Cheeseburger – De cheeseburger is een klassieker in de fastfoodwereld. Het gerecht bestaat uit een burger, gesmolten kaas, sla, tomaat, en sausjes als ketchup en mayonaise, en dat zit dan tussen twee, vaak zachte, broodjes. Hoewel de precieze geschiedenis van de burger niet bekend is, wordt over het algemeen aangenomen dat de cheeseburger rond 1920 in de Verenigde Staten is ontstaan. Je kunt een dergelijke burger natuurlijk halen bij een fastfoodketen, maar waarom maak je hem niet eens zelf? Het is niet moeilijk, maar wel veel lekkerder! En je gebruikt ingrediënten die jij lekker vindt. Dus… de keuken in en leef je uit!
Kies de kaas die jij het lekkerst vindt
De belangrijkste ingrediënten van een cheeseburger zijn natuurlijk de burger en de kaas. Vaak wordt er gekozen voor cheddar, maar je kunt een cheeseburger makkelijk aan je eigen smaak aanpassen door een kaas te kiezen die jij het lekkerst vindt. Goudse kaas is een heel goed alternatief voor cheddar, maar je kunt ook heel goed voor een andere soort kiezen, zolang die kaas maar een beetje goed smelt.
De burger maak je natuurlijk zelf
De burger maak je uiteraard ook zelf. Want een zelfgemaakte burger is veel lekkerder dan een kant-en-klaar gekochte, en je kunt het gehakt altijd kruiden naar jouw smaak. Voor de cheeseburger is hier rundergehakt gebruikt. Dat betekent dat de burger géén hamburger is, maar een biefburger. Een hamburger bevat meestal een deel rundvlees en een deel varkensvlees. Kies niet voor het allermagerste rundergehakt dat je kunt kopen. Een beetje vet geeft veel meer smaak aan de burger, en de kans dat de burger droog wordt tijdens het bakken is een stuk kleiner. Dus gewoon lekker zelf maken, die burgers!
Een lekkere tip voor je cheeseburger
‘Officieel’ zou een cheeseburger tussen een zacht hamburgerbroodje moeten. Niet iedereen vindt die broodjes lekker. Dus neem gewoon een broodje dat jij lekker vindt. In het recept zijn knapperige broodjes gebruikt.
Cheeseburger
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo rundergehakt
- 1 theelepel zout
- 1 kleine ui, zeer fijn gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gehakt of geperst
- 1 theelepel tijm
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 2 theelepels Worcestershire sauce
- 20 gram paneermeel
- 2 eieren
- mayonaise
- tomatenketchup
- 1 grote tomaat, in plakken
- 1 krop sla naar keuze
- 1 ui, in flinterdunne ringen
- 6 plakken kaas, naar keuze
- 6 knapperige broodjes
- olie om in te bakken
- 6 augurken, in plakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een cheeseburger:
Meng in een grote kom het gehakt, het zout, de peper, de tijm, de komijnpoeder, het gerookt paprikapoeder, de ui, de knoflook, de Worcestershire sauce, het paneermeel en de eieren. Meng alles goed door elkaar. Vorm burgers van ongeveer 150 gram per stuk van het gehaktmengsel.
Verhit in een koekenpan wat olie en bak hierin de burgers gaar en bruin. Gebruik eventueel naar keuze een grillpan.
Zo bouw je de cheeseburger op:
Snijd de broodjes door, en besmeer de onderste helft met mayonaise. Leg op elk broodje wat sla en een plak tomaat. Hierop leg je een burger. Vervolgens leg je op elke burger een plak kaas. Daar bovenop wat augurk en wat uienringen. Top af met wat tomatenketchup. Leg de bovenste helft van het broodje er op en steek door elk broodje een satéprikker.
Serveer de cheeseburgers direct.
Tafel lekker !!