Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bierblik kip van de barbecue; met barbecue stappenplan

De welbekende beercan chicken of op zijn Nederlands, bierblik kip van de barbecue. Wij leggen uit hoe je de barbecue opstart en deze kip bereidt.

0 4.320

Bierblik kip van de barbecue – Sinds enige tijd zijn wij trotse eigenaar van een kolenbarbecue. Jarenlang gebruikten wij een gasbarbecue, want dat was zo lekker makkelijk en snel. Maar toch misten wij wat smaak. Toen de oude barbecue aan vervanging toe was hebben wij gekozen voor eentje op kolen van een bekend merk. Eén van de dingen die hoog op mijn wenslijstje stonden was beercan chicken, ook wel bierblik kip in het Nederlands. En ondanks dat we het kolen barbecueën nog niet helemaal onder de knie hebben (lees temperatuurbeheersing) was het resultaat verrukkelijk. Ik vertel hoe wij onze barbecue opstarten en dit heerlijke recept maken. Let wel, bij dit recept kun je alleen dit bereiden op de barbecue en geen andere gerechten.

Barbecue opstarten

In dit stappenplan vertellen we hoe je de barbecue kunt opstarten. Ik zeg bewust kunt, wat er zijn vele methoden en manieren om dit te doen. Dit is er eentje van die voor ons goed werkt. Wij werken namelijk met een brikettenstarter, ook wel kolenstarter of barbecuestarter genoemd.

Verder is het belangrijk om te weten dat je bij dit recept indirect barbecuet. Dit houdt in dat de kolen aan de zijkant liggen van de barbecue en niet onder je kip. Dit doe je bij langere bereidingstijden op de barbecue. Heb je korte bereidingen zoals worstjes en spiesjes dan gebruik je de directe methode waarbij de kolen in het midden liggen onder hetgeen dat je wilt bereiden. Zorg altijd dat je een 1/3 van je barbecue leeg houdt als “koude zone” zodat je een plek hebt waar het minder warm is op de barbecue.

Note: Als je rookhout gaat gebruiken dan is het belangrijk om deze 30 minuten goed te weken in water. Doe dit tijdig zodat ze klaar zijn voor gebruik wanneer je briketten ook heet zijn. Het type rookhout hangt erg van je smaak af. Op de meeste zakjes staat welke snippers geschikt zijn voor welke ingrediënten zoals kip, lam, rund, varken etc. Ik heb gekozen voor whiskey houtsnippers.

Bierblik kip van de barbecue rookhout wekenBegin met het weken van je rookhout. Dit doe je minimaal 30 minuten.

Bierblik kip van de barbecue brikettenstarterPlaats 30 briketten in de brikettenstarter. Voor dit gerecht is dat voldoende.

Bierblik kip van de barbecue aanmaakblokjesLeg 2 aanmaakblokjes op de onderste gril en steek ze aan. Zet hier de brikettenstarter op.

Bierblik kip van de barbecue briketten vlammenLaat de briketten letterlijk gloeiend heet worden. Ze moeten rood zijn en een grijze aslaag hebben. 

Bierblik kip van de barbecue voorbereiden roosterDoe de kolen aan de zijkanten op het onderste rooster en plaats een aluminium bakje in het midden halfvol water. Borstel het rooster nog even goed schoon indien dit nodig is.

Bierblik kip van de barbecue rookhout toevoegenLaat de houtsnippers heel goed uitlekken en voeg ze toe aan de briketten. Het gaat bijna direct roken.

Bierblik kip van de barbecue briketten met rookhoutJe barbecue ziet er dan ongeveer zo uit aan beide kanten.

Bierblik kip van de barbecue op de barbecueJe barbecue is nu klaar voor indirect barbecueën.

Bierblik kip van de barbecue

Recept voor 4 personen

  • 1 hele kip (zoals bv. biologisch)
  • 1/2 blikje radler ( de andere helft lekker opdrinken)

Kipkruidenmix

  • 1 tl. gerookte paprikapoeder
  • 1 tl. paprikapoeder
  • 1 tl. uienpoeder
  • 1 tl. knoflookpoeder
  • 1 tl. korianderpoeder
  • 1 tl. zout
  • 1/4 tl. chilivlokken
Bierblik kip van de barbecue kruidenmix kip

Bierblik kip van de barbecue kip ingevreven kruidenmix

Bierblik kip van de barbecue kip op het bierblik

Het recept voor bierblik kip van de barbecue eigenlijk heel erg simpel. Laat de kip op kamertemperatuur komen. Maak ondertussen de kruidenmix door alle kruiden en specerijen door elkaar heen te mixen. Wrijf de hele kip in met de kruidenmix en steek de vleugeltjes tussen de dijen in zodat de puntjes niet verbranden. Zet de kip vervolgens op het bierblikje. Zorg ervoor dat de pootjes wat vooruit staan, zo staat hij stabiel.

Zet vervolgens de kip in het midden (boven de lekbak) op de barbecue direct nadat je het rookhout erop hebt gedaan. Zet het gat aan de bovenkant van je barbecue op half-open. Hierdoor kan de rookt ontsnappen en zal de rooksmaak straks prettig zijn i.p.v. overheersend. Zorg ervoor dat je de barbecue op 150 a 160 graden houdt. Dit is per barbecue verschillend hoe je dit instelt. Kijk daarvoor in de handleiding van je barbecue. Kijk na een uurtje hoe je kip is en meet de kerntemperatuur met een vleesthermometer. Als die 80 graden aangeeft is je kip klaar, nog geen 80 graden? Nog even lekker laten staan. Kijk niet te vaak want dan verlies je teveel temperatuur.

Serveer bij je bierblik kip van de barbecue een verse aardappelsalade of maak je eigen barbecuesauzen

Tafel Lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer