Winters eenpansgerecht met skrei – Het skrei seizoen komt er weer aan. Het is de eerste Noorse kabeljauw en visliefhebbers zijn er dol op. In dit recept wordt die skrei gebruikt, maar ook de verschillende wintergroenten. 80% daarvan ligt vaak al in je koelkast. In combinatie met het blanke, zachte en malse visvlees van de skrei zet je echt weer iets bijzonders op tafel.
Zelf maken is bijzonder!
Zo bijzonder is onderstaand gerecht toch niet? Nou zeker wel! Want een dergelijk gerecht kan alleen maar ontstaan als je het zelf maakt. Juist dat zelf maken raakt steeds meer uit de mode. We vinden dat we geen tijd meer hebben en daardoor stappen we over op de makkelijke maaltijd. Af en toe stappen we uit die sleur en vinden we het leuk om toch die keuken in te duiken. Maar omdat dat eenmalig is blijven er allerlei restjes over. Vaak wordt dat helaas verspilling. Dit winters eenpansgerecht met skrei laat zien dat die verspilling niet nodig is. Die restjes groenten vul je in dit gerecht aan met een prachtig stuk vis en je zet weer een hele mooie maaltijd op tafel.
Skrei
Skrei wordt ook wel zwerver of reiziger genoemd. Het hele verhaal van de skrei lees je hier. Het mooie van deze vis is dat deze (anders dan kweekvis) kilometers aflegt in de zeeën rond Noorwegen. Het dier is sportief en die sportiviteit heeft een reden. De vis is op zoek naar goed voedsel. Hij zoekt de beste wateren om z’n jongen in groot te brengen. Dat zorgt niet alleen voor beter visvlees, het zet vooral ook aan tot nadenken over hoe wij met ons voedsel omgaan.
Genoeg gekletst, we gaan lekker de keuken in. We maken een eenpansgerecht van wintergroenten en skrei. Je kan het zo pittig maken als jezelf wil. Probeer het, en laat ons eens weten wat je ervan vond.
Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken
Skrei is verkrijgbaar van jan. tot en met mrt. en met deze skrei recepten wordt dat een prachtig seizoen. Skrei kopen dus! en aan de slag.
Winters eenpansgerecht met skrei
Print receptIngrediënten voor dit recept
- ca. 20 spruitjes
- 1/4 savooiekool
- 4 stengels bleekselderij
- 1 grote ui (gesnipperd)
- 2 pastinaken (niet te groot)
- 4 (winter)wortels
- 1 koolrabi
- 4 vastkokende aardappels
- 1 kopje doperwten (uit de diepvries)
- 800 gram skrei
- 1 eetlepel viskruiden
- 300 ml. visfond
- 100 ml. water
- peper en zout
- 2 eetlepels gesnipperde peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Een winters eenpansgerecht met skrei maak je zo:
Snijd de savooiekool in reepjes en pocheer deze ca. 1 minuut in licht gezouten water. Stop het garen door de reepjes kool te koelen in ijswater. Laat het dan goed uitlekken. Pel en snipper de ui, schil de aardappel, de wortel, de pastinaak en de koolrabi en snij in blokjes. Snijd de bleekselderij in maantjes. Maak de spruiten schoon en spoel ze goed.
Verhit een ruime pan met een klontje boter. Stoof hierin de gesnipperde ui, voeg de gesneden groenten zonder de savooiekool toe. Schep goed om en stoof ca. 10 minuten. Voeg dan de savooiekool pas toe. Breng op smaak met peper en zout en giet de visfond en het water erbij. Laat het geheel nu zachtjes garen en een heel klein vuurtje voor ca. 20 minuten. Doe dan de erwten erbij.
Wrijf de Skrei in met de viskruiden en leg deze bovenop het groentemengsel. Strooi er de gesnipperde peterselie over. Leg de deksel op de pan en laat de vis in ca. 10 minuten gaar stomen. De groenten, kruiden en fond geven door middel van de stoom hun heerlijke smaken en geuren af aan de vis.
Verdeel de groenten en vis over diepe borden. Maak dit winters eenpansgerecht met skrei nog smaakvoller door er op het laatste nog wat kookvocht uit de pan overheen te lepelen.
Tafel lekker !!