Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Winters eenpansgerecht met skrei

Een heerlijk, eenvoudig maar o zo bijzonder winters eenpansgerecht met skrei. Gestoofde wintergroenten met gestoomde skrei.

0 3.705

Winters eenpansgerecht met skrei – Het skrei seizoen komt er weer aan. Het is de eerste Noorse kabeljauw en ik ben er dol op. In dit recept gebruik ik de skrei, maar ook de verschillende wintergroenten. 80% daarvan lag al in mijn koelkast. In combinatie met het blanke, zachte en malse visvlees van de skrei kwam er echt weer iets bijzonders op tafel.

Zelf maken is bijzonder!

Zo bijzonder is onderstaand gerecht toch niet? Nou zeker wel! Want een dergelijk gerecht kan alleen maar ontstaan als je het zelf maakt. Juist dat zelf maken raakt steeds meer uit de mode. We vinden dat we geen tijd meer hebben en daardoor stappen we over op de makkelijke maaltijd. Af en toe stappen we uit die sleur en vinden we het leuk om toch die keuken in te duiken. Maar omdat dat eenmalig is blijven er allerlei restjes over. Vaak wordt dat helaas verspilling. Dit winters eenpansgerecht met skrei laat zien dat die verspilling niet nodig is. Die restjes groenten vul je in dit gerecht aan met een prachtig stuk vis en je zet weer een hele mooie maaltijd op tafel.

Skrei

Skrei wordt ook wel zwerver of reiziger genoemd. Het hele verhaal van de skrei lees je hier. Het mooie van deze vis is dat deze (anders dan kweekvis) kilometers aflegt in de zeeën rond Noorwegen. Het dier is sportief en die sportiviteit heeft een reden. De vis is op zoek naar goed voedsel. Hij zoekt de beste wateren om z’n jongen in groot te brengen. Dat zorgt niet alleen voor beter visvlees, het zet vooral ook aan tot nadenken over hoe wij met ons voedsel omgaan.

Genoeg gekletst, we gaan lekker de keuken in. We maken een eenpansgerecht van wintergroenten en skrei. Je kan het zo pittig maken als jezelf wil. Ik zou zeggen probeer het, en laat mij eens weten wat je ervan vond.

Winters eenpansgerecht met skrei

Hoofdgerecht met vis voor 4 personen

Vind hier een mooie bijpassende wijn

Snijd de savooiekool in reepjes en pocheer deze ca. 1 minuut in licht gezouten water. Stop het garen door de reepjes kool te koelen in ijswater. Laat het dan goed uitlekken. Pel en snipper de ui, schil de aardappel, de wortel, de pastinaak en de koolrabi en snij in blokjes. Snijd de bleekselderij in maantjes. Maak de spruiten schoon en spoel ze goed.

Verhit een ruime pan met een klontje boter. Stoof hierin de gesnipperde ui, voeg de gesneden groenten zonder de savooiekool toe. Schep goed om en stoof ca. 10 minuten. Voeg dan de savooiekool pas toe. Breng op smaak met peper en zout en giet de visfond en het water erbij. Laat het geheel nu zachtjes garen en een heel klein vuurtje voor ca. 20 minuten. Doe dan de erwten erbij.

Wrijf de Skrei in met de viskruiden en leg deze bovenop het groentemengsel. Strooi er de gesnipperde peterselie over. Leg de deksel op de pan en laat de vis in ca. 10 minuten gaar stomen. De groenten, kruiden en fond geven door middel van de stoom hun heerlijke smaken en geuren af aan de vis.

Verdeel de groenten en vis over diepe borden. Maak dit winters eenpansgerecht met skrei nog smaakvoller door er op het laatste nog wat kookvocht uit de pan overheen te lepelen.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer