Viscurry in kokossaus – Hou je van de oosterse keuken en van verse vis en schaaldieren? Stel je dan eens een heerlijke viscurry in kokossaus voor. Sappige zalm en perfect gegaarde, grote garnalen in een kruidige currysaus. Kokosmelk voegt een romige en zachtzoete smaak toe aan de viscurry. Het helpt ook om de pittigheid van de kruiden te temperen, waardoor een goede smaakbalans ontstaat. Kokosmelk is dus een belangrijk onderdeel is van dit gerecht. Wanneer je een hap neemt van een goed bereide viscurry in kokossaus, ontstaat er een explosie van smaken in je mond. De romige kokossaus vormt een fijne basis voor de kruiden en specerijen, en de vis absorbeert die smaken als een spons. Je maakt er een complete maaltijd van door de curry te serveren met wat gewokte groente, witte rijst of noedels en eventueel naan.
Viscurry in kokossaus – tips
We hebben in het recept voor de viscurry in kokossaus zalm en grote garnalen gebruikt. Je kunt dit gerecht ook maken met andere soorten vis, of schaal- en schelpdieren. Kabeljauw of een andere witvis, of mosselen passen ook goed bij de saus. Of meng verschillende soorten vis en/of zeevruchten. Wees creatief en volg je eigen smaak.
Als je kokosmelk gaat kopen, neem dan dikke, of romige kokosmelk. De dunnere, light variant, is ongetwijfeld gezonder, maar de dikke is lekkerder en smaakvoller in dit gerecht, en de viscurry in kokossaus krijgt daarmee makkelijk de juiste dikte.
Viscurry in kokossaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram verse zalmfilet
- 150 gram verse grote garnalen, gepeld
- 80 gram sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 1 groene chilipeper
- 12 cherrytomaten
- 1 puntpaprika, kleur naar keuze
- 2 flinke eetlepels gele currypasta
- 1 eetlepel kurkumapoeder
- 1 eetlepel vissaus
- versgeperst sap van 1 limoen
- 500 ml kokosmelk (17% vet)
- olie, om in te bakken
- zout (indien gewenst)
- optioneel: een paar takjes verse koriander om te garneren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je viscurry in kokossaus:
Snipper de sjalotten, snijd de puntpaprika in reepjes, hak de knoflook en snijd de chilipeper in ringen. Snijd de zalm in blokjes. Halveer de tomaatjes.
Verhit een scheut olie in een wok of een braadpan. Bak hierin de sjalotten, de knoflook, de puntpaprika en de chilipeper aan. Als de sjalotten glazig zijn voeg je de currypasta en de kurkuma toe. Bak die ook even mee.
Schenk de kokosmelk in de pan en voeg de vissaus en het limoensap toe. Breng de saus aan de kook.
Voeg de zalm en de garnalen toe en laat een paar minuten zachtjes koken tot de garnalen oranje zijn en de zalm gaar is. Kook de viscurry in kokossaus niet te lang om te voorkomen dat de zalm te droog wordt. Draai het vuur uit en schep de tomaatjes door de saus.
Schep de curry over in een schaal en bestrooi het gerecht als je het wat wilt garneren met wat verse korianderblaadjes.
Serveer de viscurry in kokossaus direct. Geef er witte rijst bij. Naan of noedels zijn er ook lekker bij.
Tafel lekker !!