Cote de Boeuf uit de oven – Als je een etentje geeft voor een bijzondere gelegenheid, of tijdens de feestdagen, dan staat het erg feestelijk om een groot stuk vlees te serveren. Het lijkt misschien een hoop gedoe om zoiets te bereiden, of misschien ben je er wat onzeker over, maar dat is echt niet nodig. Zeker als je voor deze cote de boeuf of tomahawk uit de oven kiest. Je hoeft het vlees alleen even om en om bruin aan te bakken. Daarna zet je het in de oven en die oven doet de rest van het werk. Vervolgens zet jij met de cote de boeuf een prachtig stuk rundvlees op tafel. Serveer er een aardappelgerecht en wat groente bij. Samen met een leuk voorgerechtje en een lekker toetje heb je dan een prachtig menu.
Wat is cote de boeuf?
Een cote de boeuf is ook wel bekend als ‘tomahawk’. In het Nederlands wordt het wel een ribstuk genoemd. Het is een mals, wat dooraderd stuk rundvlees, waar een groot bot aan zit. Het lijkt op een tomahawk, een strijdbijl die door de Noord-Amerikaanse indianen werd gebruikt. Je bereidt zo’n stuk vlees in zijn geheel met het been er nog aan.
Tips voor de bereiding
Bij het bereiden van een groot stuk vlees als een tomahawk, is een kernthermometer een belangrijk stuk gereedschap. Je kunt er namelijk de temperatuur binnen in het vlees mee meten. Als je weet wat de kerntemperatuur voor het vlees dat jij gaat bereiden moet zijn om het bijvoorbeeld rosé te garen, dan kun je dat dus prima in de gaten houden. Dat betekent dat je niet snel voor verrassingen komt te staan als je het vlees aansnijdt. Je koopt al zo’n apparaatje voor een paar euro bij een huishoudelijke artikelenwinkel of een bedrijf gespecialiseerd in barbecueproducten. Want ook bij het barbecueën is een kernthermometer een heel handig hulpmiddel.
Als je een tomahawk hebt bereid, houd je een groot bot over. Dit kun je heel goed gebruiken om een heerlijke runderbouillon van te trekken.
Cote de boeuf uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 stuk cote de boeuf of tomahawk van ongeveer 1800 à 2000 gram
- flinke klont roomboter
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een cote de boeuf uit de oven:
Haal de cote de boeuf een uur van tevoren uit de koelkast om op de juiste temperatuur te komen.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Verhit de roomboter in een grote koekenpan en bak het vlees rondom bruin aan.
Doe het vlees over in een grote vuurvaste schaal of een braadslede. Bestrooi de cote de boeuf aan beide kanten met peper en zout.
Plaats de schaal op een rooster in het midden van de oven. Draai het vlees na ongeveer 20 minuten om. Plaats de schaal terug in de oven voor een minuut of 10. Vanaf dat moment controleer je regelmatig de kerntemperatuur. Op het moment dat de thermometer ronde de 54 graden aangeeft, is het vlees klaar. Dan zou het rosé gegaard moeten zijn. Wil je het vlees liever meer doorgebakken hebben laat het dan nog even in de oven. Niet te lang, anders wordt het te droog.
Als je de schaal uit de oven hebt gehaald, dek je deze af met aluminiumfolie en laat je het vlees 10 minuten rusten.
Snijd het vlees met een scherp mes van het bot af, en in mooie plakken.
Serveer met gebakken aardappels en gekookte groente, of zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen. Je kunt er eventueel een pepersaus of een champignonsaus bij serveren.
Tafel lekker !!