Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Eendenborst met een saus van mineola en Grand Marnier

Echt een mooi gerecht. Eendenborst met een saus van mineola en Grand Marnier serveren we met gele rijst met geroosterde pastinaak en pompoen.

0 143

Eendenborst met een saus van mineola en Grand Marnier – Deze eendenborstfilet met een saus van mineola en grand Marnier is een ware traktatie voor je smaakpapillen. De combinatie met de gele rijst en geroosterde pastinaak en pompoen is subliem, en mocht je het je gasten voorzetten dan zul je zeker hoge ogen gooien, en dat terwijl het niet erg ingewikkeld is om te maken.

Je kunt de eendenborst met de saus natuurlijk ook combineren met een aardappelgerecht, denk aan aardappelkroketjes en rode kool.

Zoals ook de gele rijst met geroosterde pastinaak en pompoen en kikkererwten afzonderlijk van de eendenborst een hoofdgerecht an sich is.

Maar in combinatie met de eendenborst en saus van mineola is het een heel mooi gerecht voor in het weekend of een etentje met vrienden.


Eendenborst met een saus van mineola en Grand Marnier

Vleesgerecht voor 4 personen:

  • 2 eendenborstfilets à 300 g
  • 1 vel aluminiumfolie

Voor de saus à la orange:

  • 3 mineloa’s
  • 1 dl grand Marnier
  • 2 kaneelstokjes
  • 5 takjes verse tijm
  • 25 g ongezouten grasroomboter
  • 1 tl maizena met beetje water aangelengd

Voor de gele rijst met geroosterde pastinaak en pompoen:

  • 2 pastinaken geschaafd in stukjes
  • 300 g hokkaido-pompoen in stukjes
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 2 cm geraspte gember
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl sambal
  • 4 el olijfolie
  • 1 vel bakpapier
  • 125 g gedroogde abrikozen, gehakt
  • 1 blik kikkererwten 310 g uitlekgewicht
  • 200 g gele rijst
  • verse koriander

(voor)bereiding saus: rasp de schil van twee mineloa’s en pers er een uit. Doe het sap samen met de grand Marnier en de rasp in een steelpannetje met de takjes tijm en de kaneelstokjes.

Laat de saus op matig vuur tot 2/3 inkoken. Verwijder de takjes tijm en kaneelstokjes en giet tot gebruik over in een kommetje. Schil met een scherp kartelmesje de schil dik van de twee mineloa’s en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Bewaar de partjes in een kommetje en vang het sap op in hetzelfde kommetje. Dek beide kommetjes af voor gebruik.

Bereiding eendenborst: leg de eendenborst op huishoudfolie op een werkblad met de velkant naar boven. Kerf het vel kruislings in, maar denk erom dat je niet door het vlees snijdt.

Bestrooi met peper en zout en bak aan de velkant op matig hoog vuur in een anti-aanbakpan gedurende acht minuten, keer ze om met een vleestang en bak de andere kant nog vijf minuten.
Wikkel de eendenborst-filets in aluminiumfolie en laat zo even rusten.
Giet 2/3 van het vet uit de pan ( Let op dit kan niet door de gootsteen of toilet, laat stollen en doe het bij het groenafval )
In het achtergebleven vet in de pan bereid je de saus.

Bereiding saus: zet het vuur hoog en blus het achtergebleven vet af met de ingekookte sinaasappelsaus. Laat op hoog vuur iets inkoken en doe er dan de sinaasappelpartjes met aanhangend sap bij. Bind iets bij met de aangelengde maizena en zet het vuur uit. Monteer de saus door er blokjes roomboter door te roeren.

Serveren: leg de eendenborsten op een schoon werkblad en snijd in mooie plakjes.

Bereiding gele rijst met geroosterde pastinaak en pompoen: Verhit de oven op 200 graden.
Doe de pastinaak met de pompoen, de gesnipperde ui, de geperste knoflook, geraspte gember, 4 el olijfolie, wat zout, de kurkuma en de sambal in een ruime kom bij elkaar en schep alles door elkaar.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de inhoud van de kom erover. Rooster de groenten twintig minuten in de oven. Haal de bakplaat uit de oven en verdeel de kikkererwten met wat uitlekvocht samen met de gehakte abrikozen bij de geroosterde groenten over de bakplaat
Verwarm het geheel nog tien minuten in de oven op 200 graden.

Intussen kook je de gele rijst volgens gebruiksaanwijzing.

Roer de geroosterde groenten samen met de kikkererwten en abrikozen door de gele rijst.

Serveer met de Eendenborst met een saus van mineola en Grand Marnier en garneer met de gehakte koriander.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer