• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Cordon bleu maken we gewoon zelf

Met kipschnitzels maak je ze het makkelijkst

Redactie door Redactie
in Vleesgerechten
0
0
Cordon bleu maken we gewoon zelf

Cordon bleu maken we gewoon zelf – De cordon bleu kennen we allemaal. En waarschijnlijk koopt het overgrote deel van ons dit kant-en-klaar bij de plaatselijke slager of de supermarkt. De smeuïge kaas en het lekkere plakje ham maken dit een favoriet gerecht voor groot en klein. Maar wist je dat je een cordon bleu ook heel makkelijk zelf kunt maken? In dit artikel vertellen we je over de cordon bleu, wat je erbij eet en vooral hoe je deze zelf kunt maken.

Cordon bleu, wat achtergrondinformatie

De cordon bleu is een schnitzel die gevuld wordt met ham en kaas en die vervolgens wordt dubbelgevouwen. Daarna word hij gepaneerd en in de pan gebakken. Waar de naam precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. De Larousse Gastronomique verwijst naar een ordelint, een lange blauwe band van een Franse ridderorde in de 16e eeuw. Later werd de term ook gebruikt voor een buitengewone kokkin. Een kokkin dus, die het vlees aan de buitenkant knapperig kan bakken, maar ervoor zorgt dat binnenin de kaas niet te hard wordt en mooi smeuïg blijft. Waar de cordon bleu is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Het recept dook voor het eerst op in 1949 in een kookboek. Vermoedelijk komt het recept uit Zwitserland of Frankrijk, maar dat laten we maar over aan de historici.

Oorspronkelijk was het gerecht met varkensvlees maar in de jaren 50 kwam daar een variant van kalfsvlees op en in de jaren 60 een variant van kip. Tegenwoordig worden alle drie de varianten door elkaar gebruikt. Belangrijk is om een kaas te gebruiken die erg goed smelt. Emmentaler, Gruyère of Raclette smelten erg goed, maar er zijn natuurlijk tal van andere kazen die goed smelten. Het mooie van zelf maken is dat je de Cordon Bleu naar je eigen smaak kunt aanpassen.

Smaakcombinaties

Een cordon bleu vult goed. Door het paneermeel en het vette van de kaas zit je gauw vol. Het advies is daarom altijd om bij dit soort gerechten lichte bijgerechten te serveren, het liefst met iets van een zuurtje. Een lekkere tomatensalade of een aardappelsalade met yoghurtdressing bijvoorbeeld.

Onderstaand recept is gemaakt met kip. Bij de betere slager kan je ongepaneerde kipschnitzel kopen. Dit biedt veel gemak voor het maken van je cordon bleu.

cordon-bleu-header

Cordon bleu maken we gewoon zelf

Porties: 4 stuks
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 kipschnitzels (ongepaneerd)
  • 2 plakken ham
  • 80 gr. kaas (die goed smelt)
  • 1 diep bord bloem
  • zout & peper
  • 1 diep bord paneermeel
  • 2 eieren
  • 4 el. boter
  • 2 el. olie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een cordon bleu:

Zet eerst alles klaar. Doe de bloem in een bord en voeg hier zout en peper aan toe. Roer het goed door. Doe in een ander bord 2 eieren en kluts deze goed. En in het laatste bord doe je het paneermeel.

Leg de plak kip voor je uit in de lengte. Leg hierop een half plakje ham en snij de kaas zo dat hij ertussen past en leg deze er ook op. Vouw dan de kip dubbel. Druk de zijkanten goed aan zodat hij rondom sluit. Herhaal dit met de andere drie schnitzels.

De cordon bleu paneren doe je zo: Haal de kip eerst door de bloem. Dan door het ei en als laatste door het paneermeel. We gaan dubbel paneren. Dat houd in dat je 2 keer paneert zodat je een goede dikke laag krijgt die de kip dicht houd. Zo blijft de kaas straks goed in de kip en lekt het er niet aan alle kanten uit. Dus haal nogmaals door de bloem, het ei en het paneermeel. Dit doe je met de drie andere schnitzels ook. Zet ze dan even aan de kant.

Zet een hapjespan op het vuur en doe hier de margarine in met de olie en laat dit goed heet worden. We gebruiken lekker veel boter en olie zodat het mooi bakt. Bak de cordon bleu voorzichtig in de pan op middelmatig vuur zodat het paneermeel niet verbrand. Bak het om en om tot het goudbruin en gaar is.

Tafel lekker !!

Tags: KaasVleesVlees - KipVlees - KipschnitzelZwitserland
DeelPin27Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Asperges met biefstuk
Vleesgerechten

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Kalfsschnitzel met Parmaham en salie
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel met Parmaham en salie, Saltimbocca alla Romana

Drumsticks in kokos-kerriesaus
Vleesgerechten

Drumsticks in kokos-kerriesaus, heerlijke kippenpootjes!

Asperges met kip in champignonsaus
Vleesgerechten

Asperges met kip in champignonsaus

Kipfilet in honing-sinaasappelsaus
Vleesgerechten

Kipfilet in honing-sinaasappelsaus met groentespaghetti

varkensribstuk
Vleesgerechten

Varkensribstuk met broodkruim en peterselie, onweerstaanbaar!

Label Rouge Kip met limoen
Vleesgerechten

Label Rouge Kip met limoen en rode peper

Gehaktbrood van lamsgehakt
Vleesgerechten

Gehaktbrood van lamsgehakt, met een Grieks tintje

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen