• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

De Amsterdamse gehaktbal

door Elise de Haan
in Vleesgerechten
0
2
Amsterdamse gehaktbal

De Amsterdamse gehaktbal – Het eerste wat je je afvraagt als je de titel van dit artikel leest is waarschijnlijk ‘wat maakt een Amsterdamse gehaktbal anders dan een gewone Hollandse gehaktbal?’ Nou, neem van ons aan dat deze bal echt anders smaakt, en dat hij een ingrediënt bevat dat je waarschijnlijk niet in een gehaktbal zult verwachten. Deze gehaktbal bevat namelijk naast vlees ook garnalen. Nu horen we je bijna denken ‘garnalen in een gehaktbal?’ Toch is deze combinatie verrassend lekker! Dus misschien moet je deze gehaktbal, die ook wel Jordanese gehaktbal genoemd wordt, gewoon eens proberen.

Hoe komen er garnalen in een gehaktbal?

Vroeger was het eten van vlees een uitzondering, en het stond al helemaal niet dagelijks op tafel. Tegenwoordig vallen schaal- en schelpdieren in de rubriek luxere voeding, vroeger werden garnalen niet als een luxe product gezien. Garnalen waren goedkoop en daardoor werden ze bestempeld tot volksvoedsel. Het verhaal gaat dat de huisvrouwen uit de Amsterdamse Jordaan, daarom de naam Jordanese gehaktbal, wat bijverdienden met het pellen van garnalen die werden gevangen door Volendamse vissers. Als er dan een overschot aan garnalen was, of er waren garnalen die tijdens het pellen stuk gingen, dan werden deze garnalen gebruikt om het beetje gehakt dat er soms was aan te vullen en werden er gehaktballen van gedraaid. In de Tweede Wereldoorlog was voedsel schaars. Soms gingen mensen zelf garnalen vissen en pellen. Als er dan eens wat vlees verkrijgbaar was werd dat ook wel aangevuld met garnalen. Zo ontstond de Amsterdamse gehaktbal, een vleesgerecht dat eigenlijk best tot de Hollandse klassiekers gerekend mag worden.

Welk gehakt kun je gebruiken voor de Amsterdamse gehaktbal

Welke soort gehakt kies je voor dit gerecht? Vroeger werd er meestal half-om-halfgehakt gebruikt. Dit is nog steeds een prima keuze, want het varkensgehakt maakt het geheel wat vetter. Dat vet maakt dat de gehaktbal beslist sappiger en smeuïger wordt. Je kunt ook gehakt van een andere samenstelling gebruiken, denk aan 50% rundergehakt en 50% kalfsgehakt. Ook lamsgehakt is een goede keuze als je van lamsvlees houdt. Rundergehakt gaat ook heel goed, let er dan alleen wel op dat je geen mager rundergehakt of rundertartaar gebruikt, om te voorkomen dat de Amsterdamse gehaktbal of Jordanese gehaktbal te droog wordt.

Tip bij het braden van de Amsterdamse gehaktbal

Als je de gehaktballen nadat je ze hebt gedraaid een half uurtje in de koelkast laat rusten, dan blijven ze tijdens het bakken beter in vorm en zullen ze minder snel uit elkaar vallen.

Gehaktballen

Gehaktballen; oneindig veel variatie!

Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!

De Amsterdamse gehaktbal

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 400 gram gehakt, naar keuze
  • 100 gram Hollandse garnalen of roze garnalen, gepeld
  • 50 gram paneermeel
  • 0,5 theelepel nootmuskaat
  • 5 gram gehakte bladpeterselie
  • 1 theelepel zout
  • zwarte peper naar smaak
  • 3 theelepels Worcestershiresauce
  • 2 eetlepels melk
  • 1 ei
  • boter en olie om in te bakken
  • 1 liter runderbouillon

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de Amsterdamse gehaktbal:

Doe het gehakt met de garnalen in een grote kom. Als je roze garnalen gebruikt, hak ze dan grof, Hollandse garnalen kun je in hun geheel gebruiken. Voeg de nootmuskaat, de peterselie, de Worcestershiresauce, het zout, de peper, de melk, het ei en het paneermeel toe. Meng alles goed door elkaar en draai er vier even grote ballen van.

Verhit de boter, met een scheut olie in een braadpan. Bak hierin de gehaktballen rondom bruin aan. Let er op dat ze niet verbranden. Zet het vuur lager en braad de ballen zo een minuut of tien tot ze mooi goudbruin zijn. Je kunt de gehaktballen met een vleestang regelmatig keren, zodat ze mooi gelijkmatig kleuren. Bij de pan blijven staan dus.

Blus af met de bouillon. Laat de gehaktballen nu een half uurtje zachtjes sudderen. Laat het deksel van de pan, zodat de jus wat kan inkoken.

Serveer de Amsterdamse gehaktbal met een Hollands stamppotje als ‘blote billetjes in het gras’, of boerenkoolstamppot. Op een broodje als lunch is ook een goed idee!

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin13Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

pittige kip
Vleesgerechten

Pittige kip in zoetzure ananassaus

Souvlaki
Vleesgerechten

Griekse souvlaki van varkenshaas

Oma’s gehaktballen
Vleesgerechten

Oma’s gehaktballen

runderrollade uit de oven
Vleesgerechten

Runderrollade uit de oven

goulash uit de snelkookpan met paprika
Vleesgerechten

Goulash uit de snelkookpan

Tex-Mex gehaktballen
Vleesgerechten

Tex-Mex gehaktballen

Hachee
Vleesgerechten

Hachee volgens oud-Hollands recept

Reacties 2

  1. edwin says:
    4 weken geleden

    Dit is geen amsterdams balletje ,eerder een haags VVD balletje .

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      4 weken geleden

      Als je tekst gelezen hebt weet je dat deze gehaktbal toch echt Amsterdams is, Edwin. Maar Mark zal hem ongetwijfeld ook weten te waarderen!😉

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen