Papillotte van sardines- zomers vispakketje met heerlijke sardines
Als je weet dat sardines familie van onze populaire haring zijn, probeer je ze vast eerder
Een makkelijk recept voor papillotte van sardines. Sardines (Sardina pilchardus), worden ook wel sardienen, pelsers of pilchards genoemd en ze zijn familie van de haring. Nederlanders eten graag een harinkje, maar een sardientje is echt ondergewaardeerd. Sardines zijn wel erg populair in het gebied rond de Middellandse Zee. En als je aan de Middellandse Zee denkt, dan denk je aan zomer, aan vakantie, aan genieten, … Heb je er leuke herinneringen aan? Haal die herinnering dan op door dit recept te maken. Een fantastische herbeleving is gegarandeerd.
Je kunt echt alle kanten uit met de bereidingswijze van sardines. Gebakken in de oven, zoals men in Marokko vaak doet of rechtstreeks uit de zee de grill op, zoals in Portugal. Al dan niet gemarineerd in olie, of licht gekruid met peper, zout en citroensap. Superlekker allemaal, maar het gaat dan wel over de verse sardines. Niet die blikjes sardines ingelegd in olie of tomatensaus. Voor de papillotte van sardines moet je toch echt wel met verse sardines komen. Wie het eenmaal geproefd heeft, zal dat zeker bevestigen.
Vraag aan de visboer om de sardines alvast te ontdoen van hun schubben en ze verder schoon te maken, zodat je de sardines kunt vullen met heerlijke verse ingrediënten en kruiden voor je ze inpakt in hun papillotte. Als je de pakketjes dan straks in de oven stopt gaan die sardines heerlijk stomen. Dat ruikt niet alleen heerlijk straks, maar door dat stomen in folie nemen de sardines de smaken van de kruiden en de groenten helemaal op. Daar krijg je trek van!
Zo “klaargestoomd” – zomerse papillotte van sardines
Er zullen ongetwijfeld al heel veel mensen afgehaakt zijn bij de titel van dit makkelijke recept. Maar waarom? Het is echt niet moeilijk! Oké, het vouwen van de pakketjes vergt misschien een klein beetje oefening, maar zolang ze maar goed dicht zitten is er niets aan de hand. Je hebt het dus snel klaargestoomd.
Leg de gevulde sardines per twee op een bakpapier van 30 cm bij 30 cm. Vouw het pakketje dicht. Zorg er vooral voor dat het pakketje mooi dicht blijft, zodat de vis kan stomen in het pakketje. Zo blijven alles smaken en geuren als het ware gevangen in het pakketje.
Vaak zie je papillottes gemaakt met aluminiumfolie. Wij geven echter de voorkeur aan bakpapier omdat bakpapier uiterst geschikt is om vocht en smaak vast te houden én bakpapier kan na gebruik in de compostbak. Heb je geen perkamentpapier? Dan is aluminiumfolie ook een optie. Dat werkt zelfs wat eenvoudiger. Je kunt de randjes van de papillotte wat makkelijker omvouwen.
Als je de visjes goed hebt ingepakt zul je ook je tafelgasten inpakken met dit recept voor zomerse papillotte van sardines! Probeer het maar!
Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten
Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.
Zomerse papillotte van sardines
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 verse sardines, schoongemaakt
- 8 tenen knoflook
- 6 kleine tomaten
- 4 kleine uien
- 8 laurierblaadjes, vers of gedroogd
- 8 takjes verse tijm
- 8 eetlepels olijfolie
- zout en peper
- rucola, optioneel, garnering
- gegrilde cherrytomaatjes, optioneel, garnering
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zomerse papillotte van sardines:
Pel de uien. Snij de uien in dunne ringen. Hou apart.
Was de tomaten en droog ze af. Snij de tomaten in dunne schijfjes. Hou apart.
Pel de knoflook en snij de knoflook in dunne partjes.
Was de kruiden (laurier en tijm) en dep droog.
Vul de sardines met de uienringen, de tomatenschijfjes, de knoflook en de kruiden. Twee takjes tijm en twee laurierblaadjes volstaan per sardine. Druppel er per sardine 1 eetlepel olijfolie in en over. Kruid af met zout en peper naar smaak.
Maak de papillotte. Leg de papillotte in een voorverwarmde oven van 200 °C. Bak 12 minuten.
Serveer met een frisse salade. Wat rucola en een gegrild tomaatje bijvoorbeeld.
Tafel lekker !!