Biefstuk met champignonroomsaus – Een van de populairste sauzen voor biefstuk of varkenshaas is een champignonroomsaus. Die maak je niet uit een pakje maar helemaal zelf. Want in een champignonroomsaus hoort verse room en verse champignons. Moeilijk te maken is het recept voor biefstuk met champignonroomsaus niet, eerder makkelijk, maar wel heel erg lekker.
Echte champignonroomsaus maken
Biefstuk met champignonroomsaus uit een pakje is lekker makkelijk. Maar als er een saus is die je echt zelf moet maken dan is het wel de champignonroomsaus. Want ben je ooit lekkere champignons tegengekomen in een saus gemaakt met een zakje? Misschien wel als je ze er zelf aan toevoegt, maar dan kun je met hetzelfde werk ook de hele saus makkelijk zelf maken. In zelfgemaakte champignonroomsaus zitten echte champignons en ook nog eens veel minder zout. Wel zo lekker bij de biefstuk. Die champignons gaar je even kort in een bouillon die je weer gebruikt voor de saus. Zo gaat niets van de smaak verloren. Inspiratie nodig? Lees het recept voor biefstuk met champignonroomsaus.
Het recept voor een perfecte biefstuk met champignonroomsaus
Als je het recept voor biefstuk met champignonroomsaus gaat maken is het belangrijk dat dat heerlijke stukje rundvlees eerst een tijdje op temperatuur kan komen. Doordat het vlees dan niet meer zo koud is, kun je hem mooier bruin bakken en schrikt het vlees ook niet van die temperatuurshock. Dit kan er zelfs bij de beste biefstuk ervoor zorgen dat het vlees makkelijk taai wordt.
Als je biefstuk gaat bakken zorg er dan voor dat de pan echt goed heet is. Gebruik boter en olie zodat de boter niet verbrand. Wees ook niet bang om te weinig boter te gebruiken, je hoeft de boter niet bij de biefstuk met champignonroomsaus op te eten. Die boter is erg lekker als basis voor een jus, voor bij de eventuele gekookte aardappelen die je bij het vleesgerecht kan serveren.
Dit is de reden dat een biefstuk in een restaurant vaak zo lekker is
Oké, het begint natuurlijk bij een goede biefstuk en de manier van bakken, maar dat is niet alleen de reden. Het zal je verbazen, in een restaurant moet de bediening de borden naar de tafel brengen. Dit heeft tijd nodig en die tijd maakt het grote verschil. Het vlees heeft namelijk tijd nodig om de sappen te verdelen. Snijd je de biefstuk direct aan, zoals thuis vaak gebeurt, dan lopen al die heerlijke sappen makkelijk uit het vlees. Dat is iets wat je niet wil, want je wil tenslotte een lekker sappige en malse biefstuk met champignonroomsaus toch? Dus, tijd is het geheim en niet een bijzonder recept.
Biefstuk, een heerlijk mals stukje rundvlees
Goede biefstuk kopen, die lekker bakken en serveren met een saus. Feest! Alles over de verschillende soorten biefstuk, inclusief recepten.
Biefstuk champignonroomsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 biefstukken
- 2 x 25 gram boter
- 1 eetlepel olie
- 25 gram bloem
- 1 ui
- 200 ml bouillon
- 200 gram champignons
- 2 takjes peterselie
- zout en peper
- 50 - 100 ml slagroom
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een heerlijke biefstuk met champignonroomsaus:
Haal de biefstuk uit de koelkast en leg die op een schone snijplank om even op temperatuur te komen.
Verwarm de bouillon en snijd de champignons in schijfjes. Kook de schijfjes champignons in ongeveer 5 minuten in de bouillon tot ze beetgaar zijn. Haal ze uit het vocht en zet apart.
Snijd de ui heel fijn. Verwarm de boter en laat de ui hierin zacht smoren. Laat het niet bruin worden.
Doe de bloem erbij en roer goed door tot de bloem gaar is.
Voeg de bouillon in etappes toe en roer steeds goed door. Laat de saus even doorkoken.
Breng de basissaus op smaak met zout en peper naar smaak.
Voeg de champignons en de room toe, roer even door elkaar en zet opzij.
Verhit 25 gram boter in een koekenpan en voeg er een eetlepel olie aan toe.
Bestrooi de biefstuk met zout en peper.
Bak beide kanten 1 minuut op hoog vuur en draai het vuur dan lager. Laat de biefstuk nog een minuut of 3 op laag vuur garen voor een medium biefstuk.
Leg de biefstukken op een bord en laat ze even rusten.
Snijd de peterselie en voeg ook die toe aan de saus. Warm alles goed door.
Leg de biefstuk op een bord en schep er een lepel saus bij.
Serveer de biefstuk met champignonroomsaus direct.
Tafel lekker !!