• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, december 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Eend met kersensaus en witlofpuree

door Redactie
in Vleesgerechten
0
0
Eend met kersensaus

Eend met kersensaus en witlofpuree –  Dit recept is vrij makkelijk om te maken. Want het hoeft niet altijd moeilijk te zijn om iets goed te doen smaken. Wij probeerden wilde eend met kersen en port met een simpele stamppot. De bitterheid van de witlof wordt verzacht door de aardappels. Ideaal aan de stamppot is dat je deze van tevoren kunt maken om later op te warmen.

Eend

Eend wordt gewaardeerd om zijn fijne smaak. In de handel vind je meestal tamme eenden. Maar naast de tamme rassen worden ook wilde eenden verkocht. De wilde eend is het eerste wild van het wildseizoen. Het heeft een zeer kruidige smaak en is zacht en sappig. Je kan de smaak nog versterken door bij de bereiding er rode wijn, bouillon of port aan toe te voegen. Eend past uitstekend bij fruit, zoals sinaasappel, mango, peer en gevulde appeltjes. Serveer met een wildsaus of een zoet sausje.

Eend met kersensaus en witlofpuree

Vleesgerecht voor 4 personen

  • 4 wilde eendenborsten
  • 1 pot kersen (650 gram)
  • 1,5 eetlepels kalfsfond, geconcentreerd
  • 50 gram port
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel (geen maïzena)
  • 800 gram aardappels
  • 4 stronken witlof
  • 75 milliliter water
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • peper, zout en nootmuskaat
  • boter

Leg de eendenborsten gedurende 2 uur uit de koelkast, zodat deze op temperatuur komen. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water. Giet de aardappels af en pureer ze fijn. Verwijder de harde kern uit het witloof en snijd in fijne reepjes.  Smelt voldoende boter in een pan en stoof de reepjes witlof glazig met een beetje water in ongeveer 5 minuten. Schep de witlofreepjes met de boter door de aardappelpuree en kruid met nootmuskaat, peper en zout.  Eend met kersensaus en witlofpureeVoor je de eendenborst gaat bakken maak je met een scherp mesje kruiselings inkepingen in het vel tot er een rasterpatroon ontstaat. Wrijf de eend in met peper en zout. Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op het vuur en laat goed heet worden. Bak de eendenborstfilets met de velkant naar beneden gedurende 7 minuten en draai erna op de vleeskant en laat nog eens 4 minuten bakken. Ondertussen maak je de saus: verwarm het kersensap samen met de port, 2 laurierbladeren, een takje rozemarijn en een eetlepel gedroogde tijm en laat tot ongeveer de helft inkoken.

Haal het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie (zodat het vlees even kan rusten). Verwijder het overgebleven vet, blus met de kersensaus en roer de bakresten goed los. Breng verder op smaak met de kalfsfond. Los het aardappelzetmeel op in een beetje water en dik het sausje hiermee in. Als laatste voeg je de kersen erbij. Zorg dat de saus niet meer kookt. Snijd de eendenborstfilets schuin in gelijke plakjes en verdeel ze over de borden. Lepel er wat kersensaus over en serveer met de witlofpuree.  Voor dit gerechtje is het aan te raden om de borden voor te verwarmen. Dit kan op verschillende manieren: met warm water, de oven op lage temperatuur of een bordenwarmer.

Gebruik aardappelzetmeel, omdat de saus dan haar mooie rode kleur behoud. Bij maïzena zou deze roze worden.

Tafel lekker!

DeelPin295TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Rosbief uit de oven
Vleesgerechten

Rosbief uit de oven; met stroganoffsaus

bavette uit de oven
Vleesgerechten

Bavette uit de oven

Runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje
Hoofdgerecht

Runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje

Kipfilet in heerlijke paprika roomsaus uit de oven
Hoofdgerecht

Kipfilet in heerlijke paprika roomsaus uit de oven

Kip Korma
Vleesgerechten

Kip Korma; uit de Indiase keuken

Gehaktbrood van wildgehakt
Recepten

Gehaktbrood van wildgehakt

draadjesvlees
Vleesgerechten

Oma’s draadjesvlees; Smelt op je tong

Wildgehaktballen
Vleesgerechten

Wildgehaktballen; wild kan ook eenvoudig

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Oud Hollandse broodjes Broodje Bal Gehakt
Specials

Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie

Superbekende Oud Hollandse broodjes. Heel simpel te maken en bij de juiste ingrediënten ook erg lekker! 3 x Oud Hollandse broodjes.

Check het recept of lees de info
Edammer kaas

Edammer kaas; over de hele wereld bekend!

kipfilet recepten

Kipfilet recepten en inspiratie

Desserts van schuimpjes

Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!

Recept in de picture

bonne femme
Hoofdgerecht

Bonne femme; een heerlijk eenpansgerecht uit de koekenpan

Alle restjes groente gaan mooi op als je bonne femme maakt. Dit groentegerecht is heerlijk bij een karbonade of stukje kip.

Check het recept of lees de info
Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

kerstster

De kerstster een bijzonder variatie op de kerststol

Handige kooktips

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Check het recept of lees de info
Decoreren met zoetzure groenten

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Ester op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Connie Derks op Rode bietjes-haring salade
  • Connie Derks op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • Floor op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • V.Fikkert op Rode bietjes-haring salade
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!
  • Elise de Haan op Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven
  • Elise de Haan op Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen