• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Beef Wellington: prachtig pakketje ossenhaas

door Arianne Parent
in Vleesgerechten
0
0
Beef Wellington: prachtig pakketje ossenhaas

Beef Wellington: prachtig pakketje ossenhaas

Toen ik de eerste keer ‘’Beef Wellington’’ hoorde noemen, echt letterlijk: ik hoorde het donderen in Keulen… Ik had geen flauw idee wat het was. Na een beetje zoekwerk, besefte ik dat dit echt het beste van het beste moest zijn.

Nu ik deze gemaakt en gesmaakt heb, kan ik niet anders concluderen dan dat dit gewoon op elke feesttafel zou moeten staan! Oké, de voorbereidingen nemen wat tijd in beslag, maar als je dat achter de rug hebt kun je rustig genieten van een een goed glas wijn en heb je bovendien ook alle tijd voor je gasten.

Wat is Beef Wellington?

Beef Wellington is een gerecht van runderbiefstuk (de zogenaamde ossenhaas) en duxelles (fijngehakte paddenstoelen met diverse kruiden). Deze worden in bladerdeeg verpakt en in de oven gegaard. Het bladerdeeg zorgt ervoor dat het vocht niet uit het pakketje verdwijnt, en de smaken van de duxelles in het vlees kunnen trekken.

Beef WellingtonHet gerecht is genoemd naar de eerste hertog van Wellington, Arthur Wellesley.

  • 600 gram ossenhaas
  • 500 gram grotchampignons
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 ui
  • 1 knoflookteentje
  • 1 eetlepel peterselie gedroogd
  • 1 theelepel tijm gedroogd
  • 12 plakken parmaham heel fijn gesneden
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • bladerdeeg, een stuk van ongeveer 30 op 40 cm
  • huishoudfolie
  • grof zout

Zo bereid je Beef Wellington

De ossenhaas droog deppen en kruiden met peper en zout. De pan goed voorverwarmen met olijfolie en de ossenhaas kort aanbraden, deze op een bord even laten rusten en vervolgens insmeren met de dijonmosterd.

Deze kan nu even in de koelkast om verder af te koelen.

De grotchampignons, ui , knoflook en de peterselie worden nu fijn gehakt in een blender. Het overtollige vet uit de pan gieten en hierin de massa van de champignons bakken, dit moet een droge massa worden, al het water moet eruit verdampen. Kruiden naar smaak met peper en zout. Laat dit vervolgens volledig afkoelen.

Leg ondertussen een stuk huishoudfolie op tafel en schik de plakken parmaham zoals op de foto. Breng op smaak met peper (geen zout). Hierop komt het koude champignonmengsel, laat wel de randen goed vrij en bestrooi vervolgens het champignonmengsel met blaadjes tijm.

Nu kan de ossenhaas op de massa gelegd worden en voorzichtig door middel van de folie dicht gerold worden en aangespannen. Laat deze vervolgens minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast.

Leg nogmaals een stuk huishoudfolie op tafel en leg daar haar bladerdeeg op.. (zie foto). Smeer de randen in met losgeklopt ei. Plaats de koude rollade op het deeg en rol deze strak in het deeg. Het huishoudfolie helpt je om het goed aan te spannen. Zet het geheel terug in de koelkast tot gebruik.

De oven voorverwarmen op 200°. De rollade uit de koelkast halen en volledig instrijken met ei, dat je los klopt met een beetje zout. Breng naar wens eventueel nog versiering in het deeg aan. Zorg wel dat het deeg intact blijft. Om het lekker krokant te maken kun je een beetje grof zout erop strooien.

Het vlees in braadslede op bakpapier leggen, is makkelijker om straks deze uit de braadslede te halen. Plaats de braadslede in het midden van de voorverwarmde oven en laat ca. 45 minuten garen. Gebruik een vleesthermometer om te kijken of de Beef Wellington voldoende gaar is. De kerntemperatuur moet 52 graden zijn.

Snijd de rollade in brede schijven.

De rollade aansnijden ( elektrisch mes is heel makkelijk ) in brede schijven.

Tip: serveer met een elegante maar eenvoudige saus. Snipper een ui en doe in een ruime pan. Voeg 350 ml. wildfond toe en laat even inkoken. Voeg dan een 200 ml droge witte wijn toe. Breng opnieuw aan de kook. Voeg als laatste 250 ml. room toe en laat nog even inkoken.

Dit gerecht kun je serveren met amandel-aardappelkroketjes en eventueel een julienne van wortel en pastinaak (deze eerst blancheren) dan zachtjes opstoven met in fijne reepjes gesneden witlof.

Tags: VleesVlees - Rundvlees - Ossenhaas
DeelPin79Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tartaar met een kaasvulling
Vleesgerechten

Tartaar met een kaasvulling

Cheeseburger
Vleesgerechten

Cheeseburger; klassiek Amerikaans fastfood

Blauwe kaasburger
Vleesgerechten

Blauwe kaasburger

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

pittige kip
Vleesgerechten

Pittige kip in zoetzure ananassaus

Souvlaki
Vleesgerechten

Griekse souvlaki van varkenshaas

Oma’s gehaktballen
Vleesgerechten

Oma’s gehaktballen

runderrollade uit de oven
Vleesgerechten

Runderrollade uit de oven

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen