Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Vispastei maken met de restjes van kerst

Restjes eten gooi je niet weg. Ik ben fan van restjes! Waarom? Dat leg ik je uit met het recept van deze heerlijke vispastei.

0 1.401

Vispastei maken met de restjes van kerst – En, heerlijke kerstdagen gehad? Genoten van al het lekkers dat op de tafel stond? Een tikkie te veel gedronken van de Scroppino of bewaar je die tot oud en nieuw? Wel proberen hoor, hij is heerlijk! Toch niet al de restjes van de kerstdagen weggegooid? Het kan niet anders dan dat er dingen over zijn, tenminste ik heb altijd veel grotere ogen dan de magen van mijn gasten zoals mijn moeder dat altijd zo mooi zei. Zoals de doperwten die je maar niet op tafel hebt gezet omdat je ineens al zoveel andere lekkere groente had staan. De vis, die na het iets te grote voorgerecht dat zo heerlijk was maar ook zo goed vulde, helaas niet helemaal opgegeten is. En die garnalen die je helemaal vergeten bent en nog in de koelkast liggen. Niet weggooien! Je kan heerlijke dingen maken van al die restjes.

Ik ben een fan van gerechten met restjes, juist omdat ze iedere keer weer net even anders zijn. Hieronder een gerecht van een vispastei met een zelfgemaakte puree met doperwten ( laat die zakjes aardappelpuree nou eens staan, dit is echt veel lekkerder ) maar je kan het natuurlijk net zo goed maken met wortelen, pompoen, koolraap of venkel. En de restjes vis kan je vervangen door een stukje zalm of koolvis dat je nog in de vriezer hebt liggen, kook die wel eerst even een minuut of 10 in wat melk en verwerk ze dan zoals in het recept staat beschreven. Heb je een ovenbestendige pan, gebruik deze dan zodat de smaken heerlijk in de pan blijven. Heb je deze niet gebruik dan een lage ovenschaal en schep de vulling daar in over en werk af met de puree.

Totale bereidingstijd (incl. oven) is ongeveer 1,5 uur.


Vispastei

Visgerecht voor 4 personen

Puree:

  • 500 gram aardappels, geschild
  • 1 citroen, rasp hele en sap halve
  • klontje boter
  • 400 gram diepvrieserwten

Vulling:

  • 2 wortelen, kleine stukjes
  • 2 uien, kleine stukjes
  • olijfolie
  • 500 ml melk
  • restjes vis, anders 250-300 gram diepvries vis (bijvoorbeeld zalm en witvis)
  • 65 gram bloem
  • 100 gram diepvries spinazie of probeer eens rucola
  • 100 gram garnalen
  • 1 tl gladde mosterd
  • 50 gram geraspte kaas (belegen Goudse of cheddar)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Puree:
Kook de aardappels tot ze gaar zijn, giet af en stamp ze fijn met wat peper, de geraspte schil van de citroen en een klontje boter. Heb je bevroren erwten, ontdooi ze dan even door ze in een vergiet te doen en er wat kokend water over te doen. Pulseer ze even grof in een blender of keukenmachine. Niet te veel, het moet geen soep worden. Spatel ze door je aardappels en zet even apart.

Vulling:
Bak de wortel en de ui in de ovenbestendige pan op laag vuur een minuut of 10 tot de uien mooi zacht zijn, maar nog niet verkleurd. Warm ondertussen in een steelpannetje de melk op en doe hierin de bevroren vis. Gebruik je restjes laat de vis er dan uit. De bevroren vis is in ongeveer 10 minuten gaar. Haal de pan van het vuur en schep de vis eruit. Trek de vis in vlokken.

Roer de bloem door de ui en wortelen (met een houten lepel!) en roer daarna beetje bij beetje de warme melk erbij. Blijf goed roeren. Roer de spinazie of de rucola erdoor en breng op smaak met wat peper en zout. Doe de visvlokken, het sap van een halve citroen, de mosterd, geraspte kaas en de garnalen erbij en roer alles voorzichtig door elkaar. Schep de doperwtenpuree op het vismengsel, en zet de vispastei ongeveer 30-40 minuten in de oven. Heerlijk!

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer