Buikspek in honing en mosterdmarinade – Je eet vast wel eens speklapjes. Het deel van het varken waaruit deze speklapjes worden gesneden heet het buikspek. Je kunt een stuk buikspek ook in zijn geheel bereiden. Dat kan in de oven, of in de barbecue. Zoals bij de meeste grote stukken vlees, kost de bereiding wel wat tijd. Maar daarna heb je een heerlijk zacht stuk vlees, mèt een krokante buitenkant!
Buikspek kopen
Als je op zoek gaat naar een stuk buikspek, dan kun je de supermarkt wel overslaan in de meeste gevallen. Het meeste buikspek dat op de markt komt wordt versneden tot speklapjes en niet aan een stuk verkocht. Je zult voor dit varkensvlees dus naar de slager moeten. En ook bij de slager is het misschien handig om het vlees te bestellen, want voor je het weet zijn alle stukken buikspek die hij heeft tot speklappen geworden.
Gemarineerd in honing en mosterd
Voor dit recept hebben we het buikspek van tevoren gemarineerd in een marinade van mosterd, honing en citroen. Dit geeft een lekkere, en subtiele smaak aan de korst. Door de honing karamelliseert de korst mooi bruin. Zorg dus dat je ruim op tijd boodschappen doet, zodat je het buikspek lang genoeg kunt laten marineren. De aangegeven bereidingstijd in het recept is zonder marineren.
Buikspek in honing en mosterdmarinade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- een stuk buikspek van ongeveer een kilo, met zwoerd
- 1 eetlepel fijne mosterd
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels honing
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel zout
- zwarte peper naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je buikspek in honing en mosterd marinade:
Voorbereiding: snijd het buikspek aan de kant van het zwoerd kruislings in.
Meng de mosterd, het citroensap, de honing, de tijm, het zout en wat peper tot een marinade. Wrijf het vlees hier goed mee in, ook in de insnijdingen. Laat het vlees minimaal een uur marineren, langer mag ook. Zorg er wel voor dat het vlees op kamertemperatuur is voor je het gaat bereiden. Dus bij een uur marineren niet meer in de koelkast, als je het buikspek een groter aantal uren laat marineren doe je dit in de koelkast en haal je het er een uur voor bereiding uit.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Leg het gemarineerde buikspek in een braadslee of een vuurvaste schaal, met het zwoerd aan de bovenkant. Laat het zwoerd mooi bruin kleuren, maar let erop dat het niet verbrandt. Draai het spek af en toe om.
Als je in het bezit bent van een kernthermometer, als de kerntemperatuur 75 graden is, is het buikspek goed gaar. Dit zal na ongeveer 2,5 uur het geval zijn.
Haal het vlees uit de braadslee, verpak het in aluminiumfolie en laat een kwartiertje rusten. Snijd het daarna in mooie plakken en serveer direct.
Tafel lekker !!