Biefstuk met zelfgemaakte pepersaus – Een echt lekkere pepersaus maak je natuurlijk zelf.
Ook thuis maak je met gemak een biefstuk met pepersaus
Er is niets lekkerder dan een biefstuk met pepersaus. Hij wordt in restaurants erg vaak besteld, net als de biefstuk met champignonroomsaus. Het is een gerecht dat je vaak in een restaurant eet, maar waar je thuis een beetje bang voor bent. Er wordt vaak getwijfeld over de manier waarop de biefstuk gebakken moet worden en de saus komt vaak uit een pakje of zakje. Het kan ook anders en het is helemaal niet veel werk om een lekkere biefstuk met zelfgemaakte pepersaus te maken. Je beseft hoe makkelijk het is, als je het eenmaal weet.
De bereiding is net zo belangrijk als de kwaliteit
Een goede biefstuk bakken hangt niet alleen af van de kwaliteit van het vlees, maar zeker ook van het klaarmaken. Het is belangrijk om het vlees op temperatuur te laten komen. Hoe gaar je de biefstuk graag hebt, is heel persoonlijk. Het is een aanrader om dit artikel over het bakken van een heerlijk stuk rundvlees even door te lezen, zodat ook jij thuis een lekkere biefstuk kunt bakken, die precies is zoals jij hem graag lust.
Saus met groene peperkorrels
Bij het maken van pepersaus worden ingelegde peperkorrels gebruikt. Je vindt ze niet in het kruidenrek, maar meestal bij de potjes met kappertjes en gedroogde tomaat. Spoel de peperkorrels even af voordat je ze gebruikt, want ze zitten op zuur. Een geopend potje kan enige tijd in de koelkast bewaard worden, dus je hoeft niet het hele potje in één keer te gebruiken of de helft weg te gooien.
Daarom is zelfgemaakte pepersaus lekkerder
Winkels liggen vol met zakjes saus, maar wist je dat je met hetzelfde werk een veel lekkerdere saus op tafel zet? Het geheim van een lekkere biefstuk met zelfgemaakte pepersaus zit in de pan, en dan bedoelen we niet het soort pan, maar de restjes die in de pan achterblijven als je het vlees gebakken hebt. Door de aanbaksels los te koken en te verwerken in de saus zal die saus er misschien iets minder egaal uitzien als die uit dat zakje, de smaak is tien maal lekkerder. Waarom zou je alle smaak weggooien als je er de lekkerste saus mee kan maken? Onze pepersaus is extra lekker door toevoeging van een scheutje cognac wat een subtiele smaak aan de saus meegeeft. De alcohol verdampt tijdens de bereiding, waardoor iedereen ervan kan genieten.
Het geheim van een lekkere saus zit in de pan
Biefstuk, een heerlijk mals stukje rundvlees
Goede biefstuk kopen, die lekker bakken en serveren met een saus. Feest! Alles over de verschillende soorten biefstuk, inclusief recepten.
Biefstuk met zelfgemaakte pepersaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 biefstukken
- 2 eetlepels groene peperkorrels op zuur
- 2 eetlepels groene peperkorrels op zuur
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 2 eetlepels cognac
- 200 ml kookroom
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je biefstuk met zelfgemaakte pepersaus:
Haal de biefstukken minimaal een half uur voor bereiding uit de koelkast om op temperatuur te laten komen. Leg een groot stuk aluminiumfolie klaar om het vlees na het bakken in te kunnen laten rusten.
Dep de biefstukken droog en bestrooi ze met zout. Verwarm een koekenpan en doe daar de boter en de olie in. Laat de boter/olie heet worden, zodat het vlees ook gelijk dichtschroeit en een mooie bruine kleur krijgt. Schroei het vlees dicht en bak het naar wens 2 tot 3 minuten per kant. Als het de gewenste gaarheid heeft, bestrooi je de biefstukken met peper uit de molen. Verpak het vlees in de aluminiumfolie om te laten rusten.
Schenk 50 ml heet water in de pan en kook de aanbaksels los. Voeg er de afgespoelde peperkorrels aan toe samen met de cognac en de kookroom. Kook de saus in tot de gewenste dikte. Breng op smaak met zout en peper. Wil je liever een iets dikkere saus meng dan een lepeltje maizena met iets water en giet dit al roerende bij de kokende saus tot de gewenste dikte is bereikt.
Haal de biefstukken uit de folie, voeg het eventuele vocht bij de saus en roer goed door. Serveer de biefstuk met zelfgemaakte pepersaus met een lepel saus erover en de resterende saus in een kommetje zodat iedereen naar wens kan nemen. De biefstuk kan geserveerd worden met aardappelkroketjes en warme groenten van het seizoen of met brood en een salade.
Tafel lekker !!