Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Cordon bleu maken we gewoon zelf

Zelf een cordon bleu maken is eenvoudig en biedt bovendien meer mogelijkheid om te spelen met smaken. De cordon bleu is steeds weer een verrassing op tafel.

0 11.509

Cordon bleu maken we gewoon zelf – De cordon bleu kennen we allemaal. En waarschijnlijk koopt het overgrote deel van ons dit bij de plaatselijke slager of de supermarkt. De smeuïge kaas en het lekkere plakje ham maken dit een favoriet gerecht voor groot en klein. Maar wist je dat je een cordon bleu ook heel makkelijk zelf kunt maken? In dit artikel vertellen we je over de cordon bleu, wat er lekker bij is en vooral hoe je deze zelf kunt maken.


Cordon bleu, wat achtergrond informatie

De cordon bleu is een schnitzel die gevuld word met ham en kaas en vervolgens word dubbelgevouwen. Daarna word hij gepaneerd en in de pan gebakken. Waar de naam precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. De Larousse Gastronomique verwijst naar een ordelint, een lange blauwe band van een Franse ridderorde in de 16e eeuw. Later werd de term ook gebruikt voor een buitengewone kokkin. Een kokkin dus, die het vlees aan de buitenkant knapperig kan bakken, maar ervoor zorgt binnenin de kaas niet te hard wordt en mooi smeuïg blijft. Waar de cordon bleu is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Het recept dook voor het eerst op in 1949 in een kookboek. Vermoedelijk komt het recept uit Zwitserland of Frankrijk, maar dat laten we maar over aan de historici.

Oorspronkelijk was het gerecht met varkensvlees maar in de jaren 50 kwam daar een kalfsvariant op en in de jaren 60 een kipvariant. Tegenwoordig worden alle drie de varianten door elkaar gebruikt. Belangrijk is om een kaas te gebruiken die erg goed smelt. Emmentaler, Gruyère of Raclette smelten erg goed, maar er zijn natuurlijk tal van andere kazen die goed smelten. Het mooie van zelf maken is dat je de Cordon Bleu naar je eigen smaak kunt aanpassen.

Smaakcombinaties

Een cordon bleu vult goed. Door het paneermeel en het vette van de kaas zit je gauw vol. Mijn advies is daarom altijd om bij dit soort gerechten lichte bijgerechten te serveren, het liefst met iets van een zuurtje. Een lekkere tomatensalade of aardappelsalade met yoghurtdressing bijvoorbeeld.

Cordon bleu maken we gewoon zelf

Cordon bleu HD 10Voor dit recept hebben we gekozen voor de kipvariant. Bij de betere slager kan je ongepaneerde kipschnitzel kopen. Dit biedt veel gemak voor het maken van je cordon bleu.

  • 4 kipschnitzels (ongepaneerd)
  • 2 plakken ham
  • 80 gr. kaas (die goed smelt)
  • 1 diep bord bloem
  • zout & peper
  • 1 diep bord paneermeel
  • 2 eieren
  • 4 el. boter
  • 2 el. olie

Zo maak je een cordon bleu:

Zet eerst alles klaar. Doe de bloem in een bord en voeg hier zout en peper aan toe. Roer het goed door. Doe in een ander bord 2 eieren en kluts deze goed. En in het laatste bord doe je het paneermeel.

Leg de plak kip voor je uit in de lengte. Leg hierop een half plakje ham en snij de kaas zo dat hij ertussen past en leg deze er ook op. Vouw dan de kip dubbel. Druk de zijkanten goed aan zodat hij rondom sluit. Herhaal dit met de andere drie schnitzels.

Nu gaan we ze paneren. Haal de kip eerst door de bloem. Dan door het ei en als laatste door het paneermeel. We gaan dubbel paneren. Dat houd in dat je 2 keer paneert zodat je een goede dikke laag krijgt die de kip dicht houd. Zo blijft de kaas straks goed in de kip en lekt het er niet aan alle kanten uit. Dus nogmaals haal je het door de bloem, het ei en het paneermeel. Dit doe je met de drie andere schnitzels ook. Zet de cordon bleu even aan de kant.

Zet een hapjespan op het vuur en doe hier de margarine in met de olie en laat dit goed heet worden. We gebruiken lekker veel boter en olie zodat het mooi bakt. Bak de cordon bleu voorzichtig in de pan op middelmatig vuur zodat je paneermeel niet verbrand. Bak het om en om tot het goudbruin en gaar is.

Geniet!

cordon-bleu-header

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer