Blauwe kaasburger – Een burger op zijn tijd is natuurlijk erg lekker. Een burger met kaas helemaal, en voor de echte kaasliefhebber, en dan speciaal de blauwe kaasliefhebber, hebben we hier een burger waar je je vingers bij aflikt. Een burger van rundvlees, op een knapperig broodje, met een flinke plak blauwe kaas, lekkerder kunnen we het niet maken! Deze blauwe kaasburger wordt zeker een van je favorieten!
Blauwe kaas
In theorie kun je voor een blauwe kaasburger elke kaas kiezen die jij lekker vindt. Hou je van mild? Denk dan eens aan een Castello Blue, of een Nederlandse Blauw Klaver. Liever wat pittiger? Ga dan voor een Gorgonzola of een Roquefort. Houd je van echt pittig? Kies dan een Spaanse kaas als een Cabrales of een Valdeon. Kortom, je kunt het zo pittig of mild maken als je wilt.
De burger
De burger maak je natuurlijk ook zelf. Een zelfgemaakte burger is veel lekkerder dan een kant-en-klaar gekochte, en je kunt hem altijd aanpassen aan jouw smaak. Voor deze blauwe kaasburger hebben we rundergehakt gebruikt. Dat betekent dat het géén hamburger is, maar een beefburger. In een hamburger zit meestal een deel rundvlees en een deel varkensvlees. Kies niet voor het allermagerste rundergehakt dat je kunt vinden. Een beetje vet geeft echt meer smaak aan de burger, en maakt de kans dat de burger te droog wordt een stuk kleiner. Dus gewoon lekker zelf maken!
Blauwe kaasburger – tips
Als je de burgers voor het maken van de blauwe kaasburger voor het bakken een uurtje laat opstijven in de koelkast, bakken ze makkelijker en vallen ze minder snel uit elkaar.
Burgers vormen kun je natuurlijk met de hand doen. Er bestaat ook een handig hulpmiddeltje voor het vormen van burgers, en dat is de burgerpers. Je koopt een burgerpers al voor een paar euro, en die kleine investering is het zeker waard. Alle burgers worden even groot en als je het gehaktmengsel afweegt ook even zwaar. En dat betekent dat ze bij het bakken of grillen allemaal tegelijk gaar zijn. Wel zo fijn. Je koopt een burgerpers bij een huishoudspeciaalzaak.
Blauwe kaasburger
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo rundergehakt
- 1 theelepel zout
- 1 kleine ui, zeer fijn gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gehakt of geperst
- 1 theelepel tijm
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 2 theelepels Worcestershiresauce
- 20 gram paneermeel
- 2 eieren
- mayonaise
- 1 krop sla naar keuze
- 1 grote tomaat, in plakken
- 1 rode ui, in flinterdunne ringen
- 12 plakken blauwe kaas
- 6 knapperige broodjes
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een blauwe kaasburger:
Meng in een grote kom het gehakt, het zout, de peper, de tijm, de komijnpoeder, het gerookt paprikapoeder, de ui, de knoflook, de Worcestershiresauce, het paneermeel en de eieren. Meng alles goed door elkaar. Vorm burgers van ongeveer 150 gram per stuk van het gehaktmengsel.
Verhit in een koekenpan wat olie en bak hierin de burgers gaar en bruin. Gebruik eventueel naar keuze een grillpan.
Zo bouw je de blauwe kaasburger op:
Snijd de broodjes door, besmeer de onderste helft met mayonaise. Leg op elk broodje wat sla en een plak tomaat. Hierop leg je een burger. Vervolgens leg je op elke burger 2 plakken blauwe kaas. Daar bovenop wat uienringen. Leg de bovenste helft van het broodje er op en steek door elk broodje een satéprikker.
Serveer de blauwe kaasburgers direct.
Tafel lekker !!