Vispakketje met schelvis – Een vispakketje met schelvis? Nu kijk je ons vast met schelvisogen aan (kijken alsof je het niet vertrouwt). Vertrouw het maar, schelvis leent zich even goed om een vispakketje mee te maken als bijvoorbeeld zalm of kabeljauw.
Schelvis is familie van de kabeljauw
De wetenschappelijk naam van schelvis is “Melanogrammus Aeglefinus”- gewone schelvis of “Merlangius merlangus”- witte schelvis, maar als je dát aan je visboer vraagt, kijkt ook die je vermoedelijk met schelvisogen aan 😉. Bestel dus maar gewoon een schelvishaasje of een schelvisfilet. Schelvis is familie van de kabeljauwachtigen. Schelvis heeft een heel kenmerkend uiterlijk. Hij heeft een zilvergroene rug met een lange rugvin die van kop naar staart loopt. En, je raadt het al, hij heeft grote bolle ogen.
Schelvis klaarmaken is koken met lokale ingrediënten
De schelvisvisserij is belangrijk in Nederland. Schelvis wordt vooral gevangen in de Noordzee, de Noord-Atlantische Oceaan en langs de kusten van Noord-Amerika en Europa. Maar Schelvis wordt vaak ondergewaardeerd. We kiezen nog steeds vaak voor de kabeljauw, omdat die net wat meer bekendheid heeft…
Toch gaan we je proberen te overtuigen om eens wat vaker voor de minder bekende schelvis te gaan!
Schelvis is vaak goedkoper dan kabeljauw. Als je een beetje op je budget wil letten, kies dan voor schelvis! Schelvis is ook wat milder en zoeter van smaak dan kabeljauw, iets delicater en meer smaakvol, dus. Schelvis is perfect voor verschillende bereidingswijzen, zoals bakken, grillen en stomen. De structuur van het visvlees van schelvis en kabeljauw is nagenoeg gelijk. Voor recepten met kabeljauw kun je dus vaak ook schelvis gebruiken.
Wij maken deze keer een vispakketje met schelvis, met slechts een handvol ingrediënten. Je hoeft de schelvis voor dit recept alleen in te pakken in een folie. Straks kun je dan uitpakken bij je tafelgenoten met een verrassend visgerecht, met verse schelvis!
Vispakketje met schelvis
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 schelvishaasjes
- 4 theelepels grove mosterd
- 4 theelepels verse room
- 40 gram boter
- sap van 1 verse citroen
- peper uit de molen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je heerlijke vispakketjes met schelvis:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng 4 theelepels verse room met 4 theelepels grove mosterd en het sap van 1 citroen voor de mosterdsaus. Bestrijk een vel aluminiumfolie of bakpapier met 10 gram boter. Leg het schelvishaasje op het vel folie/bakpapier en voeg hier een eetlepel van de mosterdsaus aan toe en kruid af met peper uit de molen. Herhaal dit 4 keer voor 4 pakketjes. Vouw de pakketjes goed dicht en leg ze voor 20 minuten in de voorverwarmde oven om te garen.
Haal de pakketjes na de gaartijd uit de oven, open de pakketjes en serveer direct.
Tafel lekker !!