Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Boeuf Stroganoff ( Reepjes biefstuk in romige saus )

Het van oorsprong Russische gerecht Boeuf Stroganoff is niets anders dan reepjes biefstuk in een romige saus met champignons. Lekker, simpel en snel.

0 336

Boeuf Stroganoff – Boeuf Stroganoff is een gerecht wat veel in de Russische keuken terug komt. Er bestaan veel varianten van. De originele saus bestaat uit ui, smetana ( een zurige room die word gebruikt om te koken of te bakken ) en mosterd. Maar in veel recepten zie je de mosterd niet meer terug. De smetana wordt ook wel vervangen voor kookroom, zure room of crème fraîche.

Ook kun je kiezen om in plaats van de biefstuk runderreepjes te gebruiken. Let er wel op dat je beide niet droog bakt. Dit is echt zonde van het gerecht.

Uiteraard kan je de witte champignons gebruiken, in plaats van de kastanjechampignons. De kastanjechampignon is wat duurder maar heeft een aantal voordelen. De smaak is nootachtig, bevat minder vocht dus ze slinken minder in je pan en ze zijn langer houdbaar.

De aardappeldobbelsteentjes, die zijn makkelijk te vervangen voor aardappel. Gebruik dan wel de vastkokende, voor de structuur van de aardappel. Je wil geen aardappelpuree.

En dan nog de tomaten! Als ze te krijgen zijn, gebruik de Roma tomaten. Deze tomaat is ontzettend lekker. Veel voller van smaak. Minder waterig. Deze tomaat is echt een toevoeging in je saus of soep.

Maak je saus af met chilipeper als je van pittig houdt. Houdt je hier niet zo van, beperk je dan tot alleen peper en zout.


Boeuf Stroganoff

Vleesgerecht voor 4 personen

  • 4 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bakje kastanjechampignons
  • 3 tomaten
  • 450 gram aardappeldobbelsteentjes
  • 400 gram biefstuk of runderreepjes
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 bekertje crème fraîche
  • 300 ml runderbouillon
  • 1 1/2 eetlepel bloem
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Eventueel chilipeper

Zo maak je Boeuf Stroganoff:

Maak de uien en de knoflook schoon. Snipper de ui en knoflook. Snijd de tomaten in blokjes. Boen de champignons schoon en snijd deze in plakjes.

Bak de biefstuk medium rare in een hete pan met de olijfolie. ( kern temperatuur 55 graden ). Haal de biefstuk uit de pan, en laat rusten in aluminiumfolie.

Fruit in dezelfde pan de ui en de knoflook. Voeg na 2 minuten de champignons toe en bak deze 3-5 minuten mee. Nu mag de bloem er door. Roer dit goed door de groente, het mag wat zanderig lijken. Voeg nu de tomatenpuree en de tomatenblokjes en de paprikapoeder toe. Roer alles goed door en voeg daarna langzaam de runderbouillon erdoor.

Breng dit al roerend aan de kook. Voeg nu de aardappeldobbelsteentjes toe. Schep de crème fraîche erdoor en breng de saus op smaak met peper en zout en eventueel met de chilipeper. Laat de saus zo’n 15 minuten pruttelen.

Snijd de biefstuk in blokjes of reepjes. Doe er wat peper en zout op. Voeg daarna toe aan de saus!

Serveer de Boeuf Stroganoff met aardappelpuree, rijst of pasta.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer