Cordon bleu maken – Iedereen kent de cordon bleu, maar bijna niemand maakt hem zelf. Met dit recept hopen we daar verandering in te brengen. Want een echte zelfgemaakte cordon bleu is niet alleen een lekkernij, het is ook een vleesgerecht dat je met heel veel trots op tafel zet.
Schnitzel, ham en kaas in een heerlijk krokant paneerlaagje
De cordon bleu is een schnitzel, gevuld met ham en kaas. Die wordt vervolgens dubbelgevouwen, gepaneerd en in de pan gebakken. Als je dat kant-en-klaar koopt, moet je maar afwachten wat er dan in zit. Kies liever voor smaak. Koop ham en kaas die je zelf lekker vindt.
Maar welk vlees gebruik je dan, want schnitzels zijn er in heel veel soorten. Het kan een varkensschnitzel zijn, maar ook een kalfsschnitzel. En tegenwoordig wordt meestal een kipschnitzel gebruikt. Soms kun je kipschnitzels kopen. Lukt dat niet? Maak ze dan eenvoudig zelf door kipfilet plat te slaan met een vleeshamer en uit te rollen met een deegroller of rolstok. Je vindt de uitleg in de bereidingswijze van dit recept.
Cordon bleu met echt lekkere ham en kaas
In een cordon bleu gaat kaas. Gebruik hiervoor een goed smeltende kaas. Je kunt daar buitenlandse kazen als Emmentaler, Gruyère of Raclette kaas voor gebruiken. Dat is een beetje de traditie. Maar je kunt natuurlijk ook een goed smeltende Nederlandse kaas gebruiken. Denk bijvoorbeeld eens aan graskaas of een “gewone” jonge Goudse kaas. Pas het vooral aan naar je eigen voorkeur. Wat je in ieder geval wil bereiken is dat er een heerlijke en romige kaas uitloopt als je dat krokante stuk gepaneerd vlees op je bord doormidden snijdt.
Ook de keuze van de ham is belangrijk voor het eindresultaat. Je kunt natuurlijk kiezen voor de goedkoopste ham uit de supermarkt kiezen (dat is wat Nederlanders vaak doen), maar je kunt ook gaan voor een betere ham die vaak ook veel meer smaak heeft. Je begrijpt dat het eindresultaat daar ook smaakvoller van wordt.
Paneren en bakken
Je wilt straks een heerlijk krokante cordon bleu serveren. Daarom paneer je ze dubbel. Bak ze vervolgens op laag vuur in boter en olie. Als je ze op hoog vuur zou bakken heb je grote kans dat de paneerlaag verbrandt en dat is zonde. Bak ze dus liever langer op een laag vuur.
Zo serveer je een zelfgemaakte cordon bleu
De cordon bleu is best een stevig vleesgerecht. Dat vraagt om wat lichtere bijgerechten. Je kunt een cordon bleu serveren met een aardappelsalade, maar natuurlijk ook met gebakken of gekookte aardappelen en gekookte of gestoomde groenten van het seizoen. Of maak een cordon bleu en serveer die met gebakken aardappeltjes en een (bonen)salade. Je kunt er vast zelf nog heel veel andere combinaties bij bedenken.
Als je zelf cordon bleu maakt, zul je zien dat het eindresultaat veel groter is dan de cordon bleu’s die je kant-en-klaar koopt. Je kunt de cordon bleu dan ook doormidden snijden. Een cordon bleu is voldoende voor twee personen. Wil je liever een cordon bleu per persoon pas de hoeveelheden dan aan en koop kleine kipfilets.
Boter en olie?
In het recept zie je dat je de cordon bleu bakt in zowel boter als olie. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Boter verbrandt sneller en dat heeft natuurlijk een negatief effect op de smaak. Door boter en olie samen te gebruiken verlaag je het rookpunt en dat zorgt dus voor een betere smaak en een mooier eindresultaat.
Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg
In 10 minuten kun je schnitzels zelf paneren. Met deze stap voor stap uitleg kan het niet misgaan en maak je zelf gepaneerde schnitzels.
Hoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!
Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!
Cordon bleu
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 kipfilets
- 80 gram Emmentaler
- 2 plakken gekookte ham
- 2 eieren
- kipkruiden
- zout en peper
- 150 gram paneermeel
- 2 eetlepels boter
- 4 eetlepels zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zelf een cordon bleu:
Leg de kipfilets op een snijplank en bedek ze met huishoudfolie. Sla ze plat met een vleeshamer, een rolstok of een pannetje.
Beleg de platgeslagen kipfilet met een plak ham en de kaas. Let erop dat je de kipfilet daarna nog makkelijk dubbel kunt klappen.
Kruid naar wens met kipkruiden, zout en peper. Klap de schnitzels dubbel en duw de randen goed aan. Bestrooi de cordon bleu rondom ook met kruiden, zout en peper.
Zet drie borden klaar, 1 met bloem, 1 met losgeklopt ei en 1 met paneermeel.
Haal de cordon bleu door de bloem, dan door het ei en dan door het paneermeel. Duw ze goed in vorm en zorg dat alles een goed paneerlaagje heeft. Haal ze dan nog een keer door het ei en door het paneermeel.
Verhit de boter en de olie in een pan en bak de cordon bleu op een laag vuur in ca. 15 minuten rondom bruin en gaar.
Serveer de cordon bleu met aardappelen en groenten of met een aardappelsalade.
Tafel lekker !!
SUPPER LEKKER EN GEMAKELIJKE BEREIDING
Fijn Jean dat het recept zo goed in de smaak valt.
Kun je de kipfilets niet beter 1 x in de lengte doorsnijden? Dan hoef je ze ook niet meer zo plat te slaan.
Dat is ook een optie ja, we hebben er hier voor gekozen om hem niet door te snijden om meerdere redenen. Door het platslaan veranderd de structuur, er kan meer vulling in en de verhouding paneermeel is minder. Wanneer je de kipfilet liever doorsnijd kan dat natuurlijk ook, dat is het leuke van zelf koken, pas het recept aan naar je eigen wensen en inzicht.