Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Dublin coddle; authentieke Ierse stoofschotel

Dublin coddle is een goedkope en voedzame Ierse traditionele stoofschotel met worst en spek, die zijn smaak ontleent aan het feit dat hij heel lang op het vuur staat.

0 1.342

Dublin coddle: authentieke Ierse stoofschotel – Als je in Ierland komt bestaat de kans dat je Dublin coddle op de menu kaart ziet staan, een machtige schotel van worst, spek, aardappel en ui.


Wat is Dublin coddle?

Het Engelse werkwoord to coddle betekent vertroetelen, dus dit gerecht betekent zoveel als ‘Vertroeteling uit Dublin”. Dublin Coddle is een traditioneel gerecht wat vooral in Dublin word gegeten. Het gerecht is al erg oud en dateert terug tot de vroege 18e eeuw. Dit gerecht word traditioneel gegeten met begrafenissen. Voordeel van het gerecht was dat het niet uitmaakte hoelang het gerecht op het fornuis stond. Het blijft gewoon lekker. Als de gasten dan laat terug waren, kon men alsnog zo aan tafel. Tegenwoordig wordt het ook op andere momenten gegeten, gelukkig maar!

Zo maak je een lekkere Dublin coddle

De basis van dit gerecht bestaat uit aardappel, ui, spek en worstjes. Het is een heel simpel gerecht maar erg smaakvol door het gerookte spek. Bij dit gerecht is het erg belangrijk om producten van goede kwaliteit te gebruiken. Juist omdat het gerecht zo simpel is. In dit gerecht heb ik gekozen voor een heel stuk spek dat ik in dikke stukjes heb gesneden. Probeer je spek en worstjes bij een goede slager te kopen.

Dublin coddle; authentieke Ierse stoofschotel

Voor 4 personen:

  • 1,4 kg kruimige aardappelen
  • 500 gr. gerookt spek (heel)
  • 3 grote uien
  • 4 varkensworstjes
  • zout & peper

Schil de aardappelen en snijd ze in halve delen. Snijd de spek in plakken van 1,5 cm. Snijd de plakken weer in 1,5 cm grote reepjes. Maak de uien schoon en snijd ze in grove stukken. Doe eerst een laag ui in een grote pan met dikke bodem waar een goed sluitende deksel op past. Vervolgens de aardappelen, spek en als laatste de worst. Voeg een snuf zout en peper toe. Voeg een laagje water van een paar centimeter toe en breng het geheel aan de kook. Zet het daarna op zacht vuur. Laat het geheel ongeveer 2,5 a 3 uur zachtjes stoven met het deksel erop. Check af en toe of het geheel niet droog kookt, Voeg desnoods nog wat extra water toe.

Tip: vervang als je wilt het water voor bouillon of voeg een flesje Guinness toe en een beetje water.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer