• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, februari 25, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Cordon bleu maken we gewoon zelf

door Redactie
in Vleesgerechten
0
0
Cordon bleu maken we gewoon zelf

Cordon bleu maken we gewoon zelf – De cordon bleu kennen we allemaal. En waarschijnlijk koopt het overgrote deel van ons dit bij de plaatselijke slager of de supermarkt. De smeuïge kaas en het lekkere plakje ham maken dit een favoriet gerecht voor groot en klein. Maar wist je dat je een cordon bleu ook heel makkelijk zelf kunt maken? In dit artikel vertellen we je over de cordon bleu, wat er lekker bij is en vooral hoe je deze zelf kunt maken.

Cordon bleu, wat achtergrond informatie

De cordon bleu is een schnitzel die gevuld word met ham en kaas en vervolgens word dubbelgevouwen. Daarna word hij gepaneerd en in de pan gebakken. Waar de naam precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. De Larousse Gastronomique verwijst naar een ordelint, een lange blauwe band van een Franse ridderorde in de 16e eeuw. Later werd de term ook gebruikt voor een buitengewone kokkin. Een kokkin dus, die het vlees aan de buitenkant knapperig kan bakken, maar ervoor zorgt binnenin de kaas niet te hard wordt en mooi smeuïg blijft. Waar de cordon bleu is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Het recept dook voor het eerst op in 1949 in een kookboek. Vermoedelijk komt het recept uit Zwitserland of Frankrijk, maar dat laten we maar over aan de historici.

Oorspronkelijk was het gerecht met varkensvlees maar in de jaren 50 kwam daar een kalfsvariant op en in de jaren 60 een kipvariant. Tegenwoordig worden alle drie de varianten door elkaar gebruikt. Belangrijk is om een kaas te gebruiken die erg goed smelt. Emmentaler, Gruyère of Raclette smelten erg goed, maar er zijn natuurlijk tal van andere kazen die goed smelten. Het mooie van zelf maken is dat je de Cordon Bleu naar je eigen smaak kunt aanpassen.

Smaakcombinaties

Een cordon bleu vult goed. Door het paneermeel en het vette van de kaas zit je gauw vol. Mijn advies is daarom altijd om bij dit soort gerechten lichte bijgerechten te serveren, het liefst met iets van een zuurtje. Een lekkere tomatensalade of een aardappelsalade met yoghurtdressing bijvoorbeeld.

Voor dit recept hebben we gekozen voor de kipvariant. Bij de betere slager kan je ongepaneerde kipschnitzel kopen. Dit biedt veel gemak voor het maken van je cordon bleu.

cordon-bleu-header

 

Cordon bleu maken we gewoon zelf

Porties: 4 stuks
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 kipschnitzels (ongepaneerd)
  • 2 plakken ham
  • 80 gr. kaas (die goed smelt)
  • 1 diep bord bloem
  • zout & peper
  • 1 diep bord paneermeel
  • 2 eieren
  • 4 el. boter
  • 2 el. olie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een cordon bleu:

Zet eerst alles klaar. Doe de bloem in een bord en voeg hier zout en peper aan toe. Roer het goed door. Doe in een ander bord 2 eieren en kluts deze goed. En in het laatste bord doe je het paneermeel.

Leg de plak kip voor je uit in de lengte. Leg hierop een half plakje ham en snij de kaas zo dat hij ertussen past en leg deze er ook op. Vouw dan de kip dubbel. Druk de zijkanten goed aan zodat hij rondom sluit. Herhaal dit met de andere drie schnitzels.

Nu gaan we ze paneren. Haal de kip eerst door de bloem. Dan door het ei en als laatste door het paneermeel. We gaan dubbel paneren. Dat houd in dat je 2 keer paneert zodat je een goede dikke laag krijgt die de kip dicht houd. Zo blijft de kaas straks goed in de kip en lekt het er niet aan alle kanten uit. Dus nogmaals haal je het door de bloem, het ei en het paneermeel. Dit doe je met de drie andere schnitzels ook. Zet de cordon bleu even aan de kant.

Zet een hapjespan op het vuur en doe hier de margarine in met de olie en laat dit goed heet worden. We gebruiken lekker veel boter en olie zodat het mooi bakt. Bak de cordon bleu voorzichtig in de pan op middelmatig vuur zodat je paneermeel niet verbrand. Bak het om en om tot het goudbruin en gaar is.

Tafel lekker!

Tags: KaasVlees - KipVlees - KipschnitzelZwitserland
DeelPin22Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Hartige cake
Ontbijt en lunch

Hartige cake; gevuld met ham, kaas, bacon en olijven

kaasvlinders
Hapjes

Kaasvlinders; hartige koekjes gemaakt met bladerdeeg

Knoflook-kaasbrood
Hartig

Knoflook-kaasbrood

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Kaasfondue met 3 soorten kaas
Hoofdgerecht

Kaasfondue met 3 soorten Zwitserse kaas

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

witte kool met dragonsaus
Visgerechten

Witte kool met dragonsaus, geplette krieltjes en gebakken zalm

Witte kool met dragonsaus is een echt winters, verwarmend gerecht. Ontdek deze bijzondere, maar krachtige en smaakvolle combinatie.

Lees verder
Chocolademousse met gepocheerde peren

Chocolademousse met gepocheerde peren ( in perenlikeur )

Eiersalade met mosterd en crispy bacon

Eiersalade met mosterd en crispy bacon

Handige kooktips

Hangop zelf maken recept
Kookschool

Hangop zelf maken? Dat doe je zo

Verse hangop is een feest als ontbijt, als tussendoortje of als dessert. De fluweelachtige structuur is geliefd en je kunt...

Lees verder
Roux basisrecept

Roux; de basis van gebonden sauzen en soepen

Knolselderij snijden doe je zo

Knolselderij snijden; zo doe je dat

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Ellen op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Bapao, gestoomd broodje met gehakt vulling
  • Annemarie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Annemarie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • linda op Bapao, gestoomd broodje met gehakt vulling

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen