• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Visgerechten

Zeebaars in een zoutkorst; Met volop verse kruiden

door Arianne Parent
in Visgerechten
0
2
Zeebaars in een zoutkorst

Zeebaars in een zoutkorst – Een aantal mensen zullen zich afvragen: waarom gaan we nu een zoutkorst creëren om de vis te garen?

Zout isoleert de vis zodat er geen sappen ontsnappen. Hierdoor blijven de smaak en het vocht lekker lang in de vis, waardoor deze in zijn eigen vocht gaart en enorm sappig is om te eten. Dat op zijn beurt levert een ongelooflijke pure smaak op. Het is zeker niet een nieuwe methode om vis te garen. Het bereiden van een vis in zoutkorst is een oude klassieke methode uit de Mediterrane keuken, die daar ook nu steeds veel gebruikt wordt.

Wanneer is de vis gaar?

Zeebaars in zoutkorstProbleem bij het garen van een vis op deze manier is dat je moeilijk kan controleren wanneer je vis precies perfect is. De ene vis is dikker dan de ander en je wilt de zoutkorst tot het laatste moment heel houden. De tip die ik je kan geven is: wanneer je door het oog en kieuwen eiwit ziet komen van de vis, dan is deze klaar. Gebruik daarnaast het liefst grof zeezout, dit zout is veel fijner van smaak. Omdat je eiwit gebruikt voor de zoutkorst is het zout na gebruik niet nog een keer te gebruiken.

Vraag je visboer de vissen schoon te maken (kop en staart niet verwijderen!) en daarbij te proberen de buikholte niet helemaal open te snijden. De kruiden die je daar dan later instopt, blijven dan beter op hun plek zitten

Lekker met wat groenten uit de oven

Ik serveer de vis met tomaat, ui, venkel en een mooie vastkokende aardappel, de corne de gatte, wat letterlijk geitenhoorn betekent. Het is een zeer oud aardappelras, langwerpig, met een roze schil en bultig. Daarom kook ik hem in de schil. Je kan er daarnaast voor kiezen een saus bij de vis te serveren. De bereiding hiervoor vind je in het onderstaande recept.

Zeebaars in een zoutkorst

Zeebaars in een zoutkorstVisgerecht voor 2 personen

  • 2 stuks zeebaars
  • takjes dille
  • takjes peterselie
  • takjes dragon
  • takjes rozemarijn
  • 1 kg grof zeezout
  • 2 eiwitten

Bijgerecht:

  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 venkel, in fijne reepjes
  • 2 takjes trostomaten
  • 400 gr vastkokende aardappelen ( bv corne de gatte)
  • olijfolie

De oven voorverwarmen op 200°.

De vis goed spoelen en de buikholte volstoppen met de verse kruiden. ( zie foto 2)

Het grove zeezout gaan we nu mengen met de eiwitten zodat het een papje wordt.

In de bakschaal of ovenschaal leg je onderin, bakpapier om het aanbakken tegen te gaan, hierop komen de twee vissen naast elkaar en deze worden bedekt met het grof zout, kop, kieuwen en staart moeten vrij blijven. Druk het zout stevig aan, er moet zo een 1 cm dikke laag op liggen.

Doe de vissen ongeveer 20 tot 25 min naargelang de grootte van de vis, in de oven. Check de ogen en kieuwen om te kijken wanneer jouw zeebaars precies goed is.

Als de vis gaar is, wordt de zoutkorst voorzichtig verwijderd ( probeer zoveel mogelijk het zout eraf te halen zonder de vis te verminken) en leg de vis voorzichtig op een bord. Dit kan je dresseren naar eigen keuze (bijvoorbeeld met nog enkele garnaaltjes).

Voor het bijgerecht:

Zeebaars in zoutkorst bijgerechtKook de aardappels in licht gezouten water beetgaar met de schil aan, nadat deze zorgvuldig gewassen zijn.

De venkel wordt in fijne reepjes gesneden en samen met de sliertjes ui gestoofd in beetje olijfolie.

De beetgare aardappels worden in stukjes gesneden om samen met de venkel en ui in een vuurvaste schotel gemengd te worden met olijfolie, peper en zout.

De kleine trostomaten gaan als laatste in de vuurvaste schotel eveneens met beetje olijfolie. Doe de schaal met groenten gelijktijdig met de vis in de oven.

Het sausje:

Een sjalot stoven met beetje boter, 1 dl witte wijn toevoegen en zachtjes laten sudderen, vervolgens een 3 dl visbouillon toevoegen en weer even laten sudderen, vervolgens de room erbij en de saus erna zeven, zodat je een gladde saus krijgt, afwerken met fijngesneden dille en peterselie.

Tags: Vis - Verse visVis - Zeebaars
DeelPin36Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas
Hapjes

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas

Rijkgevulde vissoep
Soep

Rijkgevulde vissoep met tomaten en veel verse groenten

Fruits de Mer
Specials

Fruits de mer; feest op tafel!

Gegratineerde oesters
Visgerechten

Gegratineerde oesters; met oude boerenkaas

Gegrilde garnalen met knoflook en chilipeper
Visgerechten

Gegrilde tijgergarnalen met knoflook en chilipeper

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

Mosselen met room en limoncello
Visgerechten

Mosselen met room en limoncello; lekker!

Poké bowl gerookte vis
Visgerechten

Poké bowl met gerookte vis

Reacties 2

  1. Cor & Thea says:
    11 maanden geleden

    Al diverse keren gemaakt het blijft heel lekker genieten doen wij er van Cor & Thea van Biljouw
    Timmerman PAELLA heerlijk en Sopa de Marriscos even het idee dat we in Spanje zijn Mvg Cor & Thea

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      11 maanden geleden

      Fijn dat jullie er zo van genieten Cor & Thea

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen