Vispakketje met mosselen- Weet je waarom je in het weekend geen mosselen mag eten? Omdat het weekdieren zijn! 🙂 Natuurlijk kun je in het weekend lekker mosselen eten, weekdieren (Mollusca) worden zo genoemd omdat ze een zacht en flexibel ‘week’ lichaam hebben, al dan niet beschermd door een schelp. Je vindt hier een andere, makkelijke manier om mosselen klaar te maken. Wat denk je van een vispakketje met mosselen?
Mosselseizoen; kiezen voor lokaal
Nederland is een echt “mosselland”. Vooral in de Oosterschelde, de Waddenzee en de Zeeuwse Delta worden mosselen op grote schaal gekweekt en geoogst. Onze Nederlandse mosselen zijn bovendien van een uitstekende kwaliteit!
Bijna het hele jaar door kun je genieten van die heerlijke schatten uit de zee. Een traditioneel mosselseizoen loopt van de maanden juli tot en met april. In Nederland en België bestaat een gezegde dat de beste “mosselmaanden” die maanden zijn waar een “r” in de naam van de maand voorkomt. Echter, de moderne kweek- en bewaarmethoden maken het mogelijk om zo goed als het hele jaar door verse mosselen van behoorlijk goede kwaliteit te krijgen. En dus om het hele jaar te genieten van een vispakketje met mosselen
Het is wel steeds een goed idee om even bij je lokale visboer te informeren over de beschikbaarheid en de kwaliteit van de verse mosselen.
Maak eens een vispakketje met mosselen
Mosselen kun je op heel veel manieren klaarmaken. Het meest bekende recept om mosselen te maken is waarschijnlijk “natuur”. Dan maak je de mosselen heel makkelijk klaar met minimale toevoegingen, zodat de smaak van de mosselen het beste tot zijn recht komt. Vaak zie je ook “mosselen in witte wijn”, dat zijn eigenlijk “mosselen natuur” met een scheutje witte wijn erin. En dan zijn er nog talloze andere bereidingswijzen: met room, met anijslikeur, “van de chef”, en dat is voor elke chef wat anders. Bij bijna elk recept gaan de mosselen traditioneel in de pan, maar wist jij ook dat het anders kan?
In dit recept kun je de mosselen makkelijk klaarmaken in een vispakketje of anders gezegd “en papillotte”. Het maken van een vispakketje met mosselen biedt verschillende voordelen. De mosselen stomen in hun eigen vocht, waardoor ze sappig en mals blijven, ze behouden hun natuurlijke sappen, in de pan laten ze die los… De toegevoegde smaken van de gebruikte ingrediënten worden zo makkelijk opgenomen in het gerecht.
Mosselen zijn een niet te versmaden delicatesse, ze brengen de zee direct op je bord. Het vispakketje met mosselen dat je nu gaat maken is geïnspireerd op een traditioneel Frans recept, uit de streek van Normandië. In het recept is de Normandische likeur “Pommeau de Normandië” gebruikt, maar heb je dat niet, dan kun je die heel makkelijk vervangen door een scheut Calvados en een scheut witte wijn. Lees maar snel het recept om te weten te komen hoe je dat doet!
Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem
Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.
Vispakketje met mosselen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilogram verse mosselen
- 3 uien (+/- 350 gram in totaal)
- 80 gram boter
- 15 cl Pommeau de Normandië of 7,5 cl witte wijn gemengd met 7,5 cl Calvados
- 4 cl appelciderazijn
- peper uit de molen
- optioneel: bruin zuurdesembrood, voor het serveren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je vispakketjes met mosselen:
Maak een marinade van 15 cl Pommeau de Normandië of het alternatief van 7,5 cl witte wijn + 7,5 cl Calvados, gemengd met 4 cl appelciderazijn in een ruime kom.
Snijd de uien in ringen en leg ze in de marinade gedurende de tijd van het schoonmaken van de mosselen (+/- 30 minuten).
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Leg 250 gram schoongemaakte mosselen op een vel aluminiumfolie. Vouw het vel dubbel en aan de kanten dicht zodat je een soort zakje krijgt.
Schep 4 eetlepels van de marinade en 4 eetlepels uien per pakketje in het “zakje”. Voeg aan elk zakje 20 gram boter toe en kruid flink af met peper uit de molen. Vouw de pakketjes dicht, maar zorg dat er ruimte genoeg is om de mosselen te laten openen in het pakketje.
Gaar de pakketjes gedurende 10 minuten in de oven op 220 °C.
Serveer de vispakketjes met mosselen direct en geef er bruin zuurdesembrood bij.
Tafel lekker !!