kan je gaan experimenteren met andere smaken. Maak bijvoorbeeld een andere kruidenboter, giet er een klein scheutje wijn bij of combineer de vis met andere (stukjes) groente. Probeer ook eens deze zalm in papillotte met grapefruit salsa

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer