• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 24, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Eend met kersensaus en witlofpuree

door Arianne
in Vleesgerechten
Eend met kersensaus
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Eend met kersensaus en witlofpuree –  Dit recept is vrij makkelijk om te maken. Want het hoeft niet altijd moeilijk te zijn om iets goed te doen smaken. Wij probeerden wilde eend met kersen en port met een simpele stamppot. De bitterheid van de witlof wordt verzacht door de aardappels. Ideaal aan de stamppot is dat je deze van tevoren kunt maken om later op te warmen.

Eend

Eend wordt gewaardeerd om zijn fijne smaak. In de handel vind je meestal tamme eenden. Maar naast de tamme rassen worden ook wilde eenden verkocht. De wilde eend is het eerste wild van het wildseizoen. Het heeft een zeer kruidige smaak en is zacht en sappig. Je kan de smaak nog versterken door bij de bereiding er rode wijn, bouillon of port aan toe te voegen. Eend past uitstekend bij fruit, zoals sinaasappel, mango, peer en gevulde appeltjes. Serveer met een wildsaus of een zoet sausje.

Eend met kersensaus en witlofpuree

Vleesgerecht voor 4 personen

  • 4 wilde eendenborsten
  • 1 pot kersen (650 gram)
  • 1,5 eetlepels kalfsfond, geconcentreerd
  • 50 gram port
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel (geen maïzena)
  • 800 gram aardappels
  • 4 stronken witlof
  • 75 milliliter water
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • peper, zout en nootmuskaat
  • boter

Leg de eendenborsten gedurende 2 uur uit de koelkast, zodat deze op temperatuur komen. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water. Giet de aardappels af en pureer ze fijn. Verwijder de harde kern uit het witloof en snijd in fijne reepjes.  Smelt voldoende boter in een pan en stoof de reepjes witlof glazig met een beetje water in ongeveer 5 minuten. Schep de witlofreepjes met de boter door de aardappelpuree en kruid met nootmuskaat, peper en zout.  Eend met kersensaus en witlofpureeVoor je de eendenborst gaat bakken maak je met een scherp mesje kruiselings inkepingen in het vel tot er een rasterpatroon ontstaat. Wrijf de eend in met peper en zout. Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op het vuur en laat goed heet worden. Bak de eendenborstfilets met de velkant naar beneden gedurende 7 minuten en draai erna op de vleeskant en laat nog eens 4 minuten bakken. Ondertussen maak je de saus: verwarm het kersensap samen met de port, 2 laurierbladeren, een takje rozemarijn en een eetlepel gedroogde tijm en laat tot ongeveer de helft inkoken.

Haal het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie (zodat het vlees even kan rusten). Verwijder het overgebleven vet, blus met de kersensaus en roer de bakresten goed los. Breng verder op smaak met de kalfsfond. Los het aardappelzetmeel op in een beetje water en dik het sausje hiermee in. Als laatste voeg je de kersen erbij. Zorg dat de saus niet meer kookt. Snijd de eendenborstfilets schuin in gelijke plakjes en verdeel ze over de borden. Lepel er wat kersensaus over en serveer met de witlofpuree.  Voor dit gerechtje is het aan te raden om de borden voor te verwarmen. Dit kan op verschillende manieren: met warm water, de oven op lage temperatuur of een bordenwarmer.

Gebruik aardappelzetmeel, omdat de saus dan haar mooie rode kleur behoud. Bij maïzena zou deze roze worden.

Tafel lekker!

Tags: Vlees - EendVlees - GevogelteVlees - Wild

Gerelateerde Artikelen & Recepten

konijn in het zuur
Stoofschotel

Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht

Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en paddenstoelen
Vleesgerechten

Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en paddenstoelen

Stoofpotje van everzwijn
Stoofschotel

Stoofpotje van everzwijn; winterkost bij uitstek

Hertenstoofpot
Stoofschotel

Hertenstoofpot; Zet eens vaker wild op tafel

paté maken
Voorgerecht

Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Irma van Dijk op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen